meryl-streep-film

5 Meryl Streep-film, amit muszáj lenne mindenkinek látnia

Meryl Streep sokunk kedvenc színésznője. Összegyűjtöttük hát azt az öt filmet tőle, amit szerintünk mindenkinek látnia kellene – legalább egyszer életében.

Mary Louise Sreep, vagyis Meryl Streep korunk egyik legnagyobb színésznője – és ezt nem csupán mi mondjuk, hanem kritikusok és rajongók százezrei világszerte. Elsősorban azért szokás így hivatkozni rá, mert Hollywoodban is egyedülállóan sokoldalú művésznek tartják, számos akcentust képes hitelesen utánozni, és szinte zsigeri szinten eggyé válik szerepeivel. Persze, az sem hátrány, hogy Meryl Streep nemcsak kiemelkedően tehetséges és gyönyörű, hanem jó humorú, kedves és rugalmas ember hírében is áll.

Hosszú évtizedek óta igazi megtiszteltetésnek számít Hollywoodban őt rendezni vagy vele egy filmben szerepelni. Erre pedig (szerencsére) gyakran lehetősége akad munkatársainak, hiszen az idén 75 éves színésznő már 1975 óta aktívan dolgozik. Lassan fél évszázados pályafutása során Meryl Streep rekordszámú, összesen 21 Oscar-jelölést (melyből hármat szoborra is váltott) és 33 Golden Globe-díj jelölést (melyből nyolcat nyert) tudhatott már magáénak; többek között olyan filmremekek, mint Az órák, Az ördög Pradát visel vagy épp az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kasszasikere, a Mamma Mia! okán. Május 14-én pedig, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitórendezvényén tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap majd.

meryl-streep-film

Meryl Streep 2017-ben (Fotó: Samir Hussein/WireImage via Getty Images)

Az alábbiakban a kedvenc Meryl Streep-filmjeinket gyűjtöttük össze – megjelenésük szerint időrendben.

Meryl Streep 5 filmje, amit muszáj látnod

Meryl Streep rengeteg filmben elkápráztatott már bennünket. Mi most a személyes kedvenceinket gyűjtöttük egy csokorba. Íme, 5 Meryl Streep-film, amit szerintünk mindenkinek látnia kellene!

1. A szarvasvadász (The Deer Hunter)

A szarvasvadász egy 1978-ban bemutatott háborús film, melynek cselekménye 1968 végétől játszódik, Nyugat-Pennsylvaniában. Egy szláv-amerikai acélmunkás-trióról szól, akiknek az élete teljesen felfordul a vietnami háborút követően, melyben mindhárman részt vesznek. A három katonát Robert De Niro, Christopher Walken és John Savage alakítja. A történet szerint Meryl Streep karakterébe, Lindába a két közeli barát, Mike (De Niro) és Nick (Walken) is beleszeretnek, de

Linda egy esküvőn végül Nick spontán házassági ajánlatát fogadja el.

Mike, Nick és barátaik, mielőtt Vietnamba indulnának, egy utolsó vadászaton vesznek részt, amin Mike egyetlen lövéssel megöl egy szarvast.

Michael Cimino filmjét már megjelenésekor a világ egyik legjobbjának kiáltották ki. Az 51. Oscar-gálán kilenc díjra jelölték, melyből ötöt meg is nyert: A legjobb film, A legjobb rendező (Cimino), A legjobb férfi mellékszereplő (Walken), A legjobb hang és A legjobb vágás díjait. Meryl Streep ezzel a filmmel zsebelte be élete első Oscar-jelölését – A legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

A szarvasvadász több listán is szerepel a valaha készült legjobb filmek között, az Amerikai Filmintézet pedig 2007-ben minden idők 53. legjobb amerikai filmjének nyilvánította. A Kongresszusi Könyvtár 1996-ban beválasztotta az Egyesült Államok Nemzeti Filmnyilvántartásába.

2. Kramer kontra Kramer (Kramer vs. Kramer)

A Kramer kontra Kramer egy 1979-es dráma, amelyet Robert Benton írt és rendezett Avery Corman 1977-es, azonos című regénye alapján. A film egy házaspár válásának történetét meséli el, és rendkívül szívbemarkolóan mutatja be annak hatását kisfiukra, valamint a kapcsolatuk és a szülői szereppel kapcsolatos nézeteik alakulására. A két szülő: Ted Kramer (Dustin Hoffman) és Joanna Kramer (Meryl Streep) – az ő válásukon keresztül nyerhetünk bepillantást egy ilyen ügy pszichológiai következményeibe.

Kramer kontra Kramer szintén már megjelenésekor óriási sikert aratott, 1979-ben a legtöbb bevételt hozó film lett az Egyesült Államokban és Kanadában. De a film a kritikusok kedvence is lett, és szinte egymás szavába vágva méltatták a rendezést, a történetet, a remek forgatókönyvet, nem utolsó sorban pedig a színészek teljesítményét – különös tekintettel Hoffman és Streep alakítására.

Streep eredetileg Phyllis szerepét kapta meg (mely végül JoBeth Williamshez került), de el tudta érni, hogy Hoffman, Benton és Jaffe meghallgassa Joanna szerepére is. Bár Streep a regényben és a forgatókönyvben leírt karaktert egyáltalán nem találta szimpatikusnak, Joanna megformálását igyekezett egy megértőbb nézőpontból megközelíteni. Hoffman később elmondta, szerinte Streep alakítását nagyban befolyásolta vőlegénye, John Cazale (Cazale utolsó szerepe a Szarvasvadász Stanley-je volt ) néhány hónappal korábban bekövetkezett halála.

