Fogaink színét számos tényező befolyásolhatja és megváltoztathatja, természetes, ha szeretnénk visszanyerni az eredeti árnyalatot, az elvesztett fehérséget, vagy éppen még világosabb színre vágyunk. Megnéztük, mi kell ahhoz, hogy ez biztonságosan történhessen, fogaink pedig véletlenül se lássák kárát a beavatkozásnak.

Az emberek nagy része hófehér mosolyra vágyik, azonban fogaink természetes árnyalata sosem ilyen – sőt, még csak homogénnek sem mondható. Ez abból adódik, hogy a fogszín összetett optikai hatások eredménye, a végső hatást a zománc, a dentin és a fogbél összjátéka adja. Úgy kell ezt elképzelni, mintha eltérő színű, áttetsző rétegeket tennénk egymásra, és a végén abból kapnánk egy színt. A legfontosabb befolyásoló tényező a fogakat kívülről borító zománcréteg, ami eleve áttetsző, valamint az idő során kopik, így egyre jobban áttűnik az alatta lévő – természetszerűleg sárgásabb – dentin színe. Számítanak a környezeti tényezők is. Például a fogorvosnál sokáig ülünk tátott szájjal, ami átmenetileg (néhány óráig) hatással van a fog árnyalatára.
– Az előbbiek miatt számít nehéz feladatnak már az is, hogy a természeteshez hasonló színű fogpótlások és tömések készülhessenek, sőt, már önmagában az, hogy magának a fognak az árnyalatát meg lehessen határozni. Bár erre számos vizsgálat és eszköz készült az elmúlt évtizedekben, a mai napig nincs olyan, a szakma minden szereplője által elfogadott eljárás, amivel tökéletesen meghatározható lenne a fogaink­ színe. Nehezítő tényező, hogy a szín egy adott fogon belül is jelentősen eltérhet. A meghatározására alkalmas módszereket mi is kutatjuk, hogy a lehető legpontosabban modellezni tudjuk a fogak árnyalatát. Az egyik PhD-hallgatóm témája is pont ez. Kutatjuk azt is, hogy a fogfehérítés milyen hatással van a fog egyéb tulajdonságaira – mondja dr. Ábrám Emese, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika adjunktusa, a Transzlációs Medicina Központ PhD-témavezetője.
Azok a fogfehérítési eljárások, amelyek ma legális keretek közt elérhetők – akár rendelőben, akár otthon –, a fogakat nem károsíthatják. Ez azonban csak akkor van így, ha szigorúan betartjuk az alkalmazásukra vonatkozó szabályokat, és figyelünk arra is, hogy a kezelést egy rutin fogorvosi vizsgálat és dentálhigiéniai kezelés is megelőzze. Mindez azért fontos, mert ha például a fog szuvas, akkor a fehérítőanyag nemcsak a zománcban fejti ki hatását, hanem a fogbélig is elszivároghat, komoly érzékenységet, súlyosabb esetben visszafordíthatatlan károsodást – akár fogelhalást – okozva. A fogágybetegség és az ínygyulladás szintén olyan probléma, amit fogfehérítés előtt kezelni kell. Fognyaki érzékenység esetén sem szabad otthon, külső segítség nélkül fehérítéssel próbálkozni. Aki ezt teszi, az hamar komoly érzékenységgel, vagy akár fájdalommal szembesülhet.

Nem mindegy az oka

A rutin fogászati ellenőrzést követően dönthetjük el, hogy a fehérítésnek melyik típusát választjuk. Itt alapvetően rendelői és otthoni módszerek jönnek szóba, attól függően, hogy mik az igények. A fehérítést befolyásolja az is, hogy elsősorban mi okozta a fogak elszíneződését.
– Más módszert kell választani olyan esetekben, amikor például gyógyszermellékhatás áll a háttérben, és mást, amikor életmódbeli okokról van szó. A gyógyszerek közül a tetraciklintartalmú antibiotikumokat lehet kiemelni, mert azok kisgyerekkorban – a fogfejlődés időszakában – alkalmazva komoly elszíneződést okoznak. Ezeket a készítményeket ma már nem adják nyolcévesnél fiatalabb gyerekeknek, de a mellékhatás felismerése előtt ez sajnos nem így volt. Emiatt még a mai harmincas-negyvenes korosztályból is vannak olyanok, akiknek a foga így színeződött el. Ilyenkor a fehérítés nem egyszerű, tehát rendelői körülmények között ajánlott végezni. Okozhatnak belső eredetű elszíneződést a zománcfejlődési rendellenességek is, ezen esetekben a fehérebb fogazat szintén alapos tervezést igényel. Ugyanez a helyzet az elhalt fogak színváltozásánál, amin otthoni megoldásokkal szintén kevésbé lehet segíteni – mondja szakértőnk.

Tiszta kémia

Szerencsésebb esetben a fog kívülről színeződik el amiatt, mert valaki rendszeresen fogyaszt festékanyagot tartalmazó ételeket és italokat. A vörösbor, a kávé és a cékla mellett erősen színező hatású a fekete és a zöld tea, illetve azok a termékek is, melyek ételfestékeket tartalmaznak.
– Ilyenkor a fehérítés egyszerűbb, a különbség már a fogak professzionális tisztítása és polírozása után is szembetűnő. Aki a fogait még jobban szeretné fehéríteni, az többféle módszer közül is választhat, de érdemi hatást csak az olyan fehérítőanyagoktól lehet várni, amelyek oxidálni képesek a zománc úgynevezett interprizmatikus állományához kötődő színanyagokat. Azok a hatóanyagok, amelyeket a rendelőben használnak a fogorvosok – ez maximum hatszázalékos hidrogén-peroxid lehet –, magasabb koncentrációban tartalmazzák az oxidálószert, így esetükben az eredmény azonnal látható. Az otthoni fogfehérítés legtöbbször sínes megoldást jelent, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az ilyen termékek hatóanyaga általában a karbamid-peroxid, hatásuk pedig hosszabb idő után lesz látható. A termékek alkalmazási javaslatát szigorúan be kell tartani, nem szabad azt gondolni, hogy azokban csak a túlzott óvatosság miatt szerepelnek kitételek – magyarázza ­Ábrám Emese.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .