könyv, könyvek, olvasás

Kvíz: Felismered utolsó mondataikról a külföldi regényeket?

Kvízünkben olyan külföldi regények utolsó mondatait gyűjtöttük csokorba, amelyek egészen biztos, hogy sokakban mély nyomot hagytak. Teszteld a tudásodat!
  • Egy regénynél nem csak az első, de az utolsó sorok is nagy jelentőséggel bírnak.
  • Mutatjuk, milyen lezárásokkal találkozhatunk jellemzően.
  • Kvízünkből kiderül, hogy mennyire emlékszel a legismertebb külföldi regények utolsó soraira. 

Ahogyan azt előző Nők Lapja kvízünkben – melyben a legkedveltebb magyar regények utolsó sorait gyűjtöttük össze – kifejtettük: a befejezés a szerző utolsó lehetősége arra, hogy maradandó és mély benyomást tegyen az olvasóra.

Ha önálló, és nem folytatásos regényekről beszélünk, jellemzően kétfajta lezárással találkozhatunk: az egyik teljesen elvarrja a szálakat, míg a másik kissé résnyire hagyja a történetet, lehetővé téve az olvasó számára, hogy tovább töprenghessen a szereplők jövőjén. Nézzünk néhány boldog és kevésbé boldog példát!

„Szerette Nagy Testvért.”: George Orwell híres disztópiájának (1984) dermesztő lezárásból kiderül, hogy a főszereplő Winston lelke megtört és örökre elveszett. 

Ezzel szemben Charles Dickens Karácsonyi éneke egy boldog, üdítő lezárásról mesél: „A szellemekkel való társalgást beszüntette. Mérsékletes, egyszerű életet élt. A karácsonyt pedig úgy megünnepelte, hogy bárki példát vehetett róla. Ezt tudta is róla mindenki! Isten áldja meg érte őt és mindazokat, akik hozzá hasonlóan cselekszenek. Vagy, ahogy kicsi Tibi mondaná: – A jó Isten áldása legyen mindnyájunkon!”

És ott van például Daphne du Maurier regényének sejtelmes utolsó sora is („És pernyét csapott az arcunkba a sós tengeri szél…”), mely nyitva hagyja számunkra a kérdést: Max de Winter és felesége vajon képes lesz valaha megszabadulni a múlt árnyékától?

Nők Lapja kvíz: felismered, hogy melyik regényből származik az idézet? 

Amikor utolsókból lesznek az elsők

De mi történik akkor, ha az utolsó oldalt olvassuk el először, illetve miért is akarnánk rögtön a csattanóval szembesülni?

Állítólag sokkal élvezetesebbé tehetjük az olvasást, ha a történetet „elrontjuk magunknak”. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egyre többen élnek ezzel a furcsa hóborttal, mivel a spoilerek tulajdonképpen fokozták az érdeklődést a narratíva iránt. Gondoljunk csak bele: jól tudjuk, hogy Poirot eszén aligha lehetséges túljárni, és Shakespeare leghíresebb szerelmespárja sem élhet együtt boldogan, mégis élvezzük ezeket a történeteket.

gyorsolvasás, könyv

Te is az utolsó sort olvasod el először? (Fotó: Getty Images)

De mégis miért?

Mert apránként szembesülni az előzményeivel sokkal izgalmasabb és tanulságosabb folyamat

– derül ki a kutatás eredményeiből. De persze ez sem jellemző mindenkire, sőt, a többség inkább a klasszikus elejétől a végéig tartó történetmesélés híve. A lényeg, hogy élvezd, bárhonnan is kezded.

Nők Lapja kvíz: Utolsó mondataikról is felismered a külföldi regényeket?

Előző Nők Lapja kvízünk folytatásaként érkezzen újabb 10 legendás irodalmi befejezés, ami akkor sem rontja el az olvasásélményt, ha még nem találkoztunk a Nők Lapja kvízben említett regényekkel. 

Készen állsz? Akkor rajta!

Kvíz: Utolsó mondataikról is felismered a külföldi regényeket?

könyvajánló

A magyar irodalom évszámaival mennyire állsz hadilábon? Ha jöhet még egy kis agytorna, töltsd ki korábbi Nők Lapja kvízünket is!

Kiemelt kép: Unsplash
Tesztfotó: Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján is! Jegyek már kaphatók!Nők Lapja Példakép Díj