„Jó dolgában nem tudja, mit csinál” – Van benne igazság?

A kutya is jó dolgában vész meg, tartja a közmondás, ránk pedig jellemző, hogy napi kommunikációnk részévé válnak ezek a mondások. Hajlamosak vagyunk a másik cselekedeteit úgy bírálni, hogy a mondatot úgy kezdjük, „jó dolgában”, de vajon miért csináljuk ezt? És tényleg megtörténik, hogy valakinek olyan jó dolga van, hogy nincs más ötlete, mint hogy rossz dolgokat tegyen?

Zsuzsának gazdag férje volt, két egészséges fia született, jólétben és látszólagos harmóniában élt a család. Zsuzsa mégis szerelmes lett egy másik férfiba, és véget vetett a házasságának. „Jó dolgában azt se tudja, mit csináljon” – mondták rá sokan, hiszen azt senki sem tudta, hogy volt férje érzelmi bántalmazó, sőt, esetenként meg is ütötte őt. 

Gyakran megesik, hogy a külvilág számára ideális körülmények között valaki mégsem úgy cselekszik, ahogyan azt a többi ember elvárná, és ilyenkor bevett szokás az illetőt azzal vádolni, hogy jó dolgában elvesztette a józan ítélőképességét. Mint a közmondásban a kutya. De vajon mi ennek a lélektana, és mi zajlik bennünk, amikor esetleg mi is ilyen módon ítélkezünk?

A világ igazságtalansága

– Amikor valakiről azt mondjuk, hogy jó dolgában szerintünk rosszat tesz, akkor nem más történik, mint hogy a másikat úgy szedjük darabjaira, hogy mindent kiragadunk, ami neki megvan, számunkra viszont hiány­ – mondja Páli Patrícia szakpszichológus szakértőnk. – Ami nála pozitív, az nálunk negatív, és ez tökéletes ellenpólus. Az ő „jó dolga” a mi hiányunkra tapint rá. Van, hogy valaki életében egy negatív élmény, megélés, tapasztalat annyira markáns, hogy minden olyan embert, aki – szemben ővele – birtokolja ezt a dolgot, a világ legszerencsésebbjének tartja. Ilyen például a párkapcsolat. Sokan úgy gondolkoznak, akik társ nélkül élnek, hogy ha lenne párkapcsolatuk, akkor teljes lenne az életük, megbecsülnék a másikat, nem vitatkoznának vele, megoldanák a nehézségeket, és mindenkire, aki kapcsolatban él, úgy tekintenek, mint a szent Grál birtokosára. És ha azt látják, hogy valakinek ez megadatott, mégsem boldog, mert veszekedik, megcsaláson gondolkodik vagy épp válik, az számukra értelmezhetetlen. Nem értik, miért van az, hogy a másiknak megvan valamije, ami nekik nincs, és mégsem vigyáz rá, sőt, egyenesen rossz ember, aki nem is méltó mindarra, ami megadatott neki.

Szakértőnk szerint ez a kiindulópont valahol a világ igazságtalanságának egyik indító mondata, amelynek segítségével úgy ítélünk meg másokat, hogy közben önmagunkat áldozati szerepbe hozzuk. 

– Ilyenkor nem is akarjuk a teljes képet látni, nem is szeretnénk a másik helyzetét megérteni – folytatja a pszichológus. – Csak ezt az egy paramétert nézzük, és minden, amivel a másik védekezhetne, semmitmondó indoknak hat. Hiszen ilyenkor valójában nem az adott ember valós élethelyzetére reagálunk, hanem a saját fejünkben lévő negatív dolgokat vetítjük rá. És ez nem az adott személyről szól, hanem a hiány­ban élő személy keresi a felületet, hogy a saját frusztrációját kiadhassa.

Lelki tapaszok

Mielőtt azt hinnénk, a fent leírtak egy borzasztó tulajdonságot jelentenek, gyorsan tisztázzuk, hogy valójában ez nem borzasztó, csak egyszerűen emberi. Egy önvédelmi reakció. Nem más, mint a „nincs” fájdalma a „van”-nal szemben, mondja Páli Patrícia. Azt is hozzáteszi, hogy aki a „nincs” állapotában van, az lehet, hogy az életének egy alaptörését éli meg ebben. És ez alapot ad neki arra, hogy rosszak legyenek a hétköznapjai, hogy folyamatos beteljesületlenség legyen az élménye. Ez pedig olyan létélmény, hogy neki soha nem lehet teljes az élete. 

– Alapvetően ez nagyon szomorú létállapot, amely a másodrendűség érzését adja. Ebben a helyzetben sokan elkönyvelik magukban, hogy ezt a valamit, ami nincs, ők már úgysem fogják sosem birtokolni, és ennek a fájdalmát úgy lehet túlélni, hogy ítélkezéssel bombázzák a másikat, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a másik ember tematikus piszkálásával lelki tapaszt adnak maguknak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .