A színésznő meglepő ok miatt passzolt át egy filmszerepet Patricia Clarksonnak.

Meryl Streep visszautasított egy filmszerepet. A Lilly című politikai thriller valós történetet dolgoz majd fel: Lilly Ledbetter harcáról szól majd, amelyet azért folytatott, hogy a nők ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetést kaphassanak, mint a férfiak. Harcát siker koronázta, végül a róla elnevezett törvény volt az első, amelyet Barack Obama, egykori amerikai elnök a hivatalba lépése után 2009 januárjában elsőként aláírt.

Abban, hogy Streep visszadobta a szerepet, még nem lenne semmi különös, elvégre egy ilyen kaliberű színésznő bármiféle rizikóvállalás nélkül dönthet így. De nem a film témájával vagy a szereppel volt problémája – ellenkezőleg, hiszen annak ellenére, hogy a főszerepről lemondott, jelentős munkát végzett a színfalak mögött és nagyban hozzájárult a munkájával ahhoz, hogy a mozit leforgathassák. Egész egyszerűen azért dobta vissza a borítékolhatóan díjesőre predesztinált szerepet, mert szerinte túlságosan öreg hozzá.

Lilly Ledbetter

Lilly Ledbetter egy alabamai nő, aki miután 19 éven át dolgozott egy gumigyárban ellenőrként, panaszt nyújtott be amiatt, hogy kevesebb a fizetése, mint a vele azonos beosztásban dolgozó férfiaknak. A legfelsőbb bíróság elutasította panaszát, mégpedig azért, mert a nőnek legfeljebb 180 nappal azután kellett volna benyújtania keresetét, hogy a munkáltató első alkalommal kevesebbet fizetett neki.

Lilly és Barack Obama 2009 januárjában, a törvény aláírása után:

A kongresszus által elfogadott javaslat, majd az Obama által aláírt törvény kiterjeszti a dolgozóknak azt a jogát, hogy ilyen esetben bírósághoz fordulhassanak (ezt a Bush-kormány ellenezte egyébként), így eltörölte ezt a korlátozást. Barack Obama akkor „helyénvalónak” nevezte, hogy az első törvény, amelyet aláír, az amerikai nemzet egyik alapelvét erősíti, mégpedig azt, amelyik kimondja, hogy mindenki egyenlőnek születik, és mindenkinek lehetőséget kell biztosítani, hogy a maga módján legyen boldog. A törvény aláírásakor Obama mögött állt az akkor 70 éves Lilly Ledbetter is.

Mit tudunk a filmről?

A most áprilisban 83. évét betöltő Ledbetter nagyon szerette volna, ha Meryl Streep alakítja őt a filmvásznon, de végül nem lehetett meggyőzni. Streepnek egyébként két évre előre tele van már a naptára forgatásokkal, de Ledbetter és a film rendezője hajlandó lett volna várni rá, a 72 éves színésznő azonban végleg nemet mondott. Így

a filmet már most októberben elkezdik forgatni, a 61 éves Patricia Clarkson főszereplésével.

Őt a magyar közönség legutóbb a Kártyavár és az Éles tárgyak című sorozatokban láthatta. A filmet Rachel Feldman rendezi, Ledbetter férjét, a 2008-ban elhunyt Charles Ledbettert Josh Lucas, ügyvédjét pedig Thomas Sadoski játssza majd.

„Nem volt könnyű, és hosszú volt az út – mondta Ledbetter a filmről, amelynek létrejötte szerinte elképzelhetetlen lett volna Streep nélkül. – Ő segített abban, hogy a produkció be- és elindulhasson. Annyira tehetséges és elismert ember. Ismerte a megfelelő embereket, akikkel kapcsolatba kellett lépnünk. Magamtól soha nem jutottam volna el hozzájuk.” Munkája ellenére Streep nem kap kreditet a filmben, de az egész stáb csak mint a produkció keresztanyjáról beszél róla.

Nem maradunk Meryl Streep nélkül

Ha a színésznő rajongója vagy, nem kell elkeseredned, a közeljövőben is láthatod a kedvencedet: ott van a januárban debütált Szabad Szavak, ha még esetleg nem láttad, illetve december 24-én jön a Netflixre a Ne nézz fel! (Don’t look up!) című katasztrófa-vígjáték, amelyben az amerikai elnököt alakító Meryl Streep egy egész sztárhadsereg társaságban lesz látható. Rajta kívül ugyanis szerepel még a filmben Cate Blanchett, Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jennifer Lawrence, Gina Gershon, Ron Perlman, Ariana Grande, Matthew Perry és Timothée Chalamet és Kid Cudi is. A filmben egy üstökös közelít a földhöz, amit egy csillagász szakos egyetemista és professzora fedeznek fel, de látszólag senkit nem izgat fel különösképpen, hogy útja keresztezni fogja a Földét. Pedig azzal mi, földlakók nagyon nem járnánk jól.

Kiemelt kép : Getty Images