Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ebben az időszakban látszatra nem olyan sok a változás a babák körül, de jó, ha tudjuk, hogy ez csak a felszín. Mert valójában rengeteg fontos dolog történik. Most a vezető szerepet a mozgás adja.

A baba elkezd jobbra-balra fordulni, sőt hasra is képes billenni. Az oda-vissza történő „produkció” nem minden esetben lesz szimmetrikus. De ez nem baj. A hasra fordulás megy, de a homorítás előbb-utóbb kényelmetlen. Legyünk türelmesek, mert a baba egy idő után megoldja a helyzetet, és visszafordul.
Ha tápszert kap a gyerek, valószínűbb, hogy a testsúlya is nagyobb. Emiatt lassúbb lehet a mozgásfejlődése. Semmi baj. Ilyenkor nem lökdösni kell a picit egy-egy átfordulásnál, inkább úgy segítsünk, hogy tegyük bele egy pokrócba, és a pokróc négy sarkát fogva, szép lassan ringassuk, finoman „borogassuk” ide-oda. Rendszeresen csináljuk ezt a fejlesztő játékot – nagy haszonnal jár.
Kézben tudja tartani a játékait, próbálja egyikből a másikba áttenni. Ilyenkor még mindkét kezét egyforma ügyességgel használja.
A szemével már követni tudja a mozgó tárgyat. Ez inkább agykéreg alatti működés, közelebb áll a reflexhez, mint a tudatos figyelemhez. Ha a baba szeme elé kerül, mondjuk, egy oda-vissza guruló labda, mint egy kis hipnotizált béka, bámulja. Azért bámulja, mert még nem érti. Ilyen korban ez még nem az ő kis okossága, csak egy megérett reflexet mutat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .