tini

Kvíz: Mennyire vagy képben a mai tiniszlenggel?

Te mivel flexelsz, bástya?

Míg mi leragadtunk a kafánál, a fajánál, a sirálynál, a trénél és a karajnál, addig a mai tízen-huszonévesek szélsebesen húznak el mellettünk.

A Z generáció internetszlenggel, nemzetközi szavakkal (amiket nem mindig szótári értelemben használnak), rövidítésekkel és TikTok-kifejezésekkel reagál a világra, nekünk pedig, akik reggel a buszon utazva hallgatózunk, esetleg kamasz gyereket nevelünk, elkélne egy vaskos szótár, hogy naprakészek lehessünk.  

Most ciki a szleng, vagy mégsem?

Az Alkalmazott nyelvészeti kisszótár elég hosszasan definiálja, hogy mi is a szleng: „Elsősorban informális beszédhelyzetekhez köthető, csoportidentitást jelző sajátos szó- és kifejezéskészlet, nyelvhasználati-stilisztikai forma, illetve nyelvhasználati mód, amely gyakran jár együtt nyelvi humorral. Alapvető forrásai közé tartozik többek között például a katonanyelv, a sportzsargon, a szaknyelv és az ún. ifjúsági nyelv. A szleng – mint kreatív nyelvhasználati mód – elsősorban a spontán beszélt nyelvre jellemző,

a globalizáció és a média hatására azonban a szlengjelenségek egyre gyakrabban jelennek meg írott nyelvi szövegekben is

(különösen a közösségi média különböző felületein, melyek nyelvhasználatára tipikus esetben nagymértékű spontaneitás és informalitás jellemző).”

via GIPHY

És itt még nincs vége! Kiderül a leírásból az is, hogy a szleng használói régebben tipikusan a városi, alacsony iskolázottságú férfiak nyelvhasználatához kötődött, ma azonban ez már nem így van. Magyarán egyre felsőbb regiszterekben is megjelenik. Bizony, ugyanis ma az a humor, amit magában foglal, nyelvi kreativitásunkat mutatja, így rejtett presztízse van annak, aki képes a szlenget is beépíteni kommunikációjába. 

Nők Lapja kvíz: Vágod a szlenget?

Mai kvízünkben próbáltunk aktuálisak lenni, de tekintve, hogy a szleng szóhasználat fénysebesen változik, nem tartjuk kizártnak, hogy még így is kiérdemeljük a cringe vagy a boomer jelzőt. Katt a tesztre, ha igazán öregnek szeretnéd érezni magad!

Szia uram, helló hölgyem, tiniszleng érdekel?

Most kiderül, mennyire érzed a vibe-ot!

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images