10 érdekesség az Üvöltő szelek írójáról, Emily Brontë-ról

Emily Jane Brontë, angol költőnő és regényíró a világirodalom egyik legkülönlegesebb művét adta az embereknek. A sokak szerint teljesen átlagos, már-már unalmas életet élő szerző a mai napig embermilliókra van hatással.

  1. Emily nagycsaládba született, hatan voltak testvérek, a Brontë nővérek három tagja közül ő volt a második. Charlotte, Emily és Anne mind írók voltak, regényeik hatalmas szenzációt keltettek és máig az angol irodalom meghatározó művei.
  2. Az ír származású család Haworth-be, egy angliai kis településre költözött, mivel Emily édesapja káplán volt. Ebben a környezetben mutatkozott meg először Emily irodalmi tehetsége.
  3. Édesanyja halála után nővéreivel és egyik fiútestvérével együtt nagynénjéhez került. A fiatalok legfőbb szórakozása az volt, hogy képzeletbeli birodalmakat találtak ki, és ezekhez történeteket is írtak. Szenvedélyük az irodalom és az írás iránt ekkor hatalmasodott el igazán.
  4. Emily később nevelőnőként is dolgozott egy női akadémián, majd Charlotte nővérével együtt egy magániskolába ment Brüsszelbe, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek tervezett nevelőintézetük vezetéséhez. Az intézmény végül csak egy álom maradt.
  5. Az írónő költői tehetségét nővére Charlotte fedezte fel. Ezt követően a három lány elhatározta, hogy költeményeikből gyűjteményt adnak ki. Mivel féltek a kortárs női írókat érő előítéleteitől, álneveket vettek fel. Kezdőbetűiket megtartva választottak nevet maguknak, így lett Emily Brontë Ellis Bell, Charlotte Currer Bell, Anne pedig Acton Bell.
  6. Egyetlen regényét, az Üvöltő szeleket 1847-ben publikálta, méghozzá három kötetben. A mű fogadtatása vegyes volt, innovatív szerkezete meglepte a kritikusokat, később viszont az angol irodalom klasszikusává vált. 1850-ben önálló regényként újra kiadásra került, ekkor már igazi nevével. A történetből az évek során több filmes adaptáció is született, az első 1939-ben, a legutóbbi pedig pár éve, 2011-ben.
  7. Emily nem tűrte a kötöttségeket, heves természete és szárnyaló fantáziavilága határozta meg gondolkodását, a valóságban egy meglehetősen befelé forduló egyéniség volt.
  8. Az álmodozás és a képzeletbeli világok megálmodása életének legfőbb eleme volt, számos Emily Brontë-kutató vetette már fel a kérdést, hogy egy nő, aki csak az álmokat ismerte, vajon hogyan tudta ilyen pontos élességgel megrajzolni a tébolyt és a szenvedélyt.
  9. Emily mindig a saját útját járta, a saját elgondolásait és elképzeléseit szándékozott valóra váltani. Híres regénye mellett lírai tevékenysége is fontos része életművének. Sajnos versei hazájában sokáig ismeretlenek voltak, ennek oka az lehetett, hogy a szerző nem a nagyközönségnek szánta műveit, sokkal inkább önmagának. Ebből is látszik, hogy igazi szenvedélye volt az írás.
  10. Az írónő, akárcsak testvérei, sokat betegeskedett életében. Bátyja temetésén megfázott, de mivel minden orvosi kezelést elutasított, tünetei súlyosbodtak. 1848. december 19-én, mindössze 30 évesen halt meg tuberkulózisban.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest