könyvek inspirálta zenék

Nem is gondolnád, de ezeket a híres dalokat valójában könyvek inspirálták

Ki gondolta volna, hogy még Harry Styles legnagyobb nyári slágeréhez is az irodalom adta az inspirációt?

Álljon akármilyen távol is egymástól két művészeti ág, az alkotók akarva-akaratlanul is hatást gyakorolnak egymásra, főleg ha ráadásként mindkét esetben ismert művészekről beszélünk. Bizonyos alkotások képesek áttörni kereteiket és rajta hagyni nyomukat más korszakokon, sőt műfajokon is, mint például Leonardo da Vinci Mona Lisa festménye, mely ma is visszaköszön a film- és zeneiparban, vagy a Star Wars univerzum, ami játékokat és még színdarabot is inspirált.

Végtelenségig sorolhatnánk az ezekhez hasonló popkulturális jelenségeket, melyekből nem egy az irodalom berkeiből nőtte ki magát. Jó példa erre az alábbi lista is, hiszen mind híres előadók jól ismert dalai, nem mellesleg klasszikusnak számító regények és versek zenei átiratai – de a szóban forgó művek ha máshogy nem, inspirációforrásként biztosan előkerültek a zenészek könyvespolcairól. 

Kate Bush – Emily Brontë: Üvöltő szelek

A Stranger Thingscímű sorozatnak hála ismét virágkorát élő Kate Bush már a címben egyértelművé tette, hogy Emily Brontë nagyhatású regénye adta a kiindulási pontot Wuthering Heights számához, ezzel pedig megalkotta a világ egyik leghíresebb irodalmi ihletésű dalát. Az énekesnő állítólag azért választotta a kötetet, mert több mint 100 év különbséggel ugyan, de az angol szerzővel egyazon napon, vagyis július 30-án ünnepli a születésnapját. 

The Beatles – Lewis Carroll: Alice Csodaországban

A legutóbb mesterséges intelligencia segítségével újraegyesülő The Beatles – az elhunyt John Lennon hangját egy régi demófelvételről tudták dalukhoz felhasználni –, egykor Lewis Carolltól is kölcsönzött néhány sort, méghozzá Lucy in the Sky with Diamonds című számukhoz. Az említett John Lennon gyerekként állítólag rajongott Caroll Alice Csodaországban című művéért, a dal címében pedig – melynek rövidítése LSD –, még a rejtélyes szerzőt körül lengő pletykákra is utalt, melyek szerint Lewis Caroll leghíresebb szerzeményét tudatmódosító szerek hatása alatt írta

The Rolling Stones – Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Az orosz író élete főművének tartott A Mester és Margarita a The Rolling Stonest is inspirálta, sőt, Mick Jagger nyilatkozata szerint főként a sátán Szovjetunióba történő látogatása ragadta meg a képzeletét. A dalszövegben meg is örökítették a könyv egyes részleteit, melyek a változást hozó látogatásról szólnak, de kitérnek továbbá az orosz történelem legsötétebb fejezetére, a II. Miklós orosz cárt, feleségét és gyermekeit érő merényletre is. 

Queen – Edgar Allan Poe: A holló

Freddie Mercury, a legendás Queen zenekar énekes-dalszerzője több ikonikus dalt is jegyez, például a Bohemian Rhapsody és a We Are the Champions is az ő tollából származik. Az együttes Queen II zenei albumán azonban Edgar Allan Poe is tiszteletét teszi, persze nem mint társszerző, hanem mint inspirációforrás, ugyanis a Nevermore szó leghíresebb verséből, a A hollóból származik, melynek sötét, búskomor hangulata ebben a balladában is visszaköszön. 

Lana Del Rey – Vladimir Nabokov: Lolita

A költészettel már saját könyvében is kacérkodó Lana Del Rey-től egyébként sem állnak távol a rázósabb tabutémák, hiszen rendre felbukkannak népszerű dalaiban is, melyeket egytől-egyig ő ír. A Lolita azonban annyiban más, hogy itt egyértelműen Vladimir Nabokov kultikus könyvére utal, melyben egy középkorú férfi megszállottja lesz a mindössze tizenkét éves Dolores „Lolita” Haze-nek. Lana Del Rey 2012-es Born to Die című albumának egyébként több dala is utal Nabokov máig vitatott könyvére, ahogy A nagy Gatsby és Jack Kerouac műveire is találunk még utalásokat egyedi dalaiban. 

Harry Styles – Richard Brautigan: In Watermelon Sugar

2017 nyarának legnagyobb slágere az egykori One Direction-tag könyvek iránti vonzódásából született, pontosabban egy számára emlékezetes kötetet, Richard Brautigan In Watermelon Sugar című szerzeményét örökíti meg. A National Public Radio-nak adott 2020-as interjújában Styles meg is erősíti ezt a feltételezést, sőt, arra is kitér, hogy dalszerzés közben a könyv épp előtte feküdt az asztalon, címe pedig a refrén hiányzó láncszemeit segített kipótolni. 

És ha már irodalom, a híres szerzők beceneveivel hogy állsz? Kvízünkben csokorba szedtük a jelen és a múlt irodalmának legismertebb beceneveit és álneveit – lássuk, hogy mennyire foghatunk ki velük rajtad!

Kiemelt kép: Neil Mockford; Kristy Sparow; Larry Marano/Getty Images/nőklapja.hu