Gyerekkorunk meghatározó történetei nemcsak szórakoztattak, hanem mély tanulságokkal is szolgáltak. Nemrég ötvenes listába sorolták azokat az alkotásokat, amiket gyerekként – épp a bennük rejlő értékek miatt – mindenképp látni kell. Ebből az összeállításból hoztuk most el nektek a személyes kedvenceinket.

A szépség és a szörnyeteg (1991)

A jóképű hercegnek mindene megvan, amire egy embernek szüksége lehet, ám a szíve csupa jég, rosszul bánik mindenkiel. Emiatt egy varázserővel rendelkező nő elátkozza, így szörnyetegként kell élnie az életét. A gyönyörű és okos Belle a fogságba került apját szeretné kiszabadítani, de a szörnyeteg kastélyában ragad, ahol szépen lassan nemcsak az elvarázsolt személyzettel barátkozik meg, hanem fogvatartójában is kezdi meglátni a szeretni való lényt. Gyerekként imádtuk, de ma is rendkívül értékesnek tartjuk a történetet, ami a belső értékek figyelembe vételére tanít, illetve arra, hogy ne engedjük magunkat megtéveszteni a külső által.

Mary Poppins (1964)

Amikor Jane és Michael új dadáért imádkoznak, sosem jut eszükbe, hogy az egy esernyővel a kezében, az égből fog alá ereszkedni. A keleti széllel azonban egy nap váratlanul megérkezik Mary Poppins, akinek táskájában rengeteg varázslat és csoda lapul. Az elhanyagolt gyerekeknek pedig éppen arra a vidámságra van szükségük, amit új nevelőnőjük mellett tapasztalnak meg, aki még arra is megtanítja őket, hogy a nevetés erejével repülni is lehet. Ugye, hogy mennyi igazság van ebben? Épp ezért kell a musicalt ma is látniuk a gyerekeknek.

Babe (1995)

Ha emlékeztek még az édes malacka történetére, akkor nagyon jól tudjátok, hogy a kicsiknek is érdemes megmutatni. A szívmelengető moziban Babe – akinek anyukáját elhurcolták mellőle – új barátra talál a szófukar Hogget gazda személyében, és a többi állatban is igaz szövetségesre lel. De ez még nem minden, régi vágya is teljesül azzal, hogy juhászkutya, jobban mondva juhokat terelő malac lesz belőle. Tehetségét látva a gazda benevezi az év terelőversenyére, ahol nemcsak saját magukkal és az ellenfeleikkel, hanem az emberek cinizmusával is meg kell küzdeniük. Mi annak idején minden erőnkkel szorítottunk Babe-nek, aki arra mutatott rá, hogy sose hagyjuk magunkat eltántorítani az álmainktól.

A barátságos óriás (2016)

HABÓ avagy a Hatalmas Barátságos Óriás szinte semmiben sem hasonlít Óriásország többi lakójára. Nemcsak, hogy kisebb, mint társai, hanem vegetáriánus is, nem hajlandó embert enni. A magányos óriás egy nap felkeresi Szofit és magával viszi az árvaházból. A kezdetben riadt kislánnyal hamar összebarátkoznak, együtt ellátogatnak Álomországba. A többi óriás azonban megneszeli, hogy betolakodó érkezett az országukba, és nemcsak a kislányt akarják elpusztítani, hanem az uralmat is át akarják venni az emberek világa felett. A két jóbarát ezért Londonba utazik a királynőhöz, hogy megakadályozzák a tragédiát. Néhány hónapja volt szerencsénk a szívmelengető filmhez, ami a barátság erejét hirdeti, és rávilágít arra, hogy a különbözőségeink ellenére is megtalálhatjuk egymásban a közös pontot, ha elég nyitott a szívünk.

Oroszlánkirály

A kis trónörökös, Szimba élete gondtalanul telik addig, amíg apját meg nem gyilkolja a kis oroszlán gonosz nagybátyja, aki magának akarja a hatalmat. Szimba elmenekül és éveken keresztül bujkálva él Timonnal és Pumbával, míg egy nap a múlt el nem jön hozzá gyerekkori barátja, Nala személyében. Az emlékek felélednek, és Szimba igazi küldetésére is ráébred. De vajon lesz-e benne annyi bátorsága, hogy beteljesítse a sorsát és uralkodjon? Gyerekkorunk óriási kedvencét – ami a felelősségvállalásra tanít – a mai napig nem tudjuk sírás nélkül végignézni.

Dumbo (1941)

Disney másik nagy klasszikusa a hatalmas fülű elefántról, Dumbóról szól. A kicsi egy vihar során érkezik az anyukájához, nagy füleiből viszont a cirkusz össze állata csúfot űz. Anyja természetesen a védelmére kel, ezért elzárják a picitől. Dumbo azonban az idő során megtanulja elfogadni másságát, és arra is rájön, hogy a fülei segítségével repülni tud. Önmagunk elfogadásával és a felnőtté válással kapcsolatban rengeteg tanulságot rejt ez az elképesztően édes mese.

A dzsungel könyve (1967)

Kétség sem fér hozzá, hogy a kis Maugli történetét minden gyereknek látnia kell. Tele van izgalommal, mókával és drámával. A dzsungelben hagyott emberkölyköt az állatok nevelik fel, egy idő után azonban Bagira, a bölcs párduc azt tanácsolja Mauglinak, hogy keresse fel az övéit, az embereket. A gyerek nem akarja elhagyni a dzsungelt, ezért elmenekül társaival, akikkel számtalan kalandba keverednek. Nagy kedvencünk most is a rajzfilm, ami önmagunk, illetve a világban elfoglalt helyünk megtalálásának viszontagságos és felemelő útját mutatja meg.

Szabadítsátok ki Willyt! (1993)

Az izgalmas kalandfilm egy fogságba zárt kardszárnyú delfin és egy kezelhetetlen utcagyerek barátságáról szól. Jesse és Willy között erős szeretetkapocs alakul ki, amire mindkettőjüknek szüksége van. És éppen ez a kötelék menti meg Willyt a haláltól, amikor gazdája, egy élménypark tulajdonosa a kardszárnyú delfin elpusztítása mellett dönt. Imádtuk a történetet, ami szerintünk a kilencvenes évek egyik legjobb családi filmje a barátságról.

Végtelen történet (1984)

Még most is a fülünkben cseng a Végtelen történet zenéje, aminek főszereplője a kis Bastian. Egy fiú, aki annyi tragédiát élt át fiatal kora ellenére, hogy szüksége van rá, hogy kicsit elmeneküljön, kizökkenjen a saját életéből. Egy könyvben lel vigaszt, melynek fantáziavilága annyira beszippantja, hogy egyszer csak ott találja magát Fantázia kellős közepén. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas kalandok veszik kezdetét, amiket kéztördelve izgultunk végig annak idején.

Shrek (2001)

A listából természetesen nem maradhatott ki minden idők leghumorosabb animációs filmje sem, aminek minden perce csupa móka és kacagás – tekintve, hogy a legismertebb meséknek állít görbe tükröt. Így lesz a megmentésre váró hercegnőből egy ogre, akiért a várva várt szőke herceg helyett egy másik, melák, szellentő és böfögő ogre jön el a toronyba. Vajon végül felvállalja valódi énjét a hercegnő és enged az igaz szerelemnek? A filmből – amit mi már rongyosra néztünk – kiderül. ;)

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest