Oscar-díjátadó

10 dolog, amit biztosan nem tudtál az Oscar-díjátadókról

Néhány érdekesség erejéig betekintünk az Oscar-gála függönye mögé, és veletek is megosztjuk, mi zajlik a a világ legnagyobb díjátadójának színfalai mögött. Idén magyar idő szerint március 11-én, hajnali 2 órától adják át az arany szobrocskákat.

Lassan a végéhez közeledik a csillogó rendezvényekkel tarkított díjszezon, melyet hagyományosan a legnagyobb esemény, az Oscar-gála zár a  Los Angelesi Dolby Theatre-ben megrendezett nagyszabású ceremóniával. Idén kilencvenhatodik alkalommal szavazott a megreformált Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a legjobbnak vélt alkotókról és alkotásokról.

Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, a mikrofonba kiáltott címek között biztosan ott lesz az Oppenheimer, a Barbie, a Megfojtott virágok vagy a hazánkhoz megannyi szállal kötődő Szegény párák is.

Egyéni jelölteknél már nem ennyire egyértelmű a mezőny. Különösen a legjobb színésznő kategóriája tűnik szorosnak Emma Stone és Lily Gladstone között, mindenesetre ami biztos, idén is Jimmy Kimmel viszi majd a hátán a műsort, Ryan Gosling nem mehet haza anélkül, hogy elő ne adná az I’m Just Ken betétdalt, és a minden évben újonnan öntött Oscar szobrok sem hiányozhatnak.

Ám nem csupán az ismeretlen Oscar bácsiról elnevezett díjak számítanak állandó „résztvevőnek”. A megszokott forgatókönyv megannyi izgalmas kulisszatitkot rejt magában, mely a laikus szemek számára mindvégig titok is marad. Most 10 érdekesség erejéig betekintünk az Oscar-gála bársonyfüggönye mögé és veletek is megosztjuk, mi zajlik a a világ legnagyobb díjátadójának színfalai mögött. 

1. A jelöltek méregdrága ajándékcsomagot kapnak

A legjobb egyéni kategóriák minden jelöltje hat számjegyű ajándékcsomagot vihet haza, mely olyan nem mindennapi luxuscikkeket tartalmaz, mint például egy darabka földterület a Skót-felföldön, melyhez nem mellesleg nemesi cím is jár. Korábban egy egész cikket szántunk arra, hogy az Oscar-gálára érzekők milyen elképesztő csomaggal távozik az év legjobban várt és legrangosabb filmes ceremóniájáról. Érdemes böngészni közöttük, és eljátszani a gondolattal, a plasztikai sebészeti utalványt vagy inkább egy üveg ehető aranypelyhekkel teleszórt extraszűz olívaolajat választanánk. 

Oscar szobor

Fotó: Rick Meyer/Getty Images

2. A legrangosabb filmes díj, ami mindössze 1 dollárt ér

A legrangosabb nem jelenti azt, hogy a legdrágább is. Bár kétségtelenül vannak olyan szobrok, melyek több millió dollárt érnek – Michael Jackson 1,5 millió dollárt fizetett David O. Selznicknek az Elfújta a szél című filmért kapott díjáért egy árverésen – a mindössze harminc centiméteres bronzötvözeteket nem éri meg (és tilos is) az eBay-en árusítani.

Közvetlenül az Oscar-díj átvétele után a nyerteseknek alá kell írniuk egy hivatalos megállapodást, amely kimondja, ha valaha is el akarják adni szobrocskájukat, akkor azt először az Akadémiának kell felajánlaniuk mindössze 1 dollárért. Nem hangzik túl jó üzletnek. 

3. 900 munkaóra kell a vörös szőnyeg leterítéséhez

Az ikonikus vörös szőnyeget több anekdota is körüllengi, kezdve azzal, hogy szigorúan véve nem is tekinthető vörösnek, szakértők szerint sokkal inkább a bordóhoz áll közelebb. Az úgynevezett Academy Red árnyalat titkos színkódja révén egyedülálló a világon, és ebből adódóan a show szervezői nem is engedik kiszivárogni a specifikus adatokat, nehogy másolat készüljön belőle.

Ennél már csak a leterítése körüli mizéria kap nagyobb jelentőséget, főleg, hogy állítólag 18 embert igényel, akik 900 órán át dolgoznak a szőnyeg lefektetésén, és az ahhoz szükséges útlezárásokon, biztonsági intézkedéseken és takarítási feladatokon. 

4. 20%-al ugrik meg egy Oscar-díjas színész bére

Noha maga az Oscar-díj a nyilvánvaló presztízsen túl nem jár pénzjutalommal, a ceremóniát követően végzett becslések alapján a legjobb színész és a legjobb színésznő értéke is megugrik a filmipar piacán. A felmérések szerint ez leginkább a színészek következő filmjükért kapott gázsijában mutatkozik meg, mely átlagosan 20%-al magasabb fizetséget jelent korábbi munkáikhoz képest. 

