3 költséghatékony tipp, amivel karácsonyi hangulatot teremthetsz a lakásban

Alkoss régiből újat a fenntarthatóság és a spórolás jegyében!

Nyilvánvalóan minden háztartásban van egy doboz – ha nem több –, ami telis-tele van csodás dekorációs kellékekkel. Kár is lenne ezeket lecserélni/bővíteni, hiszen régi díszeink segítségével anélkül is alkothatunk egyedit és szépet, hogy pénzt adnánk ki újakért. A Homes & Gardens a fenntarthatóságot, valamint az idei megélhetési válságot szem előtt tartva olyan egyszerű és praktikus ünnepi dekorációkat mutatott, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálnod, amennyiben nem tervezel költeni a lakásdíszítésre. Ezekből szemezgettünk – elő a régi karácsonyi díszekkel!  

Rendezzük csoportokba a girlandokat!

Az interneten is nagy népszerűségnek örvendő dekortrükk gyönyörűen mutat a karácsonyfán, de szerencsére ennél sokoldalúbban is felhasználható. A Homes & Gardens stylistja, Jo Bailey szerint sokkal látványosabbá tehetjük a régi, kopottas girlandok megjelenését, ha három, négy, esetleg öt darabból álló csoportokba halmozzuk őket.

„Díszítéskor a páratlan számokat részesítem előnyben, mert vizuálisan sokkal kellemesebben mutatnak az összefűzött alkotóelemek”

– tanácsolja a szakember.

Mindezt pedig úgy lehet elérni, hogy a füzéreket zsenília fonallal, dróttal, esetleg szalaggal kötjük össze – vagy igazából bármivel, ami kéznél van a háztartásban. A stylist szerint vékony szalaggal sokkal természetesebb összhatást kelthetünk, és gömbökkel, masnikkal, de még szárított narancskarikákkal is fokozhatjuk a látványt. A miniatűrre vágott, apró díszfüzérek emellett a karácsonyfán is szuperül mutatnak, ahol elszórtan – a fa közepén, tetején és alján – alkotnak igazán kiegyensúlyozott és szemrevaló megjelenést (kiváltképp akkor, ha kicsit hézagos itt-ott a karácsonyfánk).

Alkossunk csokrokat régi, kevésbé használt gömbökből!

A gömböknek nem kell csak és kizárólag a fán lógniuk ahhoz, hogy hatásosak legyenek. Ha 3-4 darabonként csomókba kötjük őket, és merünk játszani a színekkel is, szuperünnepi hangulatot varázsolhatunk a lakás bármely pontján – és ha igazán látványosak szeretnénk lenni, csíptessük fel őket a karnisokra, függönyrudakra! Egyszerű, gyors és gyönyörű – kell ennél több a nagy rohanásban?

Keretezd be, akár egy műalkotást!

Mindannyiunknak vannak kedvenc karácsonyi díszeink, amelyeket igyekszünk a lehető leglátványosabban elhelyezni a fán és az ajtón – azonban sok esetben még így is elvesznek a díszrengetegben, és kevésbé vonzzák a tekintetet, mint ahogyan azt elképzeltük. Ha szeretnénk fokozni a hatást, ez esetben érdemes különválasztani, és egy nagy csokorba kötve felakasztani őket egy tükröződő felület – például egy egyszerű fali tükör vagy antik tálca – elé. A maximális hatás érdekében tartsuk szem előtt a dísz és a keret arányait is: a csokornak legalább a keret méretének negyedét kell kitöltenie ahhoz, hogy igazán jól mutasson. Emellett szintén jó döntés, ha a díszcsokrot villogó fényfüzérek közelében helyezzük el (esetleg azokkal együtt fűzzük egybe), hiszen a fényvisszaverődéstől még látványosabbnak fognak tűnni.

És ne felejtsd el, hogy holnap érkezik a Mikulás: készíts könnyedén aranyos mikulásos ajándéktasakokat, tömd tele minden jóval, és egészen biztos lehetsz benne, hogy ezúttal a család a külcsínt is értékelni fogja – itt találod róla a videónkat, melyben lépésről lépésre segítünk az elkészítésében, itt pedig azt is megtudhatod, hogyan varázsolhatsz mesés karácsonyi illatokat az otthonodba. 

Kiemelt kép: Getty Images