A Mikulás létezik: Londonban él és marketingcéget vezet

Egy házaspár egy furcsa karácsonyi rejtélynek köszönhetően vált „Mikulássá”, mára több száz családon segítettek.

Jim Glaub, egy amerikai marketingcég igazgatója és házastársa, Dylan Parker 2008-ban vették át új manhattani lakásuk kulcsait. A távozó ingatlanos félvállról még megjegyezte, hogy ne lepődjenek meg, ha karácsony előtt Mikulásnak címzett leveleket találnak a postaládájukban. A lakás előző tulajdonosának beszámolói alapján a borítékok 5 évvel Jim és Dylan érkezése előtt jelentek meg először, és azóta sem tudja senki, hogy miért és hogyan kezdődhetett a furcsa történet. A párt nem kifejezetten foglalkoztatta a dolog, az első két évben pedig csak néhány levelet címeztek a lakásukra – idővel azonban változott a helyzet, és egyre feltűnőbbé vált számukra, hogy a kézzel írott levelek egytől egyig a városukban élő rászoruló családok tagjaitól, többnyire kisgyerekektől érkeztek. A Mikulásnak címzett levelekben olyan kívánságok szerepeltek, mint például téli ruhák, játékmackók, babák, és nem egyszer nyitottak fel olyan borítékot is, amelyben ételt kértek a Mikulástól. Jim és Dylan postaládája a 2010-es ünnepi szezonra szinte teljesen megtelt, a borítékok megállíthatatlanul özönlöttek, és ez volt az a pont, amikor úgy érezték, hogy tenniük kell valamit: megválaszoltak mindegy egyes levelet a Mikulás nevében, sőt, ha tudtak, apró ajándékokkal is kedveskedtek a válaszlevélben. 

„És láss csodát…!”

A pár egyik este karácsonyi partit rendezett, ahol a kíváncsi vendégek észrevették az asztalon sorakozó, megválaszolásra váró levelek sokaságát. „Elmeséltem nekik a történetet, és láss csodát, a legtöbben azonnal felajánlották a segítségüket. Mindenki hazavitt egy-egy borítékot, és segítettek teljesíteni a benne szereplő kívánságokat” – mesélte Jim egy interjúban, aki ekkor jött rá arra, hogy talán másokat is bevonhatna az egyre nagyobb méreteket öltő, titokzatos projektbe. Elhatározása után nem sokkal a Miracle on 22nd Street (Csoda a 22. utcában) nevű közösségi önkéntes szervezetet is megalapította, hogy az összefogás erejét felhasználva válaszolhassanak az egyre nagyobb számban érkező gyereklevelekre. A hír terjesztése érdekében egy közösségi oldalt, valamint egy weboldalt is elindítottak, ezután pedig más, rászorulókon segítő nonprofit szervezettel is felvették a kapcsolatot. Miután egyre több helyen szereztek tudomást a létezésükről, rengeteg adományozó és önkéntes „karácsonyi manó” jelentkezett, hogy segíthessék az induló szervezet munkáját. Jim elmondása szerint nem jellemző, hogy a családok luxusnak számító dolgokat kérjenek, sőt, nagy számban érkeznek hozzájuk igencsak szívszorító kívánságok is. Egy zsúfolt háztartásban, nehéz körülmények között élő kisfiú például azt írta, hogy hátfájástól szenved, mert nem engedhetnek meg maguknak nagyobb lakást, és kénytelen a nappali rozoga kanapéján aludni. Az alapítvány önkéntesei ezután felvették a kapcsolatot a családdal, és a szülők beleegyezésével vásároltak új ágyat a kisfiúnak. 

„Kedves Mikulás! Karácsonyra azt szeretném kérni tőled, hogy a testvéreim jobban legyenek. Az öcsém nehezen jár, és kerekesszéket használ. Szeretném, ha ő is úgy játszhatna, ahogyan én. És azt is szeretném, hogy a legkisebb öcsém úgy ehessen, ahogyan én, hogy ne kelljen többé csövön keresztül táplálni. Tudom, hogy ezek nem igazi ajándékok, de idén csak ennyit szeretnék”

– írta nekik egy kisgyerek.

