Mai kvízünkben az ősmagyar hitvilág mitikus állataival, természetfeletti erővel bíró lényeivel és legendás istenségeivel találkozhatsz. Tedd próbára tudásodat!

Hála őseink kalandos életútjának, és annak a számos kultúrának és vallásnak, amelyekkel a népvándorlás során találkoztunk, a magyar nép hiedelemvilága nem szenved hiányt a gazdag mitológiai történetekből, legendákból és népmesékből sem. (Utóbbira már kreáltunk fejtörőt, itt a magyar népmesék kvíz!) Gondoljunk csak a táltos mítoszokra, a csodaszarvas legendájára, Emese álmára, Lehel kürtjére, Hunyadi kardjára, Csaba királyfi történetére vagy a mohácsi busójárásra. 

És ez még nem minden! Bár a kutatók szerint több elméletrendszer is létezik, mindenesetre a kereszténység előtti időkből fennmaradt régészeti leletek sejtetni engedik, hogy az ősi magyar kultúrában a természetmágia, a védikus vallás, a tengrizmus, az animizmus, a totemizmus és a sámánizmus is helyet kaphatott. (Ha már magyar történelem: a régi magyar szavak kvízt kitöltötted már?)

Nem beszélve a legendás istenségekről, akik a magyar panteonról kémlelték a földi halandókat, és a különleges képességekkel rendelkező hősökről, mitikus állatokról, túlvilági lényekről és szellemekről sem érdemes megfeledkezni, akik az ősi magyar legendák központi szereplői, és amelyek közül néhány név a mindennapi nyelvhasználat során is visszaköszönhet ránk.

magyar folklór, mitológia, busójárás

A busójárás legendája a 16. századi Mohácsig nyúlik vissza (Fotó: Getty Images)

Ott van például a gonosz Guta nevű magyar démon, aki a legenda szerint embereket ver (innen a mondás, miszerint „Megüt a guta”), a Fene a betegségek szelleme („A fene enné meg!”), a Nyavalya pedig a fertőző betegségek és az epilepszia démona („Te nyavalyás!”). Ugye, milyen kedves?

Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered a magyar mitológiát?

A magyar mitológia kifejezetten színes és izgalmas, elemei pedig szorosan összefonódnak a történelmi múlttal, a kulturális hagyományokkal és a manapság is használatos nyelvjárással. Te vajon mennyire mozogsz otthonosan a témában? Töltsd ki legújabb Nők Lapja kvízünket, és teszteld, mennyi mindent tudsz a magyar mitológia legendás alakjairól!  

Kvíz: Mennyire ismered a magyar mitológiát?

magyar folklór

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images