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

5. Borítékbontás előtt csak ketten tudják, kik a nyertesek

Hivatalosan csak a szavazatokat összeszámláló PricewaterhouseCoopers vállalat két embere tudhatja, kiknek a nevét rejtik a borítékok, méghozzá fejből. Bár még a csekély létszám ellenére is bekövetkezhet zűrzavar, elég, ha a Kaliforniai álom és a Holdfény című film botrányos esetére gondolunk. 

A 2017-es gálán az 1967-es Bonnie és Clyde sztárjai, Warren Beatty és Faye Dunaway kihirdették a győztest, és már a producerek köszönő beszéde ment, amikor kiderült, egy gondatlan könyvvizsgáló hibájából adódóan a műsorvezetők rossz borítékot kaptak. A Kaliforniai álom helyett a Holdfény készítő örülhettek a legjobb film díjának. 

6. Sorsolással választják ki a lelátóra a rajongókat

Ha csak egyszer is elgondolkodtunk rajta, hogyan kerülhetnénk a legközelebb a vörös szőnyegen sétáló sztárokhoz, akkor most eláruljuk, hacsak nem vagyunk egy híresség közvetlen rokonai, erre kizárólag sorsolás útján kerülhet sor. A szőnyeg mellett felépített lelátóra 735 széket helyeznek ki, az itt helyet foglalókat pedig sorsolással, különféle promóciók és versenyek útján választják ki.

Egyébként érdekesség, hogy maguk a jelöltek is mindössze pár db ingyenjegyet kapnak, ezeken felül meg kell vásárolniuk a 150 és 1000 dollár között mozgó belépőket a rangos eseményre. 

7. A Dolby Theatre falára gravírozzák minden nyertes nevét

A Los Angelesben található Dolby Theatre 2002 óta ad otthont az Oscar-gálának, így nem csoda, hogy már maga az épület is magán viseli a ceremónia nyomát. Az épületbe lépve érdemes alaposabban is szemügyre venni a falakat, ugyanis az eddigi összes legjobb film kategória díjazottja helyet kapott rajta vésett formában. Természetesen a jövőbeli nyertesek neve számára is van még hely bőven, becslések szerint 2071-ig legalábbis biztosan. 

Fotók: Christopher Polk/Getty Images

8. A ceremónia előtt mindent begyakorolnak

Pont úgy, ahogy egy középiskolai bankett főpróbáján, a ceremóniát megelőző napon is tűsarkút viselő melegítős hölgyek lepik el a pódiumot. Az ünnepély előtti estén a műsorvezetők, az előadók és a házigazdák is tiszteletüket teszik a helyszínen, hogy a sztárokat helyettesítő statisztákkal lepróbálják az egymás után következő fontosabb eseményeket.

Hamis borítékok, gipszből készült szobrok és utcai ruhát viselő hírességek gyakorolják a színpadra lépést, mintha csak egy iskolai előadás izgalmakkal teli főpróbáján lennének. 

9. Ülőhelykitöltők és a „the mocked ones” sarok

A helykitöltők, akik a kimaradt üléseken foglalnak helyet a teremben, még titoktartási nyilatkozatot is aláírnak, mielőtt magukra öltenék egykedvű arckifejezésüket. És hogy erre miért van szükség? Azon túl, hogy nem szivárogtathatnak ki információkat, a lényeg, hogy a lehető legvisszafogottabban viselkedjenek és még véletlenül se vonják magukra a kamera figyelmét.

Nem elegyedhetnek szóba a hírességekkel, nem szólíthatják meg őket egy-egy jóízű tréfa erejéig sem, és ha ezekután azt hinnénk, ez az egyik legkülönösebb protokoll az Oscar-gálán, akkor nagyot tévedünk. Még a sztároknak sem fenékig tejfel itt az élet, külön ülőhely, az úgynevezett „the mocked ones” (magyarul a kigyúnyoltak) sarok van fenntartva azoknak, akiket a legtöbbször jelöltek, de még sosem váltották díjra jelölésüket.

10. 40 millió forint a legdrágább jegy az after partyra

A fentiekből látható, hogy az Oscar-gála szervezői semmit sem vesznek félvállról, és úgy tűnik, ezt a hagyományt a Vanity Fair magazin is követi, mely az Oscar Party hivatalos szponzora és szervezője. Az after party-ként is emlegetett zártkörű eseményre a díjátadót követően kerül sor, ahol mindenki egyszerre, nyertesek és szobrocska nélkül maradt hírességek is együtt bulizhatnak a vendégekkel. 

A Vanity Fair Oscar Party-t először 1994-ben rendezték meg, bár akkor még biztosan nem rúgott ilyen magasra a részvétel ára, mely manapság 25 000 és 105 000 dollár között mozog, ami most 9 095 250 Ft-ra és 38 200 050 Ft-ra tehető. 

Nincs Oscar-gála emlékezetes öltözékek nélkül. A márciusi ceremóniáig elevenítsük fel együtt az elmúlt évek tíz legszebb ruháját

Kiemelt kép: Sophia Loren vacsorázik az Oscar-díjátadón, miközben egy pincér Oscar-díjjal a tálcáján sétál el mellette; Santa Monica, Kalifornia, 1963. április 8. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)