Az ilyen és ehhez hasonló kívánságok kifejezetten nehéz helyzet elé állítják a szervezetet – hiszen vannak olyan dolgok, amelyeket legjobb szándékuk ellenére sem tudnak teljesíteni, és más módot kell találniuk arra, hogy örömet okozhassanak. „Azt tapasztalom, hogy a levelek évről évre tükrözik azokat a dolgokat, amelyek a világban történnek, és amelyekről a hírekben is hallani. Egyre többeket érint a munkanélküliség, az egyre problémásabb egészségügyi ellátórendszer, és nagyon gyakran találkoztunk családon belüli erőszak elszenvedőivel is.

 

Ezek az ártatlanul íródott, gyönyörű mikuláslevelek leképezik az emberek valódi szükségleteit, és mindazt a szenvedést, ami a világban történik.

Nem politizálni szeretnék, ez pusztán csak egy megfigyelés, amit az évek során tapasztaltam a levelek olvasása közben” – fogalmazott Jim a People magazinnak.

Jim és Dylan útjai időközben elváltak, szakításukkal, valamint Jim Londonba történő költözésével azonban nem ért véget a történet. A lakásból kiköltöztek – ahová azóta is érkeznek a levelek – az alapítványon keresztül pedig nemcsak az ünnepekkor, de az év minden napján segítik a rászoruló családokat. Mozgalmuk tovább nőtt – ezzel párhuzamosan pedig a rászorulók, az önkéntesnek jelentkező „manók”, valamint a csatlakozni vágyó civil szervezetek száma is. Csak a régi lakásba évente közel 150 levelet címeznek, az alapítványon keresztül pedig több mint 500 érkezik a karácsonyt megelőző időszakban – Jim több mint 300 családdal pedig személyesen is találkozott már, és bízik abban, hogy alapítványával még ennél is több rászoruló helyzetét tudják megkönnyíteni a közeljövőben.

„Most már ott tartunk, hogy a világ minden tájáról érkeznek hozzánk segíteni vágyó önkéntesek, és szerte az országból vannak olyan családok, akiknek rendszeresen nyújtunk valamiben segítséget. Az emberek általában a titokzatos levelekről és a mögöttük rejlő varázslatról akarnak hallani.

De az igazi varázslat valójában az, ahogyan közösségé formálódtunk – mert ha hisszük, ha nem, az emberek többsége tényleg szeretne másokon segíteni”

– mesélte Jim.

A szívmelengető ajándékozási kezdeményezés Hollywood figyelmét is felkeltette: a Csoda a 22. utcában alapítvány történetéről Sarah Klein és Tom Mason dokumentumfilmesek rövidfilmet is forgattak, Jim pedig Tina Fey színész-producerrel is együtt dolgozott, hogy egy egész estés karácsonyi nagyjátékfilm készülhessen a történetükből. 

Te is lehetsz Mikulás!

Az adakozás körforgása jobb hellyé teszi a világot, és társadalmi felelősségvállalásra tanít – és fontos hangsúlyozni azt is, hogy ne csak az ünnepek közeledtével jussanak eszünkbe azok, akik jóval nehezebb helyzetben vannak nálunk. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget arra az esetre, ha te is szeretnél támogatni egy-egy fontos hazai ügyet idén karácsonykor – és a közeljövőben. 

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az idei tél nagy kihívást jelent szerte a világban. Az ukrajnai háború következtében emberek milliói kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek az otthonaikból, és az olyan alapvető javak, mint az élelmiszer-, üzemanyag- és a rezsiárak meredek emelkedése, az éghajlati válság, valamint a koronavírus utóhatásai többszörös fenyegetést jelentenek (itt írtunk arról, hogy hogyan készülünk mi, magyarok az idei karácsonyra). Bár az adományok mennyisége idén talán nem tudja majd elérni a tavalyi rekordot, jó szándékból azonban nincs hiány, és a segíteni vágyók száma sem csökkent (legfeljebb az anyagi lehetőségeik). Idén idáig például 241 ezer kiló tartós élelmiszert adtak össze a vásárlók a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójában, ami a hétvégén zajlott az ország 160 településén és 334 áruházában, közel 6500 önkéntes közreműködésével. Az adakozó kedvű vásárlóknak köszönhetően az Élelmiszerbank 48 ezer rászoruló családot fog támogatásban részesíteni az ünnepi időszakban. A Tesco például ebben az évben is kiegészíti a vásárlók felajánlásait: a cég az áruházaiban összegyűjtött élelmiszerek értékének 20%-át, összesen 22,5 millió forintot ajánl fel pénzadomány formájában, amivel az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.

