Az év első filmes díjkiosztója, az Oscar előszobájaként számon tartott Golden Globe idén is jelentőségteljesen nyitotta meg a szezont. A hollywoodi külföldi tudósítók díjátadója sosem mentes az aktuálpolitikától és a világot éppen lázban tartó társadalmi eseményektől. Nem csoda hát, hogy idén a #MeToo és a #TimesUp mozgalmak kerültek előtérbe. Ennek apropóján összegyűjtöttük az év női nyerteseit.

Legjobb színésznő, dráma kategóriában – Frances McDormand

Frances McDormand a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki a díjat. A filmben egy meggyilkolt kislány édesanyját játssza, aki nem bírja elviselni, hogy a rendőrség nem nyomoz elég alaposan a lánya ügyében. Az előzetes alapján erős alkotást várunk, amely a morbid humort sem nélkülözi.

Legjobb színésznő, vígjáték vagy zenés film kategóriában – Saoirse Ronan

Saoirse Ronant korábban inkább drámai oldaláról ismerhettük meg, most kiderült, hogy a vígjátékokban is ugyanolyan otthonosan mozog. A Lady Bird című film egy átlagos kamaszlány lázadását mutatja be, kellően groteszk humorral vegyítve.

Legjobb mellékszereplő vígjáték, zenés film kategóriában – Allison Janney

Az Én, Tonya egy tehetséges fiatal műkorcsolyázónő karrierjének szárnyalásáról szól, ami persze nem annyira rózsaszín, mint ahogyan elsőre gondolnánk. A filmben Allison Janney a főszereplő édesanyját alakítja.

Legjobb alakítás televíziós sorozatban, dráma kategóriában – Elisabeth Moss

A szolgálólány meséje a jövő szuperkonzervatív Amerikájában játszódik, a történet egyszerre bizarr és aktuális. A könyvadaptáció hátborzongatóan zseniális, mi csillagos ötösre értékeltük magunkban.

Legjobb alakítás televíziós sorozatban, vígjáték kategóriában – Rachel Brosnahan

A The Marvelous Mrs. Maisel a sorozatok rajongói között óriási érdeklődést váltott ki: egy, az 1950-es években debütáló női standuposról szól. A sorozat természetesen fikció, hiszen ebben az időben a nőknek vajmi kevés esélyük volt a műfajban színpadra állniuk, de éppen ettől nyújt maradandó élményt.

Legjobb színésznő televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben – Nicole Kidman és Legjobb mellékszereplő – Laura Dern

A Hatalmas kis hazugságok tarolt az idei Golden Globe-on, az HBO saját gyártású sorozata olyan középosztálybeli édesanyákról szól, akiknek az élete telis-tele van kisebb-nagyobb titkokkal. Az életük kívülről tökéletesnek látszik, ám a felszín mögött sok rejtegetnivaló lapul.

Életműdíj – Ophrah Winfrey

Az életműdíj kapcsán felszólaló Ophrah Winfrey elképesztő beszédet tartott, óriási ováció és tapsvihar közepette távozott a színpadról. Az Instagramon már a díjkiosztó ideje alatt szárnyra kapott az #Oprah2020 hashtag, célozva arra, hogy akár ő is lehetne Amerika következő elnöke.

Oprah (@oprah) – Cecil B. Demille Award recipient. Photo by Ramona Rosales (@ramona_rosales). #GoldenGlobes

Golden Globes (@goldenglobes) által megosztott bejegyzés,

A további győztesek listáját ezen az oldalon találjátok meg.

Összeállította: M. M.

Fotók: Instagram