Az ünnep sajnos sokszor a következőkről szól: ajándékok tucatjai, ételektől roskadozó asztalok, díszek és fényfüzérek tömegei mindenütt… Mi lenne, ha ezúttal egy kicsit zöldebb lenne a karácsony, és a tárgyak helyett az élmények is előtérbe kerülnének? Ehhez adunk most tippeket.

Milyen legyen a karácsonyfa?

Tudjuk, hogy a fenyő illata hozzátartozik a karácsonyhoz, de célszerű belegondolni, hogy mennyi fenyőfát vágnak ki azért, hogy pár hétig díszek lóghassanak az ágaikról, majd az új év első heteiben az utcán landoljanak… Ehelyett béreljetek vagy vásároljatok kiültethető örökzöldet, szerezzetek be egy évtizedeken át használható műfenyőt, vagy válasszatok alternatív megoldásokat! Ágakból, könyvekből, dobozokból, de még egyszerű égősorokból is készíthettek mutatós karácsonyfát.

Díszek, na de milyenek?

Sokan szeretik évről évre elővenni és újrahasználni a család régi, eszmei értékkel bíró díszeit, ami környezetvédelmi szempontból nagyon szerencsés. Azonban ha szeretnétek kipróbálni valami újat, a boltokban kapható függők helyett válasszátok inkább a műanyagmentes díszeket: szerezzetek be fából, üvegből, rézből készült darabokat, ha pedig éreztek magatokban kellő energiát és kreativitást, készítsétek papírból, különféle termésekből vagy szárított gyümölcsökből a fa dekorációját.

Csomagolás okosan

Rengeteg újra nem hasznosítható csomagolópapírt árulnak a boltokban, ezért a legjobb, ha már eleve újrahasznosított verziót szereztek be. Ezek általában kevésbé csillogóak és színesek, cserébe saját kezűleg dekorálhatók (a fiók mélyén megbújó szalagokkal, spárgával, szárított gyümölcsökkel, egyszerű festékkel), és újra is használhatók a következő évben. Amennyiben egyáltalán nem szeretnétek papírt használni, csomagolhattok megmaradt ruhaanyagokba, színes konyharuhákba, esetleg névre szóló és minden évben újra elővehető zsákokba is.

Műanyagmentes ünnep

Jóllehet, tele vannak a bevásárlóközpontok és az internetes boltok szebbnél szebb holmikkal, azért nem árt odafigyelni arra, hogy mi mennyi műanyagot tartalmaz és mekkora károsanyag-kibocsátás által jött létre. Ezek figyelembevételével érdemes előnyben részesíteni a hazai- és kézműves termékeket. Ami pedig ennél is jobb ötlet: ajándékozzatok élményeket!

Energiafelhasználás az ünnepek idején

Bevalljuk, mi is nagyon szeretjük a karácsonyi időszakban kivilágítani az otthonunkat különféle égősorokkal, de érdemes átgondolni, hogy ezek mennyi energiát fogyasztanak. A hagyományos égők helyett használjatok LED-es verziót, és figyeljetek az ünnepek előtti közvetlen készülődés napjaira is! Ilyenkor a legtöbb háztartásban egyszerre van bekapcsolva a sütő és a gáztűzhely, égnek a lámpák a különböző terekben, gyakrabban jár a mosogatógép (ha van ilyen), az ünnepi terítőkkel teli mosógép, sőt az okos eszközök is gyakrabban vannak kézben, majd a töltőn. Legyetek tudatosak ebben is, hiszen egy kis odafigyeléssel sokat spórolhattok.

Az ünnepi menü hozzávalói

Ha tehetitek, válasszátok a helyi termelőket és a piacokat az ünnepi menü összeállításához is. Egyrészt kevesebb műanyagba csomagolt termékhez juthattok hozzá, másrészt sokkal jobb minőségű alapanyagokból készíthetitek el az ételeket. A másik fontos dolog a tervezés. Nézzetek körül otthon alaposan a hűtőben és a kamrában, és csak ezután vásároljatok. Próbáljatok nem elcsábulni, és csak annyi élelmiszert szerezzetek be, amennyire tényleg szükségetek van. Így elkerülhetitek az esetleges élelmiszer-hulladék keletkezését, ráadásul a felesleges pénzkidobástól is megkímélhetitek magatokat.

Pazarlás helyett újrahasznosítás

Karácsonykor rengetegféle étel készül, és bár ilyenkor sokan gyűlnek össze, könnyen előfordulhat, hogy felhalmozódnak a maradékok. Csökkentsétek inkább felkínált menük mennyiségét! Ahogy már fent is írtuk, legyetek tudatosak, ha pedig segít, próbáljatok meg viszonyítani a korábbi évekhez, és ne vegyetek mindenből plusz egyet, elvégre a karácsony nem (csak) az evésről szól. Ha viszont megtörtént a baj, és elszámoltátok magatokat, fagyasszátok le a maradékokat, a süteményekből pedig készítsetek reggelire vagy uzsonnára gubához hasonló, rakott finomságokat.

Alkalomhoz illő megjelenés

Mindenki szeretne csinos lenni az ünnepekkor, ezért sokan még arra is képesek, hogy az utolsó pillanatokban valamilyen fast fashion üzletben vásárolnak maguknak egy-két flitteres, csillogó, valószínűleg egyszer használatos holmit. Mielőtt ezt megtennétek, először is nézzetek körül alaposan a szekrényetekben, ahol biztosan találtok valami alaklomhoz illőt.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images

(countryliving.com)