könyv, strand, nyár

6 laza és letehetetlen nyári olvasmány nem csak a strandra

Rohamléptekkel közeledik a nyár, ideje könyvekből is felkészülni! Olyan, alkalomhoz illő, laza, régebbi és friss regényeket is mutatunk, amelyek egészen biztos, hogy tökéletessé teszik majd a nyári hónapokat. Rejtély, életrajz, családi zűrzavar, lenyűgöző tájak, nem kevés humor, no és persze némi romantika is helyet kapott könyvajánlónkban.

Köztudott, hogy az olvasás kiváló stresszcsökkentő eszköz, ami a teraszon lazulva, vízparton láblógatva, fűben heverészve talán még élvezetesebb, mint a szobában. Ha tőled sem áll távol tsundoku, vagyis a könyvek halmozásának művészete, praktikusnak tűnhet ilyenkor a polcon sorakozó regények után nyúlni – csakhogy másképp olvasunk nyaralás alatt, mint otthon az őszi-téli időszakban, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen történettel fokoznánk a nyári semmittevések hangulatát.

Egy jól megválasztott könyv olyan, akár a strandszezon: egy kis időre kiszakít a mókuskerékből, hogy aztán élményekkel gazdagodva, újult erővel térjünk vissza a külvilágba. Akár a Balaton partján, egy hűs fa árnyékában, akár a lehűtött lakásban adóznál az olvasás oltárán, olyan alkalomhoz illő, laza, lebilincselő, régebbi és friss olvasmányokat is mutatunk, amelyek egészen biztos, hogy tökéletessé teszik majd a nyári hónapokat.

Gary Chapman és Catherina Palmer: Nyári szellő

Nyári szellő

Gary Chapman és Catherina Palmer: Nyári szellő, Harmat Kiadó, online ár: 3600 Ft

Catherine Palmer négy részből álló regénysorozata Gary Chapman párkapcsolati tanácsadó könyveit dolgozza fel, aki szerint a házasságokban is megfigyelhető a négy évszak váltakozása.

A Nyári szellőben Derek és Kim Finley családi élete tárul elénk. Adott egy ikerpár, egy munkába frissen visszatérő édesanya, egy kotnyeles anyós, aki nem sajnálja Kimtől a kritikus, kéretlen tanácsokat sem, és ott van Derek, a vízi járőrként dolgozó férj is, aki csak kapkodja a fejét: egyik oldalon ott a nő, akit szeret, a másikon pedig anyja, aki ki tudja, hogy meddig tervez maradni, és akit szintén nem zárhat ki az életéből. Bár odakint tombol a nyár, a Finley család életében hűvös szelek járnak, miközben a hangulatos városka lakói a meleg évszak egyetlen pillanatát sem mulasztanák el.    

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub, Agave Könyvek, 4731 Ft

Egy békés nyugdíjas otthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Amikor azonban kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub tagjai, a nyolcvanhoz közelítő Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találják magukat – és bizony néhány trükk is lapul a tarsolyukban.

Richard Osman üdítő, rejtélyes, humoros (és néhol tragikomikus) krimije – melynek filmjogaira Steven Spielberg azonnal le is csapott – fityiszt mutat az öregségről kialakult elképzeléseknek: bájos karakterei függetlenek, szellemesek, ambiciózusak, és ha megoldandó bűnesetekről van szó, még a rend éber őreinél is találékonyabbak.

Leiner Laura: Random

Random

Leiner Laura: Random, magánkiadás,online ár: 2990 Ft

Miután az egyetemista Emmával egy korábbi közös nyaralás során szakított a párja, a meglehetősen rosszul alakult vakáció óta a lány nem utazott sehová. Ehhez a fogadalomhoz Emma három éve tartja is magát, ám amikor önhibáján kívül sikerül elnyernie egy tunéziai álomutazást, minden a feje tetejére áll.

