Élet a tanyán – Október – A tél közeledtével már a jövőnek dolgozunk

Rajna Nóri kollégánk és férje gondoltak egy nagyot, és a városból nem is falura, hanem rögtön tanyára költöztek – harmincasként. Sorozatunkban a régi hagyományokat és a 21. század vívmányait elegyítő új életükbe pillanthatunk bele.

Amikor közel vagyunk a természethez, könnyebb gyakorolni a jelenlétet. Száraz ágak roppannak a talpunk alatt, gesztenyék lapulnak a zsebünkben, a levegőben tűzifa füstje száll, és halljuk, ahogy varjak ereszkednek a kert végébe. Az ősz fáradt napsugaraitól fellángolnak a levelek, vörösre és aranyra váltanak. A mezőn járva csak az adott pillanat létezik; nem kell a múltba révednünk, sem terveket szövögetnünk. Minden apró jel arra int, hogy az ősz a lassulás, a befelé figyelés és a megérkezés ideje. 

A természet azonban nem csak a jelen pillanatát ismeri – előrelátó, évszakokon átívelő ritmusban él. Akárcsak a tanya.

Ilyenkor, októberben ültetjük el a tavaszi hagymásokat, előkészítjük a vetésforgót, gondoskodunk az újonnan érkező gyümölcsfák helyéről, melyek csak később fognak majd termést hozni. Már május óta szárítjuk a téli tüzelőt, eltároljuk a nyári takarmányt, és figyelünk arra is, hogy a rágcsálóknak ne hagyjunk bevackolásra alkalmas ­réseket. 

A jövőbe tekintés mégsem ördögtől való gondolat – épp ellenkezőleg, része a mindennapi jelenlétnek. A természet ebben is példát mutat, megerősíti a még láthatatlan eredményekbe vetett hitünket. Elein­te kételkedtem, vajon lesz-e virág abból a hagymából, amit a földbe rejtek, hiszen a tavasz még oly távolinak tűnt. Aztán áprilisban egymásra hajlottak a tulipánok, jácintok és nárciszok, mi pedig hálát adtunk értük a hónapokkal korábbi önmagunknak.

Idén úgy tűnt, öreg birsalmafánk is már csak magának tartogatja kincseit. Aztán az őszi esőzésekre nagyot nőttek az apró, zöld termések, és előkerülhetett a jól bevált birsalmasajtrecept. A szőrös héjú gyümölcsöt (körülbelül két ­kilót) először alaposan megmossuk, majd felnegyedeljük, és annyi vízben puhára főzzük, hogy épp ellepje. Lassú tűzön pároljuk, míg teljesen megpuhul és kiadja a színét. Ezután botmixerrel krémesre törjük. A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot (80 dkg) és egy citrom levét, majd kevergetve, kis lángon sűrű masszává főzzük (kb. 40-50 perc).

Az így kapott krémes almaszószt fóliával bélelt formába simítjuk, másnap kiborítjuk, és hűvös helyen hagyjuk kiszikkadni. Mindennap egy kicsit szilárdabbá válik, míg végül mély borostyánszínűre szárad.

Október az utolsó hónap, amikor

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő mindössze havonta 1490 forintért.
Próbáld ki most!
Az előfizetésed egy regisztrációval egybekötött bankkártyás fizetés után azonnal elindul.
Mindössze pár kattintás, és hozzáférhetsz ehhez a tartalomhoz. Ha van már előfizetésed, lépj be .
Ajánlott videó