Szakértők szerint ez a karácsonyfa felállításának ideális időpontja

Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogyan és mikor érdemes felállítani a a karácsonyfát, és bár azt mondjuk, mindenki úgy tegyen, ahogy neki jó, a szakértők szerint van érvényes válasz erre az égető kérdésre.

Évről-évre egyre több helyen: karácsonyi vásárban, barkácsbolt kitelepülésén vagy tematikus vásárban vehetünk karácsonyfát. Újabban viszont nemcsak a végtelen változatosság ejti zavarba az embert (mi legyen; luc, ezüst, nordmann, vágott vagy cserepes), de az is, hogy karácsony előtt egy hónappal már bőven kinn sorakoznak az illatos zöldek. Mi volna, ha idén jó előre megvennének, akár fel is állítanánk a magunkét, motoszkál egyre többünk fejében. 

Túl korán, túl későn

Az elmúlt időszak senkinek nem volt könnyű, és egy válsággal sújtott év végén egyre többen érezzük azt, idén olyan jó lenne csak egy kicsivel megnyújtani az ünneplős napokat, hogy tovább örülhessünk annak, ami a miénk: szeretteink társaságának, otthonunk melegének. Ha pedig így van, miért is ne hosszabbíthatnánk meg a fenyőillatban úszó estéket is, nem igaz? Sokunkban merül fel, mi lenne, ha már akár hetekkel szenteste előtt feldíszítenénk a fát, hogy annál tovább élvezhessük a hamisítatlan karácsonyi hangulatot.

Ahányan vagyunk, annyiféleképp állunk ehhez a kérdéshez. Egyes családokban kőbe vésett a faállítás időpontja, ahol pedig gyerekek vannak, jellemzően annak módja és díszítése is (titokban, amíg a kicsik a játszótéren, vagy valamilyen matinén vannak) olyasvalami, aminek évről-évre ugyanúgy kell történnie. Máshol lazábbak a szabályok, akár a fa állításáról, akár bontásáról van szó: nem vízkeresztkor, hanem előbb, vagy később szedik le a fát, megint mások elutaznak rögtön karácsony után, sőt, akár karácsonyra, így mikor mások még épp csak beüzemelték az égősort, ők már elfelé csomagolják a karácsonyi dekorelemeket. Bár a kérdésben rengeteg pro és kontra érv van,

mi úgy gondoljuk, ez is egy olyan dolog, amiről igazán kár vitatkozni, elvégre ízlés dolga,

és a mi ünnepünk se fényesebb, se halványabb nem lesz attól, ha más másképpen csinálja. Szakértők szerint viszont (azaz olyasvalakik szerint, akik remekül értenek a növényekhez) igenis van ideális időpontja az élő fa felállításának, ez pedig legelsősorban attól függ, mikor szeretnénk majd leszedni. 

Szavatossági idő

Mielőtt ugyanis eldöntenéd, mikor vásárolod meg és díszíted fel élő karácsonyfádat, érdemes figyelembe venned néhány egészen objektív körülményt. Gary A Chastagner, a Washington Állami Egyetem növénykórtani professzora szerint elsősorban az általad választott fenyő fajtájtájára kell tekintettel lenned, emellett át kell gondolnod, milyen körülmények között tudod majd tartani (módod van-e például a lakás egy viszonylag hűvösebb szegletében felállítani) és azt is számításba kell venned, hogy nagyjából mikor szeretnéd majd leszedni a díszeket, azaz meddig van szükséged egy többé-kevésbé zöldellő és még nem lehangoló látványt nyújtó fára.

Chastagner szerint néhány kivételtől eltekintve az átlagos örökzöldek a kivágásuk időpontjától (ami az esetek többségében ugye nem egyezik meg a vásárlás időpontjával) nagyjából négy-hat hétig maradnak frissek. Figyelembe véve, hogy a fák már november harmadik hetében megérkeznek a vásárokba, szavatossági idejük maximum január elejéig tarthat, de ez is csak akkor igaz, ha a tartási körülményeik ideálisak: egy száraz levegőjű panellakásban, kinyitva, díszítve rövidebb ideig marad friss a fenyő, mintha ugyanezen időszak alatt a kérdéses lakás erkélyén állomásozna.

Ez azt jelenti, hogy ha mindent megteszel fád épsége érdekében és megfelelően gondozod is, egy december elején felállított fa maximum január elejéig marad lakásod éke, ha viszont hosszabb ideig tárolnád, legalább december közepéig érdemes várnod a díszítéssel. Jó tudni azt is, hogy a földlabdás fenyőkkel sem sokban más a helyzet.

Bár a legtöbben azt gondoljuk, hogy ezek a kisebb földlabdás fák olyan vígan elvannak a cserepükben, mint szobanövényeink a sajátjukban, tévedünk:

ők sem maradnak örökké szépek ebben az állapotban, ideális esetben hamar ki kellene ültetni őket, mert gyökerük nevetségesen kis helyre szorul be ilyenkor. 

Friss az áru? 

Mindemellett – ahogy a piacon egyébként is – vásárlás előtt a fenyők esetében sem árt meggyőződni azok frissességéről. Hiába vársz ugyanis a fa felállításával december közepéig, ha kiszemelted hetek óta álldogál a vásárban, hamar lemegy majd hídba otthon. Ha garantáltan friss fenyőt szeretnél, keress rá online azokra a termelőkre, akik csak kérésre, és konkrétan az általuk választott fát vágják ki megrendelőiknek, ha pedig élő fapiacon veszed, figyelj az alábbi jellemzőkre:

„Azt, hogy a fa friss-e, úgy állapíthatjuk meg, ha végigsimítunk a kezünkkel annak ágain és óvatosan vissza is hajtunk egyet-kettőt” – mondja a szakértő. (Igyekezzünk mindezt a lehető legkisebb feltűnés mellett végezni, nehogy felbőszítsük az árust, mondjuk mi.) Ha a tűk leesnek, vagy az ág letörik, a fa száraz, nem friss, kisebb mértékű tűhullás azonban teljesen normális. Bár az örökzöld fák nem veszítik el egyszerre az összes tűjüket, növekedésük során levetik a régi, belső tűket, ezért teljesen természetes, ha a fa belső részén, amely a szabadban kevesebb napfényt kap, elhalt tűket látunk. Azaz: pár lehulló levél rendben van, tömeges potyogás viszont nem oké. 

Hosszú életű fa

Ha azt szeretnéd, hogy karácsonyfád teljes, négy-hat hetes élettartamát végigélje, ügyelj arra, hogy a frissen vágott tövét olyan tárolóba helyezd, amiből bőven tud vizet felvenni, azaz állítsd az állványt valamilyen vizes edénybe. „Általános szabály, hogy egy fa a szárátmérőjének minden 2,5 centijére mintegy egy liter vizet kell számolnunk” – mondják a szakértők. (Érdemes ezen a ponton kiszámolni, mennyi víz kell ennek annak az óriásnak a megitatásához, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) Mivel nem könnyű belőni, vízből mennyi is az annyi, érdemes naponta ellenőrizni a vizes edényt: ha azt látod, hogy a víz szintje annyira leapad, hogy nem ér bele a fenyőd szára, cselekedj és pótold a hiányzó vizet. A szoba hőmérséklete és pártartalma is fontos! „A környezeti hőmérséklet és annak a helyiségnek a relatív páratartalma, ahol a fánk áll, szintén nagyban befolyásolja a nedvességvesztés mértékét, és így hatással lehet a fa hosszú élettartamára is” – mondja Chastagner. A hűvösebb hőmérséklet és a magasabb relatív páratartalom ugyanis segít meghosszabbítani a fa élettartamát. 

Mikor kell leszedni?

Nem is olyan bonyolult, igaz? Azért persze így is beüthet baki. Még ha követed is az ökölszabályt, hogy a tervezett leszedési időponttól visszaszámolt egy hónapnál korábban nem állítod fel a fát, és igazán gondosan is törődsz vele, előfordulhat, hogy korábban el kell búcsúznod örökzöldedtől. „Még a megfelelő kezelés és a jó tűtartó képességéről ismert fafajta esetén is előfordulhat, hogy egyes fák gyorsan kiszáradnak” – mondja a szakértő. Ha tudjuk, hogy a fát jól gondoztuk, és hogy olyan fajtáról van szó, amelynek a vágás után sokáig kellene tartania, valamint abban is biztosak vagyunk, hogy elegendő vizet adtunk neki, a kiszáradás valószínűleg egy légbuborék vagy más belső akadály miatt következett be, amely nem engedte a fát vizet felvenni. Ha a tűlevelek hullanak, az ágak megereszkednek és letörnek: nos, akkor már nemigen van visszaút, itt az ideje elbúcsúzni a fától. 

Van más út? 

Mindezzel persze egyáltalán nem kell foglalkoznunk, ha csatlakozva világszerte ünneplők millióihoz nem élő fával, hanem valamilyen alternatív megoldással ünneplünk ebben az évben, hiszen nemcsak élő fából, de azt helyettesítő lehetőségből is egyre több van. Bár ember legyen a talpán, aki rögtön átlátja, mi is a fenntartható megoldás, ha a fakérdés kerül szóba, és sokan vannak, akik szerint csak első látásra környezettudatosabb a fának látszó tárgy, azzal, ha idén faügyben is szerényebbek vagyunk, és nyitunk új megoldások felé, biztos, hogy nem lövünk mellé. Azt pedig, hogy december elején, közepén, vagy csak huszonnegyedikén díszítjük fel élő vagy műfenyőnket, nyugodtan döntsük el saját lelkiismeretünk szerint. 

Díszítsétek a fát saját készítésű, mesés papírcsillagokkal! Mutatjuk, hogyan csináljátok:

Kiemelt kép: Getty Images