„Tizenhetedszer szerveztünk karácsonyi adománygyűjtő akciót, az évek során kiugró eredmények és nehezebb időszakok követték egymást, de egy dolog mindig változatlan, az emberek segítőkészsége.

Az összefogás erejét jól mutatja, hogy idén két másodpercenként sikerült megtölteni egy segítő csomagot, amit rászorulóknak juttathatunk el.

Köszönjük minden partnerünknek és önkéntesünknek ezt a kivételes eredményt” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. Az ünnepi jótékonykodásról pedig az sem maradt még le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni az áruházakba, hiszen a Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. A honlapjukon bárki vásárolhat tartós élelmiszer-csomagokat adományként, amiket az Élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülöző emberekhez, családokhoz. Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

Cipősdoboz akció

A Liliput Játékvilág idén gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a cipősdobozos adománykészítést, elsősorban azok számára, akik a nagy karácsonyi hajtás ellenére is szeretnének meglepetéssel kedveskedni azoknak a rászoruló gyerekeknek, akik más módon nem kaphatnak karácsonyi ajándékot. Látogass el a Liliput weboldalára november 4. és december 24. között, válaszd ki milyen korú és nemű kisgyereket szeretnél megajándékozni, tedd a dobozt a virtuális kosárba, a Liliput pedig minden mást elintéz helyetted. A személyes gyűjtőpontok listáját ezen a linken találod, itt pedig azt, hogy mivel érdemes megtöltened a dobozokat.

Második esély

A Habitat for Humanity Magyarország karácsonyi adománygyűjtő kampánya is elindult, melynek keretében a lakhatatlan szociális bérlakásokat újítják fel, hogy minél több, önálló életre készen álló család hagyhassa el az átmeneti otthont, és stabil lábra állva, biztos lakhatásuk legyen. A program keretében a családok nemcsak kézzelfogható segítséget, de szolidaritást is kapnak. A kerületi önkormányzat által felajánlott, és munkatársaik által a kiválasztott, rossz állapotú bérlakás felújítását önkéntesek és a család tagjainak bevonásával, valamint vállalati és közösségi támogatással végzik. Így azok a családok, aki máshonnan nem, vagy csak alig részesülnek támogatásban, a fizikai segítség mellett reményt is kapnak, valamint megtapasztalhatják a közösség támogató erejét is. Itt tájékozódhatsz a részletekről, ha te is szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy 2023-ban újabb rászoruló család tudjon méltó otthonhoz jutni.

Mikulásgyár

A Mikulásgyárba évről-évre érkeznek önkéntesnek (Ausztráliából, Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, és Európa több országából is) segíteni, csomagolni. Magyarország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvényén elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet várnak adományként november 30. és december 22. között (a Városháza Parkban, valamint az Etele Plázában). További részletekről itt tájékozódhatsz

PontVelem Okos Program

A PontVelem Okos Program MosolyManók akciója során az iskolák már most elkezdhetik gyűjteni a használt, de jó állapotban lévő játékokat, hogy azokat a Máltai Szeretetszolgálaton, valamint a GLS Hungary-n keresztül juttassák el a rászoruló gyerekeknek. A felajánlások gyűjtése 2022. november 18. és december 9. között zajlik az általános iskolákban, az ajándékozás menetéről pedig itt olvashatsz.

Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet idén 22. alkalommal hirdette meg Adventi Adománygyűjtő programját. 2022 februárjában az elsők között kezdték meg a segítségnyújtást az orosz-ukrán háború elől menekülőknek a határ mindkét oldalán, és átfogó segítséget nyújtanak az otthonukat elhagyóknak, a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteknek, valamint a Magyarországra menekülőknek. Munkájukat ide kattintva tudod segíteni.

Állatok karácsonya a Noé Állatotthonban

2022. december 17-én (11 és 14 óra között) kerül megrendezésre a Noé Állatotthon Alapítvány jótékonysági rendezvénye, ahol ételadományoddal személyesen is segíthetsz a bajbajutott állatokon. Helyszín: NOÉ Állatotthon, 1171 Budapest, Csordakút utca vége.

Ha hiányzik a karácsonyi hangulat, készíts saját kezűleg cuki karácsonyi manót. Az adománycsomagokba is rejthetsz belőlük!

Kiemelt kép: Getty Images