Több mint feleségek – 10 karizmatikus First Lady a világtörténelemből

A First Ladyk sosem csupán az elnök mellett feltűnő „kiegészítők” voltak, hanem olyan asszonyok, akik erejükkel, bölcsességükkel és szeretetükkel támogatták férjüket egy ország vezetésében. Tegnap új elnököt választottak Amerikában, ennek apropóján mutatjuk be nektek a történelem legkarizmatikusabb „Első Asszonyait”.

Martha Washington, minden First Lady közül a legelső

marthawas

Amerika első elnökének, George Washingtonnak a felesége erős és hűséges asszony volt. Ő fektette le a szabályokat arra vonatkozóan, hogyan kell egy elnök feleségének viselkednie. George Washingtonnal való házasságuk stabil és szeretettel teli volt. Martha még attól sem rettent vissza, hogy rendszeresen látogassa férjét a csatamezőn. Negyven évig voltak házasok, Washington halálát követően pedig többé nem lépett be a hálószobájukba, ezzel is kifejezve hűségét.

Edith Roosevelt ízig-vérig családanya volt

edithroos

Egy valódi gyerekkori szerelem teljesült be azzal, hogy Theodore Roosevelt két évvel első felesége halála után elvette Edith-et. A First Lady mindig is józan ítélőképességű asszony volt, aki hatékonyan és gazdaságosan vezette óriásivá duzzadt háztartását is. Minden szeretete és figyelme a családjára irányult, anyatigris módjára védte magánéletüket a nyilvánosságtól. Sőt, még a Fehér Házat is átalakíttatta azért, hogy otthonosabb és kényelmesebb legyen egy nagyobb családnak.

Grace Coolidge a gyerekek jólétéért harcolt

grace

Korábban siketeket tanított, a gyermekek oktatása és jólétének védelme First Ladyként pedig szinte missziójává vált. Annak ellenére, hogy férje ritkán konzultált vele politikai kérdésekben, nagyon erős, szeretettel teli kapocs fűzte őket össze. Az ő finom és nyitott természete jól kiegészült férje kimértségével és komolyságával. Tizenéves fiuk hirtelen halála alapjaiban rengette meg a családot, de Grace ezt követően is folytatta áldozatos munkáját a gyermekekért, amivel kivívta az amerikai nép tiszteletét és szeretetét.

Eleanor Roosevelt, az elesettek védelmezője

0586228bb53bc0e3ac849405a44c84d1

Viszontagságos gyermekkora volt, tízévesen maradt árván miután mindkét szülője meghalt. Szívén viselte az elesettek sorsát, szinte az egész életét arra tette fel, hogy nekik segítsen. Férje, Franklin Roosevelt halála után is aktív politikai szerepet vállalt: az ENSZ amerikai küldöttje és az Emberi Jogok Bizottságának vezetője volt. Többek közt ő állította össze, és szavaztatta meg a legfontosabb szabadságjogokat tartalmazó dokumentumot, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

Mamie Eisenhower a Fehér Ház legismertebb háziasszonya volt

62b9025fcf4fed69ac1b7730f4e3d979

Mindenben támogatta férje katonai karrierjét: évtizedeken keresztül hűségesen követte őt, bárhová is hívta a kötelesség. Mamie hitt a társadalmi összejövetelek erejében, még First Ladyvé válása előtt is rendszeresen vendégül látta a katonai és politikai nagyságokat. Így nem csoda, hogy a Fehér Háznak is tökéletes háziasszonya lett. Annak ellenére viszont, hogy aktív társasági életet élt, magánéletüket annyira őrizte, amennyire csak lehetett.

Jacqueline Kennedy, az igazi túlélő

SF Kennedy, Jacqueline, 28.7.1929 - 19.5.1994, First Lady der USA, 1961-1963, Halbfigur, 1960er Jahre, Bouvier, Onassis, Jackie, Brosche, Schmuck, 60er, ~ Kennedy, Jacqueline, 28.7.1929 - 19.5.1994, First Lady, 1961-1963, half length, 1960s, Bouvier, Onassis, Jackie, brooch, jewellery,

A világ ma is csodálattal adózik az egykori First Lady kifinomultsága, intelligenciája és tartása előtt.  Veleszületett diplomáciai képességekkel rendelkezett, és odaadó családanya volt, aki kedvelte a művészeteket és a divatot. Ami azonban igazán csodálatra méltóvá tette az, ahogyan a legnagyobb tragédia után is képes volt talpra állni és újrakezdeni az életét. Hihetetlen erővel viselte férje elvesztését – akit mellette lőttek fejbe – utána pedig képes volt újra szeretni. Második férje a hajómágnás, Arisztotle Onasszisz volt.

Pat Nixon férje legelkötelezettebb híve volt

patnixon

Befolyását arra használta fel, hogy önkéntességre és a rászorulók megsegítésére hívja fel az amerikaiak figyelmét. Törekvésének részeként folytatta a Jackie Kennedy által megkezdett munkát, hogy hozzáférhetővé és bejárhatóvá tegye a Fehér Házat a külföldiek és a mozgássérültek számára is. Eltökélt támogatója volt férje politikájának, és minden alkalmat kihasznált, hogy megvédje őt kritikusai előtt.

Nancy Reagan, aki a háttérből irányított

reagan

A korábbi színésznő szívén viselte a vietnámi veteránok sorsát, időseknek és speciális nevelési igényű gyerekeknek is segítőprogramot indított. Emellett nagyon aktív drogprevenciós kampányt vezetett, aminek keretében rehabilitációs intézeteket is nyitott. Legendás erejű nő volt, akinek rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie: férje ellen merényletet követtek el, nem sokkal hivatalba lépését követően pedig mellrákot diagnosztizáltak nála, ami miatt emlőeltávolítást kellett elvégezni rajta. Nancy azonban arról is ismert volt, hogy a háttérből irányította férjét, így pedig közvetve beleszólt a kabinettagok megválasztásába és más fontos kérdésekbe is.

Hillary Rodham Clinton saját politikai karriert épített

hillary

Erős kezű, határozott nő, a történelem egyik legsikeresebb First Ladyje. Annak idején férje, Bill Clinton legfontosabb politikai tanácsadója volt, mára viszont magasra ívelő, önálló politikai pályafutást tudhat magáénak. Nagy eséllyel lehetett volna az Amerikai Egyesült Államok első női elnöke, a november 8-i választásokon azonban alulmaradt ellenfelével, Donald Trumppal szemben.

Michelle Obama, a modern First Lady megtestesítője

f315cd359f23787bbe5715fa21a6e7fa

Rengeteg nő szimpatizál világszerte az első színes bőrű amerikai elnök, a most leköszönő Barack Obama feleségével. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy Michelle rendkívül intelligens, gondos családanya és feleség, olyan nő, aki odaadó harcot vívott az egészséges életmód elterjedéséért és a gyerekkori elhízás ellen. De a katonai családoknak is hatékony támogatást nyújtott. A modern First Lady igazi megtestesítője, Jackie Kennedy után pedig egy újabb stílusikon született a személyében.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest