„Mit ír ez a gyerek?” – Képes útmutató az emotikonok világához

A szmájli-evolúció mára szinte követhetetlen: mostanra közel 2000 emotikont – ma van a világnapjuk! – különböztetünk meg, sőt a legújabb hírek szerint ismét gyarapodni fog a szimbólumok listája. Ha naprakészek szeretnétek lenni abban, mit is ír a gyerek a digitális térben, ez az útmutató nektek szól.

Örömkönnyekben úszva

A képen látható könnyező arcot sokan összekeverik a szomorúság könnyeivel, de valójában ez az arc a féktelen jókedvet szimbolizálja.

Szeretetre hangolva

Jelentését nem különösebben kell magyarázni: ha a szereteteket akarjátok valaki vagy valami iránt kifejezni, akkor ezt kell küldeni. Ha ti kapjátok, akkor pedig azt jelenti, hogy szeretve vagytok. :) (Billentyűkód: <3)

A bánat szimbóluma

A piros ellentéte, ha bánat ér minket, akkor szokás használni, bár sokan a fekete humort is ezzel az emotikonnal fejezik ki.

Szerelmes szívek

Ha csupán annyit akartok mondani, hogy „Szeretlek” vagy „Szeretem”, akkor a szíves szemű hangulatjellel tehetitek meg. Nem kell hozzá körítés, ez önmagában is elég kifejező.

Zúgolódó érzelmek

Elégedetlenek vagytok valamivel? Netán egy szituáció nem úgy alakult, ahogy szerettétek volna? Ebben az esetben az elégedetlen arccal tudjátok kifejezni az érzéseiteket. (Billentyűkód: :/)

A boldogság jele

Mosolygós arc, mosolygós szemmel és bizonyos alkalmazásokban rózsaszín orcával: ez a boldogság valódi érzését mutatja. (Billentyűkód: ^_^)

A szomorúság netovábbja

A bánatos, hangosan síró arc a letörtség rajzolt megtestesítője. Amikor úgy érzitek, nagyon szomorúak vagytok valami miatt, akkor ezzel tudjátok a világ felé kifejezni az érzéseiteket. Vigyázat, nem összekeverendő az örömkönnyes arccal, még akkor sem, ha manapság sok fiatal kamasz egyfajta „úristen, de jó ez a dolog”-jelentésként használja! (Billentyűkód: :'()

Minden rendben

A mutatóujj és a hüvelykujj összeérintése szintén univerzális jelentésű, még a virtuális világban is: ezzel mutathatjátok ki, ha jól vagytok, vagy ha azt akarjátok mondani, hogy minden oké. (Billentyűkód: (y))

Dobj egy csókot!

Amennyiben puszit vagy csókot szeretnétek valakinek dobni, azt ezzel a kacsintós, csücsörítős emotikonnal tudjátok megtenni. Ha pedig ilyen érkezik, akkor ti kapjátok a cuppanóst. ;) (Billentyűkód: : :*)

Zavart gondolatok

Ha nem tudjátok, mit mondjatok vagy gondoljatok egy adott szituációról, netán összezavarodtatok, azt így fejezhetitek ki.  Ez az arc nem kifejezetten szomorúságot, inkább bizonytalanságot mutat. (Billentyűkód: :S)

Dühös frusztráltság

A zaklatottságotok, a haragotok vagy a bosszúságotok kinyilvánításának ez a módja. Mindannyian így ráncoljuk a homlokunkat, ha valami miatt dühöt érzünk. (Billentyűkód: >:()

Szóhoz sem jutok

Úgy meglepődtetek valamin, hogy a szavatok is elállt? A tátott, száj, a nagyra nyílt szemek és a csodálkozó tekintet ezt a sokkot ábrázolja. (Billentyűkód: :O)

Aggályos kérdések

Aggodalom van a képen látható emotikon arcára írva: ha féltek egy helyzettől, így mondhatjátok el a barátaitoknak virtuálisan.

Őrült helyzetek

Szokatlanul szeszélyes pillanatokat fest le a nyelvét kiöltő, kacsintós emotikon. Mindannyiunkkal előfordul az ilyesmi.

Pihenésre vágyva

Álmatlanság vagy fáradtság szimbóluma is lehet a fenti arc, de ha untat benneteket a másik mondanivalója, azt is jelezhetitek ezzel – igaz, ez kissé sértő dolog.

Nem minden emotikon hívható elő billentyűkóddal – a kódot kizárólag azoknál tüntettük fel, ahol előhívható.

Szöveg: D.A.

Fotó: emojipedia.org

(emojipedia.org)