Míg tavasztól őszig sokszor szellőztetünk, ablakainkat gyakran nyitva is tartjuk, addig télen erre kevésbé figyelünk, és ez nyomot hagy otthonunk légterén. Mit tehetünk, hogy lakásunk levegője ebben az időszakban is tiszta és biztonságos legyen, ne okozzon gondot a túl magas páratartalom?

Életünk nagy részét zárt terekben éljük, ahol a levegőminőség nem feltétlenül jó. Ez a probléma télen csúcsosodik ki, amikor sokkal inkább a kellő hőmérsékletre figyelünk, mintsem a rendszeres légcserére, az ajánlatos szellőztetésre. Pedig utóbbi nélkül otthonunk páratartalma biztosan nem lesz megfelelő, és ez kárára válik mind egészségünknek, mind lakásunk belső terének.
– Télen hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy nem szellőztetünk, mert kimegy a meleg. Viszont ahhoz, hogy bent jól érezzünk magunkat, naponta legalább kétszer, de inkább háromszor ki kell tárnunk az ablakokat. Ez nemcsak az oxigén-utánpótlás miatt fontos, hanem azért is, mert egy átlagos ember naponta akár két liter párát is kibocsát. Ez a mennyiség egyrészt izzadással párolog el a bőrünkről, másrészt a lélegzés során kerül a levegőbe, harmadrészt a főzés, fürdés és zuhanyzás során jut a légtérbe. Ha ez bent marad, akkor a lakásban csapódik ki, gyakran penészesedést is okozva – mondja dr. Barányi István gépészmérnök, mérnöktanár.
Tévhit, hogy a kellő gyakoriságú szellőztetés rontja a fűtés hatékonyságát, mert annak ideje alatt a bútorok nem hűlnek le, és a hőt a falak is tartják. A szellőztetés mikéntje sarkalatos kérdés, a legjobb mindig a kereszthuzat, ezzel a légcsere gyorsan megoldható. Ahol erre nincs mód, ott az ablakokat hosszabb ideig kell nyitva tartani, de öt-tíz percnél több időre ilyenkor sincs szükség. A lakás szerkezeti elemei és bútorai ezalatt sem hűlnek le, csak a felületi hőmérsékletük csökken, aztán az hamar kiegyenlítődik a szellőztetés után. Az ablakok bukóra nyitását télen kerülni kell, pláne hosszabb időre (ez csak főzés idején lehet praktikus), mert az kellő légcserét nem biztosít.

Jótékony légcsere

Sok helyen a régi ablakok cseréje után okoz gondot a magas páratartalom, mert a helyükre kerülő műanyag nyílászárók sokkal jobban zárnak. Ez jobbá teszi a lakás hőgazdálkodását, ugyanakkor a természetes légcserét megszünteti.
– Ilyenkor fontos lehet mérni a levegő páratartalmát, erre egy pár ezer forintos eszköz is megfelelő.
A legkomfortosabb a negyven–hatvan százalékos érték, annál nem szárad ki a bőrünk, nem viszket a szemünk, nem irritálódik a nyálkahártyánk. Ezt a páratartalmat sokféle módszerrel el tudjuk érni. A legegyszerűbb, ha időnként ránézünk a mérőeszközre, és ha azt látjuk, hogy a légnedvesség túl magas, kinyitjuk az ablakokat. Lehet páramentesíteni egyes légkondicionálókkal is, de ideálisnak ez a megoldás nem tekinthető. Ilyen szempontból jobbak a kifejezetten erre a célra készült elektromos berendezések vagy a páragyűjtő edények. Télen gépi szellőztetőrendszert nem igazán lehet beszereltetni, mert annak kiépítése födémbontással jár, így aki ilyenben gondolkodik, jobban jár, ha a melegebb hónapokban végezteti el a munkát – mondja szakértőnk.
A műszaki eszközök mellett télen lehet ügyeskedni növényekkel is, vannak ugyanis olyanok köztük, amelyek szárítják a levegőt. Ilyen például az anyósnyelv, a borostyán és a vitorlavirág, ezek a levelükön keresztül is vesznek fel nedvességet. Minimálisan kell öntözni őket, így víz a földjükből sem párolog ki érdemben. Hasznosak azért is, mert szén-dioxidot kötnek meg és oxigént bocsátanak ki. Ez az előnyük a vízigényes, légnedvességet nem megkötő növénynek is megvan (csavarpálma, diffenbachia), de esetükben hátrány, hogy a gyakori öntözés miatt a földjükből víz párolog ki. Ezek akkor lehetnek hasznosak, ha valahol a páratartalom alacsonyabb a kelleténél (ez lehet az építési és a fűtési mód miatt is). Ilyenkor a korrigálás egyszerűbb, a növények mellett elég hozzá beszerezni párásító készüléket, vagy vizes edényt helyezni a fűtőtestekre.

Mozogjon a levegő!

Ha a túl magas légnedvesség miatt már penészesedés ütötte fel a fejét, akkor nem elég a páratartalomra figyelni, hanem azt is el kell érni, hogy a levegő áramoljon. Ez ventilátorok segítségével biztosítható azokon a helyeken, ahol a foltok megjelentek (miután azokat fertőtlenítőszerrel letöröltük). Ha a párakicsapódás és a vizesedés szekrények mögött jelentkezik, oda kisebb ventilátorok is elhelyezhetők. A bútorokat pedig legalább öt centire kell a faltól eltartani.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .