Az összefogás ereje: melegedő és traumaérzékeny nőgyógyászati rendelő nyílt  

A rászoruló családok januártól napközi foglalkozásokat is igénybe vehetnek Budapest II. kerületében.

A vészesen emelkedő rezsi- és élelmiszerárak főleg a családosokat és az alacsony jövedelmű nyugdíjasokat állítják kihívások elé. A budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban ennek szellemében novembertől nappali melegedőt rendeznek be azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek nagy gondot okoz kifűteni a lakásukat. A művelődési központ kártyajátékokkal, társasjátékokkal, rejtvényekkel és kézműves lehetőségekkel, internetsarokkal készül, januártól pedig napközivel várják a kisgyerekes családokat.

„Igyekszünk bensőséges, kedves kreatív teret berendezni, amelyhez az éppen nem használt színházi előadások díszleteit és tárgyait használjuk fel. Bízunk abban, hogy közülük is sokan bekapcsolódnak majd a január elején kezdődő Kultnapközi projektünkbe, amelyet a Klebelsberg Kultúrkúriaban és a Marcziban hirdetünk meg. A napköziben helyet biztosítunk azoknak a gyerekeknek, akik családjainak problémát okoz a meghosszabbított téli szünet. Számos foglalkozással készülünk, és már most nagyon várjuk az iskolás korosztály és a melegedő nagyszülők találkozását” – írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán.

A programra a marczi@marczi.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Traumaérzékeny rendelő a BMSZKI, a Budapest Bike Maffia, a Józan Babák Egyesület és az EMMA Egyesület összefogásával

A társadalmi felelősségvállalás soha nem volt még annyira aktuális, mint 2022-ben, ez ügyben pedig más területen is történt előrelépés az országban, hiszen október 7-től a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI)

traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakrendeléssel várja hajléktalan és lakhatási nehézségekkel küzdő pácienseit.

A beruházás széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen valósult meg a Dózsa György úti hajléktalanszállás egyik orvosi rendelőjének teljes körű felújításával, berendezésével és műszerekkel történő ellátásával. A hajléktalan és lakhatási kríziseket átélt nők közül sokan szenvedtek el magas fokú érzelmi- és fizikális traumát (szexuális abúzust vagy családon belüli erőszakot) életük során. Mindez a későbbiekben megnehezítheti a különböző vizsgálatokon történő részvételüket is (gyakorlatilag kiszorulnak az állami egészségügyi rendszerből), a BMSZKI programja ennek megfelelően pedig mentálisan is segíti az érintetteket.

 „Szép és barátságos környezet fogadja a pácienseket, akik a nőgyógyászati szakellátás mellett szociális szolgáltatásokban is részesülhetnek, segítséget kaphatnak például gyógyszerek kiváltásában, vagy vizsgálat előtt vagy után használhatják a felújított fürdőszobát. A szakmai teamet nőgyógyász szakorvos, rezidens nőgyógyász, asszisztens és szociális munkás alkotja, akik együttműködnek a speciális szükségletű páciensek legmagasabb szintű ellátásában. A rendelés traumaérzékeny szemléletben folyik, ami magába foglalja a fizikai tér kialakításától kezdődően a páciensekkel történő összes interakciót” – szól a tájékoztatás a BMSZKI oldalán.

Az ingyenesen elérhető speciális szakrendelésre nagy szükség van: az első fogadási időre két nap leforgása alatt hatan is bejelentkeztek, a rendelő szakmai programjának hosszú távú megvalósításához azonban további támogatásokra lesz szükség. A támogatás és adományozás lehetőségeiről a BMSZKI weboldalán részletesen is tájékozódhatsz, a nőgyógyászati rendeléssel és bejelentkezéssel kapcsolatban további információk pedig ITT érhetők el.

Kiemelt kép: Getty Images