7 csodaszép magyarországi park és erdő, ahol a flóraturizmusnak hódolhatunk

A természet szeretete egy egészen új trendet teremtett, a flóraturizmust, ami a városokban felfedezhető zöldövezetek szépségére és értékeire hívja fel a figyelmet, és így csábít a szabadba. Az emberek egy része pedig ma már az általa kínált látnivalók szerint válogatja meg az utazási célját is.

Nagyerdő – Debrecen

Debrecen21

A város szimbóluma a Debrecentől 3-4 kilométerre található Nagyerdő, amiben különleges, védett növény- és állatfajok élnek, és ami évszázadok óta remek kikapcsolódást nyújt a városiak számára. A nagyerdei hatalmas fák árnyéka alatt olyan nagyságok pihentek meg korábban, mint Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre vagy Móricz Zsigmond.

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei krt.

Szent István Egyetem Botanikuskert

13002376_886950331413764_6609910323909087532_o

Magyarország első agrobotanikus kertjét 1959-ben alapították, amikor a mai Szent István Egyetem jogelődje Gödöllőre költözött. Ma már több mint 1400 hazai és idegenhonos, távoli földrészekről származó növény él a kertben, amelynek lenyűgöző dísze a vén vackorfa, az ország egyik legöregebb és legnagyobb vadkörtefája.

Cím: 2100 Gödöllő, Páter Károly u.1.

Füvészkert – Budapest

02

A józsefvárosi Füvészkertbe az év bármely évszakban érdemes ellátogatni, hiszen lenyűgöző látnivalókat kínál egyedülálló növényvilágával. A kertet 1771-ben építették az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként. Az évszázados múltra visszatekintő Füvészkertben ma is hatalmas élmény egy hosszú sétát tenni: nemcsak különleges hazai növényfajtákkal, hanem szubtrópusi növényekkel is találkozhatunk.

Cím: 1083 Budapest, Illés utca 25.

Feneketlen-tó – Budapest

Budapest_Feneketlen_to

A főváros egyik legszebb parkja a 11. kerületben található Feneketlen-tónál van. A terület a XVIII. századig mocsaras volt, a Duna agyaghordaléka borította. A tó helyén pedig egy agyaggödör hevert, amit a mai Kosztolányi Dezső téren egykor található téglagyár munkásai addig mélyítettek, amíg a felszín alatti vízforrásra nem bukkantak – így keletkezett a Feneketlen-tó. Ma már igazi feltöltődést jelent sétálni egyet a partján kialakított gyönyörű parkban, elfeküdni a fűben, nézni a kacsákat és a Ciszterci Szent Imre templom tornyait.

Cím: 1114 Budapest, Frankfurt-sétány

Tagore sétány és park – Balatonfüred

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balatonfüred egyik leggyönyörűbb és leglátogatottabb része a vízparton elterülő, majdnem egy kilométeres Tagore sétány és a mellette található park, amelyben hatalmas lombú fák árnyékában nyúlhat el az ember, miközben a hullámzó Balatont vagy az abban tollászkodó hattyúkat nézi. Maga a nyugalom!

Cím:8230 Balatonfüred, Tagore sétány

Berzsenyi-park – Kaposvár

000647303_1.jpg.jpg_orig

A város legnagyobb, összefüggő zöldterülete néhány száz méterre Kaposvár szívétől helyezkedik el, így kitűnő lehetőséget nyújt a városiak számára ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadjanak a hétköznapok mókuskerekéből. A parkot – amely növényritkaságoknak ad otthont – 1927 és 1929 között alakították ki.

Cím: 7400 Kaposvár, Damjanich utca

Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje

sztefüvész

Aki Szegedre látogat, annak mindenképpen érdemes egy sétát tennie az egyetem Füvészkertjében, ahol több mint 40 védett növényfajjal lehet találkozni – olyannal is, ami nem kizárólag Magyarországon él. A Füvészkert kialakításának története egészen 1922-re nyúlik vissza, amikor a kolozsvári egyetem Szegedre költözött, a város pedig 20 hektárnyi földterületet ajándékozott neki, hogy füvészkertet létesítsen rajta.

Cím: 6726 Szeged, Lövölde út 42.

Irány a természet a Nők Lapja Kert és virág legújabb számával, amiben további gyönyörű növényekről olvashattok. Keressétek a magazint az újságárusoknál!

Fotó: fuveszkert.org, Wikipedia, kaposvar.utisugo.hu, facebook.com/szte.fuveszkert, acebook.com/ELTE-Füvészkert, botanikuskert.mkk.szie.hu, facebook.com/venvackorfa