Az utat megpróbálja lemondani vagy átruházni, de nem sikerül, ezért az utolsó pillanatban végül mégiscsak felül a repülőre. Azonban a dolgok ezúttal egy kicsit másként alakulnak: a szállodában egy váratlan szobatársat kap a nagyképű és bunkó, médiaszakos Noel személyében…

A hétszeres Aranykönyv-díjas Leiner Laura 2009-ben íródott (és 2022-ben kiadott) regénye az olvasók szavazatai alapján közönségdíjat is nyert a 2023-as Nők Lapja Irodalmi Díjon.

John Cleese: Elszabadult a professzor – Évek a Cornell Egyetemen

John Cleese: Elszabadult a professzor – Évek a Cornell Egyetemen

John Cleese: Elszabadult a professzor – Évek a Cornell Egyetemen, Jaffa Kiadó, online ár: 3799 Ft

John Cleese brit komikus, színész, a Monty Python társulat megkerülhetetlen alakja, a Cornell Egyetem vendégprofesszora 1999-től kezdődően osztotta meg gondolatait a diákokkal és a civil érdeklődőkkel a forgatókönyvírástól kezdve a valláson át egészen az orvostudományig. Talán mondanunk sem kell, hogy a vezetésével zajló szemináriumok, workshopok és filmelemzések százakat vonzottak az egyetem előadótermeibe.

Könyvének fejezetei az előadásokat, beszélgetéseket és esszéket tartalmazó gyűjteményeket idézi fel a komikus tanári pályafutásának legjobb pillanataiból, melyben a szerző legendás humora és szellemisége mellett intelligenciáját és tudós énjét is megvillantja.

Celeste Barber: Challenge Accepted! – Kihívás elfogadva – Hogyan válhatsz anticelebbé 365 lépésben

Celeste Barber: Challenge Accepted! – Kihívás elfogadva – Hogyan válhatsz anticelebbé 365 lépésben

Challenge Accepted! – Kihívás elfogadva – Hogyan válhatsz anticelebbé 365 lépésben, Libri Könyvkiadó, online ár: 4274 Ft

Celeste Barber humorista 2015-ben kezdett olyan képeket, videókat publikálni a közösségi médiában, amelyeken a tökéletesnek tűnő, tökéletesre retusált hírességeket parodizálja, megmutatva, hogyan is nézne ki mindez a valóságban. A #challengeaccepted hashtaggel jelölt bejegyzések futótűzként terjedtek, és Celeste-nek mára több mint kilencmillió követője van Instagramon.

A könyv egyszerre önéletrajz, vicces, szabados olvasmány némi életmód-tanácsadással – dióhéjban: nem véletlenül Celeste Barber az egyetlen híresség, akit az Instagramon önmagáért szerethetünk. Rajna Nóri részletes könyvajánlóját a fenti linkre kattintva éred el! 

Fiona Valpy: A kerti útvesztő

Fiona Valpy: A kerti útvesztő

Fiona Valpy: A kerti útvesztő, Next21 Kiadó, online ár: 5405 Ft

Toszkána, 1943. Beatrice-nek az volt az álma, hogy egy éven át külföldön angolt tanít, de a háború keresztülhúzta a számítását. Nem tudja elhagyni az országot, ezért a Villa delle Colombe-ban húzza meg magát, amelynek kertjében egy ciprusokból ültetett útvesztő található. Az épületben lakó kedves olasz pár többeket, felnőtteket és gyermekeket egyaránt beköltöztet biztonságosnak hitt otthonába.

2015-ben Tess fájdalommal teli szívvel érkezik a villába. Beatrice ma is itt él, ő vigyáz a birtokra, és megmutatja Tessnek, hogy a lenyűgöző kastély, a csodálatos kert és az illatozó ciprusfák valódi gyógyírt jelenteken a lelki sebekre, hiszen a Villa delle Colombe nem egyszerűen menedék volt, hanem igazi fáklya, amely beragyogott egy sötét időszakot… 

Az olvasás nélkülözhetetlen eleme a vakációnak. A hasunkat süttetve azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel szeretnénk szórakoztatni magunkat – a linkre kattintva mutatunk 3 (egyébként nagyszerű) könyvet, amiket jobb, ha nem nyaraláskor olvasunk!

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!könyvklub

Kiemelt kép: Getty Images