Streep mindössze 12 napra szerződött le a film készítőivel – ennyi idő alatt tette le karrierje egyik legremekebb alakítását.

A Kramer kontra Kramer az 52. Oscar-gálán kilenc jelölést kapott, melyből ötöt – A legjobb film, A legjobb rendező, A legjobb férfi főszereplő (Hoffman), A legjobb női mellékszereplő (Streep) és A legjobb forgatókönyv-adaptáció – díjra is váltott. A 37. Golden Globe-gálán a stábot összesen nyolc jelöléssel ismerték el, melyek közül Streep ismét hazavihette A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. 

3. Sophie választása (Sophie’s Choice)

A Sophie választása egy 1982-es pszichológiai dráma, amelyet Alan J. Pakula rendezett és írt William Styron azonos című regényéből. A film főszerepét, az Amerikába bevándorolt lengyel Sophie Zawistowskáét Meryl Streep alakítja. A holokauszttúlélő Sophie múltja sötét titkot rejt. Jelenleg egy brooklyni panzióban lakik lobbanékony szeretőjével, Nathannel (Kevin Kline) és egy fiatal íróval, Stingóval (Peter MacNicol) – közöttük szövődik a film gerincét adó, izgalmas szerelmi háromszög.

Bár a film nem nyerte el azonnal minden kritikus tetszését, Streep alakításában egyikőjük sem talált kivetnivalót. Sokan ma is úgy tartják, hogy bármilyen sikereket is ért el végül a Sophie választása, azok legfőképp a színésznő pazar munkájának köszönhetők. Streep ezen alakításáért is elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

4. Távol Afrikától (Out of Africa)

A Távol Afrikától egy 1985-ös romantikus dráma Sydney Pollack rendezésében, Meryl Streep és Robert Redford főszereplésével. A film laza alapjául Isak Dinesen (Karen Blixen dán írónő) 1937-ben írt, Out of Africa című önéletrajzi könyve szolgált, további segítségül pedig a szerző 1960-ban megjelent Shadows on the Grass (Árnyak a fűben) című könyvét hívták a film készítői. Karen Blixen 1913-ban gazdag és hajadon dán nőként költözött Afrikába, a könyv és a film az ő igaz történetén alapul.

Miután Karen szerelme, egy svéd nemes visszautasítja, megkéri a férfi testvérét – aki jó barátja –, Bror Blixen bárót, hogy puszta kényelemből vegye feleségül, és költözzön vele Nairobi környékére. A férfi a nő pénzét felhasználva egy tejgazdaságot tervez indítani (később azonban Bror tervei megváltoznak). Karen útban Nairobi felé, a vonaton megismerkedik egy Denys Finch Hatton nevű vadásszal…

Karen Blixen szerepét eredetileg Audrey Hepburnnek ajánlották fel – már csak azért is, mert Sydney Pollack nem tartotta elég szexinek Meryl Streepet a karakter megformálásához. Saját bevallása szerint Meryl Streep aztán úgy kapta meg mégis a szerepet, hogy a rendezővel való találkozóra egy mélyen kivágott ruhában és push-up melltartóban jelent meg. Akárhogy is volt, Streep nem okozott csalódást, a film pedig hét Oscar-díjat nyert.

5. A szív hídjai (The Bridges of Madison County)

A szív hídjai egy 1995-ös romantikus dráma, amely Robert James Waller 1992-ben megjelent azonos című bestseller regénye alapján készült. A film producere, rendezője és férfi főszereplője Clint Eastwood – ő és Meryl Streep szerkesztőségünk szerint a történelem egyik legemlékezetesebb szerelmespárját alakítja ebben az alkotásban.

A történet 1965-ben játszódik, főszereplője Francesca Johnson (Meryl Streep), aki férjével és két gyermekével éldegél iowai farmjukon. Miközben Francesca családja épp egy rövid kiránduláson tartózkodik, a nő megismerkedik a fotóriporter Robert Kincaiddel (Clint Eastwood), aki azért érkezett a környékre, hogy az iowai Madison megye különleges és régi, fedett fahídjait fotózza. A messziről érkezett fotóriporter és a családanya mindössze négy napon át tartó, ugyanakkor igen intenzív viszonyba bonyolódik egymással.

A film forgatása összesen 42 napot ölelt fel – tíz nappal kevesebbet annál, amit Eastwood eredeti ütemterve írt. További érdekesség, hogy Eastwood – a normáktól eltérő módon – kronologikusan, Francesca szemszögét elsődlegesnek tartva forgatta a filmet. A filmet Steven Spielberg produkciós cége jegyzi, és beszámolók szerint a két férfi között nagy feszültséget okozott annak idején, hogy

Spielberg mást akart Streep helyett a női főszerepre szerződtetni. 

Úgy tudni, Catherine Deneuve és Isabella Rossellini is megmérette magát a meghallgatásokon, de Eastwood kezdettől fogva Meryl Streeppel akart együtt dolgozni. Szinte mondanunk sem kell, hogy nem lőtt mellé ezzel: a színésznő lehengerlő alakítása ismét Oscar-jelölést érdemelt.

Nagy család, nagy karrier – Meryl Streep négy gyermek édesanyja is.

Kiemelt kép: Meryl Streep 2024-ben – Fotó: Michael Kovac/Getty Images for AFI