Jó néhány film született az utóbbi 70–80 évben, amelyeket akár vallási, akár ideológiai okokból valamely országban tiltólistára tettek. Idén Oroszországban a Sztálin halála című mozi jutott erre a sorsra. Emellé gyűjtöttünk további 12 olyan filmet, amelyeknél szintén rezgett a léc.

Túl a barátságon

A 2005-ben bemutatott Oscar-díjas kanadai-amerikai filmdráma fennakadt szinte az összes iszlám vallású államban, mert úgy gondolták, hogy népszerűsíti a homoszexualitást. A filmben Heath Ledger és Jake Gyllenhaal két cowboyt alakítanak, akik egy közös nyári munka során fizikailag és lelkileg is közel kerülnek egymáshoz.

A Da Vinci-kód

A Dan Brown azonos című regénye alapján készült, 2006-os filmet a világ számos keresztény országában betiltották a Vatikán javaslatára. Az ok az volt, hogy a könyv jelentősen ferdít Jézus személyével kapcsolatban, és a történelmi részletek is vitathatók.

A Wall Street farkasa

A 2013-ban bemutatott önéletrajzi drámát Malajziában, Nepálban, Zimbabwéban és Kenyában is betiltották a benne látható szex, a drogok és a káromkodás miatt. Érdekesség, hogy a filmben 596-szor hangzik el a fuck szó.

Blue Jasmine

Indiában Woody Allen 2013-as alkotása verte ki a biztosítékot, mert a szereplők dohányoznak a filmben. A történet egyébként egy olyan nőről szól, aki addigi élete összeomlása után a húgához költözik. Cate Blanchett csodálatosan alakítja a lecsúszott, labilis arisztokratát.

A 44. gyermek

A 2015-ös amerikai thriller Tom Rob Smith azonos című regénye alapján készült, és a Sztálin-korabeli Szovjetunióban játszódik. A film főhőse (Tom Hardy alakítja a karaktert) egy sorozatgyilkos nyomába ered, aki kisgyerekeket öl. Hamar kiderül, hogy a gyilkosságokban a párt vezetősége is érintett. A filmet Oroszországban tiltották be.

Szex és New York 2.

Az Egyesült Arab Emírségekben nem nézték jó szemmel Carrie, Charlotte, Miranda és Samantha történetét, ugyanis nem akarták, hogy asszonyaik emancipált nőket lássanak viszont a mozivásznon.

Hét év Tibetben

Az 1997-ben készült film Heinrich Harrer osztrák hegymászó történetét mutatja be, a második világháború vészterhes éveiből. A Brad Pitt által megformált főhős szeretné meghódítani az indiai Nanga Parbat csúcsot, de kitör a háború, és társával együtt egy hadifogolytáborba hurcolják őket. Kína betiltotta a filmet a Tibetet támogató álláspontja miatt.

A tetovált lány

Stieg Larsson svéd író-újságíró ismert krimije keltette fel a világ érdeklődését a műfaj iránt. A belőle készült filmet 2009-ben mutatták be, de az indiaiak nem izgulhatták végig Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist nyomozását, ugyanis az országban kifogásolták a filmben található erőszakos és kínzásos jeleneteket.

A szürke ötven árnyalata

https://www.youtube.com/watch?v=ofiCa1knUdE

A 2015-ben bemutatott erotikus-romantikus film Zimbabwében nem aratott sikert: a cenzorok a túlfűtött jelenetekre hivatkozva száműzték a legtöbb moziból.

A diktátor

A legendás Charlie Chaplin háborúellenes filmje az 1930-as években kibontakozó önkényuralmi rendszer kritikája. A mozit politikai okokból Németországban és több, a náci ideológiával szimpatizáló államban is betiltották, elsősorban azért, mert kiparodizálja a fasizmust.

Az utolsó tangó Párizsban

Marlon Brando és Maria Schneider vad románca annyira működött az 1972-es filmben, hogy a rendező, Bernardo Bertolucci hazájában, Olaszországban, valamint Spanyolországban, Szingapúrban, Új-Zélandon és Portugáliában is betiltották. Olaszországban ráadásul a pornográfia volt a tiltás indoka.

A texasi láncfűrészes gyilkos

Az 1974-es filmet, talán azért, mert valós történet ihlette, vagy mert túl sok véres jelenet van benne, Angliában, Finnországban, Írországban, Brazíliában, Ausztráliában, az NSZK-ban, Chilében, Norvégiában, Izlandon, Szingapúrban és Svédországban is évekre betiltották.

Szöveg: M. M.

Nyitókép: IMDb