10 hely, ahová minden könyvmolynak el kell(ene) látogatnia élete során

A nyár az utazgatás és a kikapcsolódás ideje, annak pedig, aki szereti a könyveket, a kettő összevonásával még édesebb lesz a vakáció. Összeállításunkban olyan helyeket mutatunk, amik egykor pezsgő irodalmi élettel rendelkeztek, a legnagyobb írók művei születésének voltak tanúi, esetleg a regényük játszódik ott.

Budapest, Magyarország

Persze Budapesthez számtalan irodalmi mű születése és cselekménye köthető, mégis A Pál utca fiúkat, gyermekkorunk meghatározó olvasmányát emelnénk ki közülük.Szerencsére ma is bejárhatjuk azokat a helyeket, ahol Molnár Ferenc regénye játszódik: a grund például feltehetően a mai Mária utca és Pál utca sarkán volt, Nemecsekék a Rákos utcában éltek, a Füvészkert pedig a vörösingesek kihallgatásának helyszíneként szolgált.

Párizs, Franciaország

Franciaország fővárosa egy igazi paradicsom az irodalomkedvelők számára, hiszen számos írónak és költőnek volt lakhelye. Nemcsak Honoré de Balzac és Victor Hugo egykori otthonaiba látogathatunk el, hanem a Père Lachaise temetőben is, ami a világ egyik leglátogatottabb nyughelye, és ahol Oscar Wilde és Gertrude Stein fekszenek. Aki pedig a kávét is szereti, annak a Café Les Deux Magots kávézót ajánljuk, ami többek közt Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus és James Joyce kedvence is volt.

Debrecen, Magyarország

Debrecen önmagában is egy hihetetlenül magával ragadó, élhető város, de a magyar irodalom rajongói számára is vonzó cél lehet. Móricz Zsigmond megható klasszikusa, a Légy jó mindhalálig a cívisvárosban játszódik, Nyilas Misi a debreceni kollégium diákja. De érdemes ellátogatni a Református nagytemplomhoz is, aminek a hazai református templomok között a legnagyobb harangja van.

Dublin, Írország

Írországnak borongós, mégis vendégszerető hangulata egész évben magával ragad, a könyvmolyoknak azonban június 16-án érdemes a leginkább Dublinba látogatniuk. Akkor tartják ugyanis a Bloomsday-t, vagyis James Joyce Ulysses című mesterművének az ünnepét. Ezen a napon mindenki kedvenc karaktere bőrébe bújhat és végigjárhatja a főszereplő, Leopold Bloom kultikus útjának állomásait. A séta során természetesen megállhatunk Oscar Wilde egykori házánál, ahol a Dorian Grey írója gyerekkorát töltötte, vagy ellátogathatunk a dublini író múzeumba, de akár egy ódon pubba is, ahol sokan gyűjtöttek alapanyagot műveikhez.

Eger, Magyarország

Az egyik legismertebb magyar történelmi regény Egerhez, pontosabban az egri várhoz kötődik. Odalátogatva Gárdonyi Géza klasszikusának rajongói előtt az egész regény cselekménye újjáéled, közben pedig Magyarország történelmének egy fontos szegletét is megismerhetjük.

Velence, Olaszország

A város, amelyből szinte sugárzik a történelem, jelentős irodalmi vonulattal is rendelkezik. Ha ott járunk, érdemes ellátogatnunk a Caffe Florianba, ami Olaszország legrégebbi kávézója, és amit Charles Dickens, Jean-Jacques Rousseau, Wolfgang Goethe és George Byron is előszeretettel látogattak.

San Francisco, Kalifornia

Az öböl térségében olyan sok helyen találhatóak irodalmi jelentőségű látnivalók, hogy a San Francisco Chronicle interaktív térképet készített hozzájuk. Ha esetleg októberben kalandozunk arra, semmiképp sem szabad kihagyni a Litquake irodalmi fesztivált.

Tüskevár, Magyarország

A Kis-Balaton nádassal borított, vadregényes környéke önmagában is lenyűgöző, ám, az irodalomkedvelők számára hatalmas élmény lesz végigjárni Fekete István regényének főbb helyszíneit. Tüskevár település egyébként Veszprém-megyében a Somló-hegy közelében található.

New York, Amerikai Egyesült Államok

A New Yorkról szóló vagy az ott megírt klasszikusok száma alapján nem csoda, hogy az egyik legkívánatosabb úti cél lehet a könyvkedvelők számára. A New York-i Közkönyvtár lenyűgöző épületében a legnagyobbak műveivel találkozhatunk, a Central Parkban pedig szervezett sétákon vehetünk részt. De a régmúlt pezsgő irodalmi életébe az Algonquin Hotelben is bepillantást kaphatunk, amely olyan nagyságoknak volt a kedvelt helye, mint J.D. Salinger és Dorothy Parker, illetve William Faulkner, aki ott írta a Nobel-díj átvételekor mondott beszédét. A Central Park melletti Plaza pedig F. Scott és Zelda Fitzgerald rendszeres megállójaként szolgált New York-i látogatásaik során.

Szeged, Magyarország

A szegedi pusztaságban garázdálkodott annak idején a leghíresebb magyar betyár, Rózsa Sándor, akinek kalandos életét több irodalmi műben is feldolgozták. De nemcsak miatta érdemes feltérképezni a Tisza-menti tájat – ami ma már korántsem kietlen -, magával ragadó szépsége ugyanis mindenkit elvarázsol.

Összeállította: F.R.

Fotó: Thinkstock, Flickr