Kvíz: Képben vagy az aktuális tiniszlenggel?

Ha van a háztartásodban tini, biztos feltűnt már, néha milyen furcsa dolgokat mond. Már persze nem neked, hiszen ha olyan, mint a legtöbb tizenéves, veled elsősorban vacsora- és tisztaruha-ügyben kommunikál.

A barátokkal viszont mindenről, rengeteget és egész nap: telefonon, online felületeken, jövet-menet, suli előtt, után és alatt. Távolról nézve egészen normális beszélgetéseknek tűnnek ezek, ha viszont van módunk el is csípni belőlük valamennyit, megütik a fülünket rejtélyes, soha nem, vagy nem úgy hallott szavak. Jórészt angol kifejezések, amiket nem mindig szótári értelemben, hanem a szövegkörnyezettől függően ezerféle, számunkra érthetetlen kontextusban használnak.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindez (az aktuálisan használt kifejezések és jelentésárnyalataik aktuális mixe) folyamatosan és elképesztő ütemben változik. Lányom segítségét kértem a teszt elkészítésekor, és amikor bedobtam ötleteimet (azt hittem, nagyon naprakész vagyok ugyanis) megkaptam, hogy nemcsak a sus „nagyon 2020” , de a savage is réges-rég lejárt lemez, utoljára 2017-ben mondta ki valaki, aki már akkor nagyon le volt maradva. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az egyes kifejezések szinte nyelvjárásokat alkotnak: ha hasonlót is, de árnyalatokban eltérőt jelenthet egy-egy kifejezés például két különböző iskolai közösségben. 

Innen indultunk. Hogy meddig jutottunk, azt az alábbi kvízből melybe szándékosan tettem kicsit cringe, és meglehetősen goofy példamondatokat: ha már le vagyok maradva, legyek igazán ciki derül ki. 

És te mennyire érted, mit beszél a kamaszod? 

Kiemelt kép: Getty Images

Kvíz: Képben vagy az aktuális tiniszlenggel?

Lássuk, mennyit értesz meg két tizenéves kódolt beszélgetéséből!