Ami a retró tárgyakat illeti, ma már főként a tudatosságnak köszönhető, hogy újra fénykorát éli minden, ami régi. Pattanj fel velünk a nosztalgiavonatra, és merülj el újra a '70-es, '80-as és '90-es évek világában!
  • Legyen szó öltözködésről, lakberendezésről vagy szórakozásról, a régiségek újra fénykorukat élik.
  • A nosztalgián kívül minek köszönhető még, hogy divat lett a retró?
  • Töltsd ki kvízünket, és teszteld, hogy jól emlékszel-e a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek használati tárgyaira!

Kutatások szerint a vintage népszerűsége a régi dolgok újrahasznosításával kapcsolatos fogyasztói attitűdök megváltozásával is összefüggésbe hozható, amire tökéletes példa lehet a Z generáció fenntarthatóság és divat iránti érdeklődése.

Vagyis ma már nemcsak a nosztalgiának, de a tudatosságnak is köszönhető, hogy újra fénykorát éli minden, ami régi. Gondoljunk csak a másodkézből vásárolt ruhákra, amelyek nemhogy olcsóbbak, de sokszor strapabíróbbak is a legtöbb mai üzlet kínálatánál, vagy a nagymamáinktól örökölt, eszmei értékű mozsarakra, kannákra és bútorokra, amelyek –alkalomadtán némi renoválás után – újult erővel teremthetnek egyedi atmoszférát a lakásban. 

És ott vannak az olyan új köntösbe bújtatott régiségek is, mint az analóg fényképezőgépek, bakelitlemezek és lejátszók. E régi kincsek közül némelyik pedig nemhogy menő manapság, de kifejezetten értékes is. A régi korok hangulatát idéző antik bútorok, ékszerek, mechanikus órák, kézzel készült porcelán nippek és a különféle, egyedi technikákkal gyártott szőnyegek például igencsak borsos összegekért kelnek el

bakelit

Bátran kijelenthető, hogy a bakelit is második aranykorát éli (Fotó: Getty Images)

Noha köztudott, hogy a divatirányzatok fénysebesen váltakoznak, és cserélődnek újabbnál újabb hóbortokra, azt azonban soha nem gondoltuk volna, hogy gyerekkorunk nosztalgikus darabjai nemcsak jönnek és látnak, de valamelyest győzedelmeskedni is képesek a tömeggyártás világában.

Manapság a retró társasjátékok is fénykorukat élik. Korábbi Nők Lapja kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire emlékszel rájuk!

Nők Lapja kvíz: felismered a retró tárgyakat?

A nosztalgia, a vintage- és retró láz szellemében érkezzen egy Nők Lapja kvíz, melyben a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek legkedveltebb tárgyait idézzük fel. Vajon emlékszel rájuk? Most kiderül!

Kvíz: Felismered a retró tárgyakat?

retró tárgyak

Egy kis édes nosztalgia is jöhet? Még szép! Töltsd ki korábbi Nők Lapja kvízünket is, és teszteld, mennyire emlékszel gyerekkorunk legkedvesebb süteményeire!

Kiemelt kép: Getty Images
Tesztfotók: Fortepan, Pinterest, Getty Images, Wikipedia

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj