9+1 trükk, hogy azonnal mesés karácsonyillat legyen otthon

Egészen bámulatos hatással vannak ránk az illatok: felélénkítenek vagy ellazítanak, meghozzák az étvágyunkat, esetleg vágyat ébresztenek vagy szép emlékeket idéznek fel. Utóbbi tulajdonságuknak köszönhetjük, hogy bizonyos aromák azonnal ünnepi hangulatba hoznak bennünket.

Az adventi időszak a várakozásról és az ünnepre való ráhangolódásról szól, ilyenkor pedig különösen jól tud esni, ha egy fárasztó munkanap után átlépve otthonunk küszöbét, azonnal ünnepi hangulatban találjuk magunkat. Ez utóbbit semmi sem hozza meg olyan könnyen, mint egy-egy a karácsonyra, a decemberi készülődésre emlékeztető illat: fenyő, különféle illatos fűszerek, vanília, fahéj, szegfűszeg vagy épp a narancs aromája, amit már jóval azelőtt bevihetünk a lakásba, hogy feldíszítenénk a fát, vagy megsütnénk a bejgliket. Mutatjuk a legjobb és leggyorsabb trükköket!

1. Potpourri a tűzhelyen

Jó pár éve annak, hogy itthon először divatba jöttek a különböző szárított növényi részekből és illóolajokból, vagy mesterséges illatanyagokból készülő potpourrik. Ízlés dolga, én például nem rajongok értük; sokszor érzem műnek az illatukat, ráadásul ezek az apró héjak, termések remekül fogják a port is. Érdemes viszont kipróbálni, mi történik, ha kedvenc karácsonyi fűszereinket, egy-egy toboz, vagy fenyőágacska társaságában nem a dohányzóasztalon, hanem a tűzhelyen illatoztatjuk. Ehhez a házi illatosítóhoz csak egy csinos lábosra, néhány tobozra, kisebb fenyőágra, egész szegfűszegre és fahéjrúdra, esetleg narancskarikákra van szükség. Pakoljuk meg a lábost mindenféle földi jóval, engedjük fel vízzel és az illatos apróságokat egyszerűen gyöngyöztessük a tűzhelyen – azonnal karácsonyillatban kezd majd úszni a ház. Aki pedig az emelkedő rezsiárak mellett – érhető módon – nem szeretne pusztán az illatozásért tűzhelyt kapcsolni, üssön forralt borral, vagy gazdagon fűszerezett forró csokival két legyet egy csapásra. Nemcsak jó illat lesz, de testet-lelket melengető forró ital is gondoskodik a hangulatról. 

2. Füstölők

Megint csak kamaszkoromból rémlik: az akkor nagyon népszerű indiai, afrikai és távol-keleti (ihletésű) ruhákat, lakásdíszeket, ékszereket árusító boltok jellegzetes szantálfa- és füstölőillatát ma is az orromban érzem. Ha nem is szantálos, de fahéjas, szegfűszeges, gyömbéres vagy más, mély fűszeres illatot ilyentájt is érdemes becsempésznünk az otthonunkba 1-1 szál füstölő segítségével, amik viszonylag kedvező áron beszerezhetők nemcsak a fentebb említetthez hasonló profilú boltokban, de már a nagyobb ruházati márkák otthondekorációs osztályain vagy a drogériákban is.

Ráadásul egyes vélekedések szerint a füstölés – amellett, hogy jó illatokkal kényeztet – segíthet elcsendesíteni az elmét és befelé figyelni: azaz megélni az adventet is.  

3. Illatos gyertyák

Nemcsak illatos, de melegséggel is eltölt, ráadásul szelíden táncoló fényével is hozzájárul az instant karácsonyi hangulathoz, mi az? Egy (két-három) illatos gyertya! Szerencsére ma már végtelen változatosságban érhetők el különféle aromás gyertyák az egyszerű citrusos verzióktól kezdve az egészen komplex, nagymama diós-fahéjas sütije jellegű illatkombinációkig, és az ember nem is gondolná, hogy már egyetlen gyertya meggyújtása is micsoda ünnepi hangulatot hoz a lakásba. Gyertyát az ügyesebb kezűek egyébként maguk is készíthetnek, az illatokat pedig így tökéletesen saját ízlésükre szabhatják, sőt: kézműves ajándékba is adhatják. Egy régi csészébe öntött házi gyertya például kifejezetten kedves, mégis filléres meglepetés lehet, aminek készítésekor is karácsonyillat lengi be a lakást. 

4. Mézeskalács

A mézeskalácssütés sokaknál elmaradhatatlan, ha a karácsonyra való készülődésről van szó, és nem is véletlenül imádjuk a kis barna figurákat, házikókat. Illatosak, helyesek, hetekig frissek maradnak, miközben végig isteni illatot árasztanak. Ideje ezért lakásunkat is dekorálni velük. Ha fát még csak később állítunk is (bár egyre többen vannak, akik már december elején felállítják, hogy annál hosszabb ideig élvezhessék szépségét), kisebb-nagyobb mézeskalácsdíszeket lakásunk ékesítésére is készíthetünk. Lóghatnak kilincsen, készülhet belőlük a falat díszítő füzér, ha pedig csak a dísz szerepét szánjuk nekik, akkor nem ehető díszítéssel, akár glitterrel is emelhetjük fényüket. Ha így nem is ehetők, ennivalóan illatosak és szépek lesznek, az biztos. 

