elégedetlen fiatal nő ücsörög egy karácsonyra feldíszített nappaliban

Unod a karácsonyi dekort? – Íme 4 modern tipp az idei ünnepekre

Van élet a piros-arany és kék-ezüst színkombinációkon, de még a lucfenyőn túl is...

Szinte hánysz már a vörös csillámportól, az All I Want For Christmas Is You-t sosem szeretted, és előre idegesít a zoknidba tapadó tűlevél pimaszsága? Aggodalomra semmi ok, bár nem Lappföldről és nem is rénszarvasos szánon, de eljöttünk, hogy megmentsünk a karácsonyi készülődés legelcsépeltebb részeitől!

Lássuk, hogyan vihetsz egy kis csavart az idei ünnepi hangolódásba!

Piros és arany, kék és ezüst helyett

Kezdjük is rögtön itt, hisz bizonyára a legtöbben azt tudják a legkevésbé elképzelni, hogy pont a megszokott színpalettán változtatnának egyik évről a másikra. Pedig nagyon is megéri újabb változatokkal kísérletezni! Bár az ünnepi színek gyakran szimbolikus többlettel bírnak, manapság már senki sem szól meg minket, ha nem épp 3 lila és egy rózsaszínű gyertya ég az adventi koszorúnkon.

Ugyanezen analógiánál maradva, bizonyára nem fog átkopogtatni a szomszéd, hogy leszidjon, ha a nappalija ablakából meglátja, hogy idén a megszokott színektől eltérve, teszem azt, sárgába, korallszínűbe, narancsba, pinkbe vagy ezeknek keverékébe öltöztetjük otthonunkat, esetleg hozzáadunk egy kis feketét is. Sőt, akkor sem, ha úgy döntesz, csavarsz egyet a történeten, és előszeded a padlásról a 70-es, 80-as, 90-es évek díszeit! Menők ugyanis a retró karácsonyfadíszek (igen, AZOK is), erről már tavaly is írtunk.

Porfogónak látsz minden díszt?

Sebaj! Szerezz be olyan dekorációs elemeket, amelyeknek valami haszna is van! Húzz például a párnákra ünnepi huzatot, tegyél különleges formájú gyertyákat a kandalló szélére, fahéjas illatgyertyát a fürdőszobába, vagy használjátok ebben az időszakban az alkalomhoz illő, díszes poharakat átlagos napokon is!

Extrémnek hangzik? Nem feltétlenül az, csak ügyesen érdemes összeválogatni a különböző dekorelemeket. De ha ehhez nem érezzük elég bátornak magunkat, maradjunk a pirosnál – viszont párosítsuk, mondjuk, kékkel! A legfontosabb, bármilyen dekorációról is legyen szó, hogy minél kevésbé terheljük vele környezetünket – ebben a korábbi cikkünkben pedig már volt is szó róla, hogyan lehet ilyen értelemben véve zöldebb a karácsony. És ha egyáltalán nincs kedvünk díszíteni? Jó hír, hogy még mindig (bár egyre kevésbé) hódít a lakberendezésben a minimalizmus, és erre való hivatkozással nem leszünk egyedül, ha idén egészen visszafogottan, vagy egyszerűen sehogy sem díszítjük szobáinkat. Ha nem érezzük magunkban az erőt a lakás cicomázására (és esetleg amúgy is alig töltünk majd időt otthon), tegyünk próbát egy olyan karácsonnyal, melynek során nem kerül girland a függönykarnisra, a télapós kopogtató a dobozban marad, és a karácsonyi terítőket sem vesszük elő a szekrényből! Vizsgáljuk meg, valóban hiányoznak-e, amennyiben ugyanis igen (kibírhatatlanul!), még mindig dönthetünk úgy, hogy seperc alatt pompába öltöztetjük a nappalit – ha viszont észrevehetetlen (sőt, felszabadító) ezeknek hiánya, végre másra fordíthatjuk a díszítésre betáblázott délutánt, például sétálhatunk egy óriásit a parkban, majd elmehetünk vacsorázni a kedvenc éttermünkbe, és hazafelé beugorhatunk a barátainkhoz.

DIY karácsonyi díszek fenyőággal, narancsszelettel

Bizony a narancssárga sem annyira idegen ebben az időszakban, mint elsőre gondolnánk! (Fotó: Getty Images)

Szentségtörés, ha nincs karácsonyfa! – Vagy mégsem?

Bár a karácsonyfa minden évben az ünnep központi szereplője, kétségkívül rengeteg feladatot ad a háztartásnak. Először is el kell menni érte. Kiválasztani. Hazacipelni. Befaragni a talpba. Kiigazítani. Még egyszer kiigazítani, mert az előbb csak még ferdébb lett. Kibékülni a családtagokkal, akikkel a faállításon összevesztünk. Előkeresni a díszeket. Aggódni, nehogy megint összetörjön egy a kedvenc, 3 darabossá fogyott kismaci-szettből… És ha ezek után sikerül gyönyörű karácsonyfát varázsolnunk a házba, akkor is ott leselkedik már vérszomjas mosolyával a januári bontás kísértete.

Nem csoda hát, ha valaki úgy érzi, szíve szerint inkább megspórolná a fát – úgy költségekben, mint időben, feszültségben és egyáltalán.

Na de fa nélkül azért mégsem karácsony a karácsony – hördülhetnek fel a hagyománytisztelők ennek hallatán. És ez valóban érthető szempont, szép tradíció, ugyanakkor érdemes kompromisszumként szem előtt tartani, hogy a fát akár annak szimbólumaival is helyettesíthetjük.

Miért is ne? (Fotók: Canva)

Lehet ez például egy fémből vagy kerámiából készült szobor, de, ha ragaszkodunk a növényekhez, lehet egy ág a kerti fenyőről, amit vázába helyezünk, és egy-két dísszel, fényekkel ugyanúgy ékesítünk, ahogyan azt a kétméteres lucfenyővel tennénk. De szóba jöhet akár egy már meglévő szobanövény is, ami ezekben a hetekben ünnepi ruhát kap, vagy egy impozáns virágcsokor, amely elegánsan tündököl a dohányzó- vagy az étkezőasztalon, az ünnep végeztével pedig a komposztra kerül.

Mi legyen az ajándék – és mibe csomagoljuk?

Sokunknak gondot okoz minden évben újabb és újabb, nagyon frappáns, találó és szívhez szóló ajándékokkal előrukkolni – vagy épp már évekkel ezelőtt feladtuk ezt a küzdelmet, és a csoki-könyv-valami, amit épp megláttam a boltban szentháromságának áldozunk. Persze ez utóbbival sincs gond (feltéve, hogy nem csak kacatokat halmozunk – íme, néhány környezetbarát ajándéktipp), ha viszont fejünkbe vettük, hogy idén más lesz a karácsony, akkor ebből ne maradjanak ki az ajándékok sem!

De mégis hogyan lehet egy ajándék egyszerre hasznos, környezettudatos és olyan, ami valóban örömöt okoz a gazdájának? Legkönnyebben úgy, ha valamilyen élményről szól: legyen az utazás, ajándékutalvány egy pihentető kozmetikai kezelésre, masszázsra, vagy meghívó egy degusztációs menüre egy előkelő étteremben, esetleg belépő valamilyen programra, kiállításra, workshopra, koncertre, színházba, operába és így tovább.

És a csomagolás? A legtrendibb, egyben környezetkímélő megoldás, ha előveszünk egy már nem használt kendőt, és kipróbáljuk a furoshiki technikát! Az így becsomagolt utalvány vagy díszesen kinyomtatott meghívó különleges megjelenésével előre ki fog tűnni az ajándékkupacból!

Hangulat – a csengettyűszón túl

Bár lehet, hogy elsőre nem gondoljuk szorosan a dekorációhoz kapcsolódónak a zene kérdését, valójában ez is, mint minden más környezeti elem, nagyban befolyásolja hangulatunkat. Ahogyan azt a bevezetőben is említettük, emberek tucatjai unják már (jogosan) a rongyosra hallgatott karácsonyi lemezeket, válogatásalbumokat, ünnepi különkiadásokat és dögunalmas újragondolásokat (Figyelem! Az Igazából szerelem Christmas is all Aroundja örök kivétel ezek közül!).

Amennyiben már minket is egyre kevésebb örömmel tölt el, hogy harminc évvel ezelőtt épp ugyanarra a CD-re bontogattuk ajándékainkat, amiket a mi gyerekeink kénytelenek hallgatni ezekben a hetekben, dobjuk fel egy kicsit az ünnepi lejátszási listánkat!

Ha vannak olyan karácsonyi klasszikusok, amelyeknek a mi családunkban mindenképp szerepelniük kell a dalok között, hát szerepeljenek – ha viszont már borsódzik a hátunk egy-egy régi kedvenctől, nyugodt szívvel száműzzük ezeket a listáról! Hívjuk segítségül az internetet, rengeteg ott fellelhető lejátszási lista sorakoztat fel ugyanis kifejezetten olyan dalokat, melyekre talán először nem feltétlenül gondolnánk karácsonyi kontextusban, mégis remekül működnek ilyenkor! (Néhány remek tipp szerintünk: Neil Diamond Sweet Caroline, The Beatles The Ballad of John & Yoko, Prince I Wanna Be Your Lover, Elton John Bennie And The Jets, Lenny Kravitz It Ain’t Over ’til It’s Over, Marvin Gaye Let’s Get It On, Al Green Let’s Stay Together, KC and the Sunshine Band Give It Up.)

Végeredményben tehát magyarázhatjuk naphosszat, lényeg a lényeg: minden bizonnyal akkor tesszük a legjobbat – szeretteinkkel és magunkkal egyaránt –, ha az idei ünnep végre elejétől végéig úgy telik majd, ahogyan az személy szerint nekünk komfortos, ahogyan épp most nekünk tetszik, és ahogyan együtt örömünket leljük benne! Ha ehhez piros csúcsdísz és Frank Sinatra kell, ám legyen! Ha pedig rózsaszín flitteres fityegő a firhangon, akkor sincs semmi baj!

Te mégis inkább a hagyományos karácsonyozás híve vagy? Nem probléma, neked is kedveskedünk valamivel: kattints ide egy szuper adventi kvízért!

Kiemelt kép: Getty Images