Ősszel robbant a hír, hogy minden idők legkedvesebb és leginkább szívmelengető történetének folytatása már nagy erőkkel készül a hollywoodi álomgyárban - most végre megjelent az első előzetes is hozzá. A varázslatos Mary Poppinst az Arany Glóbusz-nyertes Emily Blunt alakítja majd, de feltűnik a filmben az Oscar-díjas Meryl Streep és Colin Firth is. Addig is itt van néhány érdekesség az eredeti regényről és az első filmadaptációról. No meg persze az új filmelőzetes.

Mary Poppins

21 év várakozás

Walt Disney első alkalommal 1938-ban jelezte igényét a Mary Poppins-történet megfilmesítésére, de a szerző, P. L. Travers visszautasította az ajánlatot. Végül 21 évvel később, Londonban találkoztak, és az író engedélyezte a filmadaptációt. A filmgyár legendás dalszerzői, Robert Sherman és Richard Sherman két és fél évig dolgoztak a film betétdalain úgy, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy egyáltalán engedélyezni fogják-e majd a forgatást.

A három dadajelölt

Disney a csodálatos Mary Poppins szerepét eredetileg Angela Lansburynek, Mary Martinnak vagy Bette Davisnek szánta.

Egy győztes

Robert Sherman ajánlotta Julie Adrewst a szerepre, miután meglátta őt Richard Burtonnel énekelni az Ed Sullivan Show-ban.

Eliza helyett Mary

Julie elvállalta a szerepet, miután kiderült, hogy nem játszhatja az akkoriban forgatott My Fair Lady filmes verziójában Eliza Doolittle-t. (A többszörös Oscar-díjas amerikai musical főszerepét végül Audrey Hepburn kapta.)

Az esernyő hangja

David Tomlinson, aki Mr.Bankst játszotta az 1964-es filmben, valójában Mary Poppins papagájos esernyőjének különös hangját is kölcsönözte.

Mary Poppins hajkoronája

A dadát alakító Julie Andrews végig parókát viselt a forgatásokon.

Zene a zongorán

A musical legismertebb betétdala, a Feed the Birds Walt Disney kedvence lett: a zene szerzője, Richard Sherman gyakran játszotta el neki zongoráján a dallamot.

A mozgás a vérében volt

Dick Van Dyke a film forgatása előtt korábban sosem próbált táncolni, és táncpróbái sem voltak.

Fagyos hangulat

A premier idején a Walt Disney Studió és a könyv szerzője, P. L. Travers között annyira elmérgesedett a viszony, hogy nem hívták meg a bemutatóra. Végül Disney-nek kellett külön engedélyt kérnie, hogy jelen lehessen az író.

Elsöprő siker

Az elkészült alkotás végül nemcsak 1964-ben számított a legmagasabb bevételű filmnek, hanem annak az időszaknak a legkimagaslóbb mozis darabja is volt.

Díj a szerepért

1965-ben a 22. Golden Globe-gálán Julie Adrews átvehette a filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjat filmmusical kategóriában.

A folytatás váratott magára

Az elképesztő siker után Walt Disney terveket készített a történet folytatásához, de ezeket a könyv szerzője elvetette, így a rajongóknak be kellett érniük egy varázslatos filmes történettel. Egészen mostanáig. A nagysikerű musical folytatása a magyar mozikban várhatóan 2018. december 27-én debütál. A Disney a hajnalban lezajlott 90. Oscar-gálára időzítve közzétette a film első előzetesét is, amelyet itt nézhettek meg:

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb