Karácsonyi furoshiki csomagolás

Ez a japán csomagolási technika feldobja az ünnepeket

Ha idén szeretnéd megkímélni magad a csomagolópapír vagdosásától és ragasztgatásától, sajátítsd el a furoshiki technikát!

A felkelő nap országában rengeteg egyszerű, ámde annál praktikusabb hétköznapi trükkel találkozhat az ember. A furoshiki technikát nagyjából a 17. és 19. század közötti Edo-korban alkották meg, eredetileg annak érdekében, hogy az értékesebb árukat és termékeket óvják szállítás közben. Ezt a funkcióját mára elveszítette, azonban ajándékcsomagolási alternatívaként az utóbbi időben globálisan is bekerült az emberek eszköztárába.

Japánban nagy jelentőséget szentelnek az ajándékozásnak. Születésnapok, évfordulók mellett különböző mérföldkövek elérésekor is szívesen lepik meg szeretteiket. A furoshiki egy négyzet alakú kendő, a becsomagolni kívánt tárgy méretétől és alakjától függően pedig különböző hajtogatási technikákkal érhető el a végeredmény.

Nem csupán egyedibb és személyesebb lesz így a csomagolás, hanem környezetbarát is, valamint a furoshiki kendő önmagában tekinthető az ajándék részének.

Túlságosan sok dologra nem lesz szükséged: a csomagolni szánt ajándékra, egy furoshiki kendőre és opcionálisan díszítőelemekre. A legnagyobb sikerrel furoshikit ázsiai üzletekben illetve csomagolásmentes boltokban tudsz beszerezni, de persze különböző webshopok is a rendelkezésedre állnak. Attól sem kell megijedj, ha valamiért nem találsz kimondottan furoshikit, akár egy méteráru boltban is szabathatsz magadnak tetszőleges anyagból. A lényeg, hogy négyzet alakja legyen, mint egy origami papírnak.

Karácsonyi furoshiki csomagolás

Fotó: Getty Images

Olyan, mint az origami?

Sokan hasonlítják a furoshikit és az origamit, mivel több dologban is megegyeznek egymással. Mindkét japán technika hajtogatáson alapul, és csupán egy alapanyag szükséges hozzájuk, amit nem kell méretre szabni. Rendeltetésükben viszont nagyon is különböznek. Az origami ma már tisztán dekoratív célokat szolgál, bár korábban vallási vagy ünnepi eseményekre használták. Ezzel szemben, ahogyan már említettük, a furoshikit áruk biztosítására találták ki.

Otsukai tsutsumi technika

A négyzet alakú dolgok becsomagolására több technika is létezik, ezek közül az egyik az otsukai tsutsumi. Alapcsomagolásnak is mondhatnánk, akár a mindennapokban is hasznosíthatod mondjuk az ételes dobozod csomagolására. 

  1. Helyezd el a csomagolni kívánt tárgyat a szövet közepén úgy, hogy az oldalai illeszkedjenek átlós sarkokhoz.
  2. Hajtsd át az előtted lévő sarkokat a dobozra. Majd ismételd meg az ellentétes oldalon lévő sarokkal.
  3. Fogd a hajtogatott szövet jobb és bal oldalát, és kösd össze egy egyszerű csomóval.

Ezen a videón is láthatod a lépéseket:

Kakushi tsutsumi technika

Szintén dobozokra a legalkalmasabb, más néven rejtett csomó technikának is hívják. 

  1. Helyezd el a dobozt a szövet közepére, és terítsd az előtted lévő sarkot a dobozra.
  2. Hajtsd fel a furoshiki szövet bal és jobb oldalát, majd kösd össze őket egy masnival.
  3. Fordítsd át az utolsó sarkot a masni fölé, és már kész is a csomagolás.

Ezen a videón is láthatod a lépéseket:

Hira tsutsumi technika

Ha valamilyen lapos dolgot, például könyvet szeretnél ajándékozni, ezt a módszert kiválóan tudod alkalmazni rá.

  1. Helyezd el a tárgyat a szövet közepére (ugyanolyan igazítással, mint a korábbi két technikánál fent). Csavard be az előtted lévő sarkot a tárgy fölé.
  2. Hajtsd be a bal sarkot úgy, hogy biztosan az szövet jobb sarkába essen.
  3. Hajtsd be a jobb sarkot is, a végét egy hajtásba tűzve.
  4. Tűrd be az utolsó sarkot, majd hajtsd azt is körbe a tárgyon.

Ezen a videón is láthatod a lépéseket:

Hogy hogyan válassz mindenki számára tökéletes ajándékot, aminek biztosan örül? Kattints ide, és olvasd el a cikkünket!

Kiemelt kép: Getty Images