10 elgondolkodtató bölcsesség Charles Dickenstől életről, lehetőségekről

Az angol nyelv egyik legkiválóbb művelőjének köszönhetjük többek közt a halhatatlan Twist Olivért vagy a gyönyörű Karácsonyi éneket, amiket felnőttként is újra és újra előveszünk. Charles Dickens 208 éve született - most is aktuális gondolataival emlékezünk rá.

dickens

„Senki sem haszontalan ezen a világon (…), aki enyhíti valaki más terhét.”

„Rendszerint éppen az, aki bajban van, látja legkevésbé világosan saját helyzetét. A kívülálló mindig bölcsebb.”

„Senki sem érhet el semmi eredményt semmilyen téren, ha az élete örökös gonddal-bajjal, gyötrelemmel van tele.”

„Nem nagy dolog. (…) Neked igazán nem nagy. Más bálvány foglalta el a helyemet; s ha az felvidíthat és megvigasztalhat téged az eljövendő időkben úgy, ahogy én szerettem volna, akkor igazán nincs miért bánkódnom.”

„Semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket.”

„Az otthon nagyon erős szó; egy mágus sem beszélt, és egy szellem sem válaszolt ennél nagyobb erővel. Minden varázslatnál erősebb ez a szó és ez a név.”

„Legyen szíved, mely sosem válik kővé, legyen kedved, mely sosem gyullad haragra, és legyen érintésed, mely sosem bántalmaz.”

„Ilyen igazságosan bánik a világ az emberrel! (…) Semmit sem ítél meg olyan keményen, mint a szegénységet: a szavával pedig semmit sem ítél el olyan szigorúan, mint hogy ha gazdagságra törekszik valaki!”

„Ha barát kell, a legjobb leszek. Ha magányra vágysz, én a csönd leszek. És ember leszek, mert emberre vágysz: ki szeret, ki elfogad, s kit igaznak látsz.”

„Jobb a vakság, mint a gonosz tekintet.”

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest