Az Oscar-díjátadó egyik legjobb része minden évben a vörös szőnyeges bevonulás.

Hollywood az év legfontosabb eseményére készülődik, most vasárnap rendezik ugyanis a 93. Oscar-díjátadót. A gálán – a filmipar szereplőinek teljesítményén túl – minden évben a ruhák is reflektorfénybe kerülnek. Kíváncsian várjuk, ki milyen dizájnerkreációban érkezik a Los Angeles-i Dolby Színházba (vagy milyen szettben jelentkezik be online, hiszen a pandémia miatt sok vendég csak virtuálisan lesz jelen), de addig is gyönyörködjünk az elmúlt évtizedek legcsodálatosabb Oscar-ruháiban.

1954: Audrey Hepburn

Fotó: NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

A virágmintás deréköves ruha nem csak azért emlékezetes, mert Audrey Hepburn ezt viselte, amikor átvette a legjobb női főszereplőnek járó arany szobrocskát. A Római vakáció sztárja ezen a hollywoodi rendezvényen jelent meg először Hubert de Givenchy tervezte kreációban. „Egyedül az ő ruháiban érzem önazonosnak magam” – mondta a színésznő 1956-ban.

1955: Grace Kelly

Fotó: Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images

Manapság nehéz elképzelni, hogy egy hollywoodi sztár előkap a szekrényéből egy olyan estélyit, amelyet más eseményen már hordott, és abban érkezik az Oscar-gálára. Grace Kelly ezt a pasztellzöld ruhát, amelyet Edith Head tervezett számára, 1954-ben is hordta már nagy publikum előtt: A vidéki lány New York-i premierjén jelent meg benne. A legendás színésznő néhány héttel később ismét magára öltötte a mesés kreációt, ebben pózolt a Life magazin címlapján.

1969: Barbra Streisand

Fotó: Getty Images

Barbra Streisandnak fogalma sem volt arról, hogy a kétrészes Arnold Scaasi outfitje szinte teljesen átlátszó. Akkoriban ugyan nem okozott osztatlan sikert ez a ragyogó viselet, de a Funny Girlben nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert színésznő kétségtelenül divattörténelmet írt vele.

1999: Gwyneth Paltrow

Fotó: Jeffrey Mayer/WireImage

A gálán Gwyneth Paltrow a Szerelmes Shakespeare-ért vehette át a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, spagettipántos Ralph Lauren estélyijét pedig bármelyik Disney hercegnő megirigyelte volna. Később a színésznő elmondta, hogy az összes Oscar-ruháját féltve őrzi lányának, és azt reméli, Apple ezt a babarózsaszín csodát viseli majd a végzős bálján.

2002: Halle Berry

Fotó: Steve Granitz/WireImage

A hollywoodi csillagok jól tudják, hogy Elie Saab kreációjával garantáltan sikert aratnak a vörös szőnyegen. Halle Berry is többször választott már ruhát a libanoni tervezőtől, a legemlékezetesebb mind közül egyértelműen ez a félig áttetsző, borvörös estélyi. 2002-ben ő lett az első afroamerikai színésznő, aki a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat hazavihette.

2004: Angelina Jolie

Fotó: Bill Davila/FilmMagic

Bár Angelina Jolie 2012-es, combig sliccelt fekete Versace estélyijéből több mém született, mi mégis inkább erre a törtfehér szaténcsodára emlékezünk szívesebben, amelyet Marc Bouwer dél-afrikai dizájner tervezett. A kreáció egyértelműen azt az ikonikus ruhát idézi, amelyet Marilyn Monroe a Hétvégi vágyakozás című filmben viselt.

2005: Hilary Swank

Fotó: Steve Granitz/WireImage

A Millió dolláros bébiben nyújtott alakításért Oscar-díjat érdemlő színésznő egy első ránézésre egyszerű, sötétkék ruhában vette át az arany szobrot. A Guy Laroche tervezte estélyi ugyan szemből tényleg nem volt különösebben érdekes, a hosszú ujjú, zárt nyakú kreáció azonban a hátrészén olyannyira kivágott volt, hogy a fotósok nem győzték hátulról lencsevégre kapni Hilary Swanket. Elkészítéséhez a francia tervezőnek közel 25 méter zsorzsettre volt szüksége

2006: Reese Witherspoon

Fotó: Jeff Vespa/WireImage

A nyughatatlan című film, amelyben Reese Witherspoon Johnny Cash feleségét, June Carter-Casht alakította, az ötvenes években játszódott, ezért mi sem volt egyértelműbb, hogy a színésznő egy ötvenes évekbeli, vintage Dior ruhát húz az Oscar-díjátadóra. A híresztelések szerint az Oscart bezsebelő Witherspoonnak komolyan küzdenie kellett ezért az estélyiért (amelyet eredetileg egy uralkodó család tagjának terveztek) egy párizsi butikban.

2014: Lupita Nyong’o

Fotó: Ian West/PA Images via Getty Images

Lupita Nyong’o életének első Oscar-gálája elég emlékezetesre sikeredett. Megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a 12 év rabszolgaság című filmért, ruhájáért pedig a divatkritikusok is odáig voltak. A görög istennőket idéző Prada estélyit azért pasztellkék árnyalatban készítették el neki, mert ez a szülővárosa, Naiorbi színe.

2019: Constance Wu

Fotó: Steve Granitz/WireImage

A fekete, piros és nude estélyik tengerében üdítő látványt nyújtott a Kőgazdag ázsiaiak főszereplője, Constance Wu, aki úgy ragyogott a vibráló sárga Versace ruhában, akár a nap.

(Kiemelt kép: Getty Images)