5. Fenyőt, ahova csak lehet!

A legjobb karácsonyi dekoráció az, ami nemcsak illatos, de szép is: a fenyőágból készült díszek pedig pontosan ebben a kategóriába tartoznak. Ha magad elé képzeled a pillanatot, amikor vágott, vagy cserepes fenyődről lekerül a háló, és a kinyíló ágakból előbújik az összehasonlíthatatlanul zöld illat, pontosan tudod, mért mondjuk ezt. De nem csak a már felállított karácsonyfa áraszthat isteni illatot: egy-egy koszorú vagy fenyőág is éppen ilyen jó szolgálatot tesz! Figyeljünk azonban itt is a pénztárcára: míg egy-egy kész koszorú sok ezer forint lehet, fenyőágakat már jóval kedvezőbb áron vásárolhatunk a virágosnál, ezekből pedig mi magunk készíthetünk kisebb fellógatható koszorút, asztaldíszt, vagy hasonlót.

A fenyőillatot különböző fűszerekkel még jobban kiemelhetjük, csodás elegy jön létre például, ha egy-egy rozmaringágat is teszünk a fenyők mellé. 

6. Fenyőtobozok mindenhol

Olyan karácsonyok előtt, amikor mindenki a szokásosnál is jobban fogja a pénzt, az ember minden olyasminek örül, amivel ingyen vagy fillérekét teremthet jó hangulatot otthon. Szerencsére akad ilyesmi. Tudtad például, hogy a fenyőtobozok (amiket egy kiadós erdei séta alatt kilószám gyűjthetsz) tele vannak a fenyőre jellemző illatjegyeket adó olajokkal, ezáltal hosszú időre kellemes erdőillattal töltik meg a lakást? Egy erdei séta így nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, mert segít levezetni az ilyentájt halmozódó stresszt, de segíti a hangolódást is. Gyűjts egy jó adagot, otthon tedd ki őket egy laposabb tálra, mehet mellé akár egy kisebb fényfüzér is. Szép és nagyon illatos díszt kapsz így. 

7. Klasszikus szegfűszeges narancs

Elmaradhatatlan karácsonyi kellék, nem igaz? Ráadásul isteni illatot áraszt, és gyerekkel elkészíteni is jó szórakozás: egy-egy szép narancsba szegfűszegeket dugva azonnal isteni illatot teremthetünk a lakásban. Mindegy, hogy valamilyen mintában szúrod be az illatos szegeket, vagy csak vaktában döfköditek tele a narancsot, egyszerű, olcsó illatosítót kaptok a szobába. Ha viszont igazán dizájnosat szeretnél, előre megtervezheted, hogy fut majd a szegfűszeg a narancson, és a mintát a narancs sötét héjából ki is vághatod, hogy a szegfűszegek az így létrejövő utcácskákban üljenek majd.  

Fotó: Getty Images

8. Citrusos girland

A különböző füzérek nemcsak a szemet gyönyörködtetik: kellően illatos alapanyagból készítve az aromájuk is olyan lesz, hogy egyből karácsonyi hangulatba varázsolja azt, aki szagolja. Illatos füzért a legegyszerűbben citrusokkal készíthetünk: a narancs, citrom, esetleg lime karikák pedig nagyon jól is mutatnak, és még jobban illatoznak egy-egy fahéjrúddal, vagy épp babérlevéllel kiegészítve. Frissen is felfűzhetjük őket, de késztíhetők eleve szárított narancsból, citromból is.

9. Illóolajok párologtatva

Bár ilyentájt sokan küzdenek azzal, hogy lakásuk nedvesebb a kelleténél, van, ahol épp a száraz levegő okoz problémát. Ha egyébként is párologtatnod kell, használd ki ezt a kényszert is egy kis illatosításra. A párologtatni való vízbe cseppents néhány csepp narancsos, gyömbéres, szegfűszeges illóolajat, és máris nemcsak párásabb, de sokkal illatosabb is lesz a légtér. Ha épp a nedvességgel küzdesz, próbáld ki házi párátlanítónkat, amiről itt írtunk részletesebben, és cseppents a nedvszívó anyagra kedvenc illóolajadból. 

+1 A tisztaság illata

Persze, hogy egész évben igyekszik rendet tartani az ember, de a nagyobb ünnepek hangulatához egy kis extra tisztaság igenis sokat hozzá tud tenni. Ne aggódj, nem azt javasoljuk, hogy töltsd robottal az elkövetkező heteket (annál is inkább, mert jó esetben ez nem is egyvalaki, hanem az egész család közös tevékenysége), hanem azt, hogy hozz be finom illatokat azzal is, hogy kimosod a függönyöket, ágytakarókat is. A frissen mosott függöny száradás közben folyamatosan adja ki isteni illatát, ráadásul, ha minden jól megy, ki is rúgja magát a karnison, így vasalásra sincs szükség. Kész nyereség, nem igaz?

Ha még több inspirációra vágysz, nézd meg csináld magad videónkat!

Kiemelt kép: Getty Images