Az endometriózis ijesztően gyakori kórkép, érintettjei mégis sok évig küzdenek az általa okozott panaszokkal, mire az orvosok gondolnak rá és diagnosztizálják. Megnéztük, mitől alakul ki és miért fordul elő egyre több nőnél ez a betegség, illetve mi hozhat javulást esetében.

Jellemzően ciklikus, súlyos alhasi fájdalmak, amelyekhez gyakran meddőség társul. Ez lenne az endometriózis jellemzője, aminek hátterében az áll, hogy a méhnyálkahártya hormonálisan érzékeny sejtjei más területeken, például a beleken és az urológiai szerveken is jelen vannak. Az emiatt jelentkező fájdalom általában a menzesz előtti napokban a legerősebb, majd a havivérzés után elcsitul. Egyeseknél krónikus a fájdalom, az endometriózisos szigetek elhelyezkedése miatt pedig egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet a fájdalmas székletürítés és szexuális együttlét.

Időben gondolni rá

– Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentik azt, hogy valaki ebben a betegségben szenved, de utalhatnak rá. Emiatt akinél ilyen problémák hosszabb ideje fennállnak, annak érdemes specialistához fordulnia. Ez fontos, mert egy endometriózisos nő átlagosan hat-hét évig küzd a tüneteivel, mire felismerik nála, miről van szó – mondja prof. dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a Transzlációs Medicina Központ csoportvezetője. – Ez nem hazai jelenség, a helyzet a világ többi országában is hasonló, sőt, mi a jobbak között vagyunk. Az érintettek ebben az időszakban megfordulnak háziorvosnál, urológusnál, nőgyógyásznál, rengeteg helyen. Gyakran azt mondják nekik, hogy krónikus petefészek-­gyulladásuk, krónikus kismedence-­gyulladásuk van, pedig azok a nők, akik hónapról hónapra görcsös hasi panasszal térnek vissza orvosukhoz, döntő többségükben endometriózisban szenvednek. Így hiába kezelik őket antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval, azok a problémát nem oldják meg. Ellenben ha a betegséget felismerik, a pá­cienst­ egy kellően felszerelt centrumban megoperálhatja egy megfelelően képzett nőgyógyász, illetve sebész. Mert ez nem az a betegség, amit saját orvos kezelhet helyi kórházban. Itt az operáció során az endometrió­zisos sejteket, szigeteket kell eltávolítani vagy leégetni, súlyos esetekben bélszakaszokat is ki kell venni, meg kell operálni a húgyhólyagot, a vizeletelvezető csöveket is.

Érintett minden ötödik nő

A diagnózis – és azzal együtt a kezelés – csúszása annak tükrében pláne furcsa, hogy endometriózisban rengeteg nő szenved világszerte.

– A kórkép előfordulása minimum húszszázalékos, itthon is érintettje legalább minden ötödik nő. Vannak csoportok, amelyeknél a helyzet ennél is rosszabb. Például ha megnézzük a meddőségi központokat, azt látjuk, hogy ott a páciensek harminc-ötven százaléka érintett valamilyen szinten. A gyakoriságnövekedést részben magyarázza, hogy még ha csúszva is, de az endometriózist ma már jobban felismerik. Ez húsz-harminc éve nem így volt, mert akkor még nem álltak rendelkezésre az ehhez szükséges diagnosztikai eszközök. Ma már létezik laparoszkópia, azaz hastükrözés, és sokkal fejlettebb az ultrahangos diagnosztika – mondja Ács professzor.

Annak pontos oka ma sem ismert, hogy a betegség miért alakul ki, de valószínűsíthető, hogy van rá egyfajta öröklött hajlam. Rizikófaktorként szóba kerülnek környezeti ártalmak, vegyszerek, illetve a mikroműanyagok is, amelyek lehetnek úgynevezett endokrin diszruptorok. Ez azt jelenti, hogy hatást gyakorolnak a hormonrendszerre. Növeli a rizikót az is, hogy manapság a szülés későbbre tolódik. Ez azért szempont, mert endometriózisos sejtek, kisebb endometriózisos szigetek nagyon sok nőben jelen vannak, de régebben – amikor a nők még húsz-huszonöt éves korukban szültek, és sokáig szoptattak – ezek elsorvadtak. A kezdődő endometriózis legjobb terápiája ugyanis a korai szülés és a korai szoptatás, az azzal járó hormonális hatás. Ha az nincs, viszont vannak endometriózisos sejtek, akkor beindul azok burjánzása. Azt nem tudjuk, ezek a sejtek miért vannak jelen méhen kívüli területeken, de ma a legelfogadottabb elmélet az, hogy még a kislányok magzatkorában „tévednek el”, és alkotnak más helyeken is szigeteket. Később ezek kezdenek el burjánzani, a serdülőkor után – az akkor beinduló hormonhatások miatt – ez vezet a panaszok kialakulásához. Azok nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, kialakulhatnak akár több évvel, évtizeddel később is. A jellemző általában az, hogy a betegség a tizennyolc és negyvenöt éves kor közötti nőket érinti.

Hogyan lehet kezelni?

Bár gyakori, hogy az endometriózist műtétileg kezelik, nem kell mindenkit megoperálni, az enyhébb eseteknél – pont azért, mert a betegség hormonalapú, és a panaszait okozó szövet is hormonérzékeny – elég lehet a gyógyszeres terápia is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .