A búcsúzást az iskola kapujában nem szabad elhúzni — Dr. Donauer Nándor neuropszichológus az óvodai, iskolai beszoktatásról.

Fontos a minél korábbi lefekvés.

A legtöbb levél nyár végén a bölcsődei, óvodai beszoktatással, az iskolakezdéssel kapcsolatos. A legtöbb kérdés így hangzik: mit tegyenek a szülők, ha a gyerek még mindig alszik délután az óvodában, és otthon is igényli az ebéd utáni alvást? Ha ez elmarad, az esték drámaiak: a gyerek nyűgös, túlpörög, végül bőgéssel, haraggal, egymás hibáztatásával ér véget a nap. Mi lesz így az iskolában?!

Fontos, hogy akár alszik a gyerek, akár nem, a szülők tartsák szem előtt: az új környezet erősen megterhelő lesz számára. Gondoljuk el, minden, de minden új, és ebből az újból sok van. Osztálytársból, zajból, szokásokból, szabályokból. Csendes pihenő helyett sokaknak lesz napközi, különórák, fejlesztő foglalkozások, edzések (amúgy ezeket elsőben még hanyagolni kéne). Még az is megeshet, hogy az iskola messzebb lesz, ahová időre kéne beérni. Már csak ezért is korábban kell kelni. (Ha van rá mód, ajánlatos közeli iskolát választani, ahová akár sétálva, beszélgetve gyalog is eljutunk.)

Magam is, mint nagypapa, érintett vagyok, hát ezt a tanácsot adom a gyerekeimnek, és most önöknek: az egyetlen pont, amin igazítani tudunk, az a minél korábbi lefekvés! Hatkor vacsora, fürdés, és utána akár tetszik, akár nem, azon igyekezzünk, hogy nyolcra, negyed kilencre a mesének, az esti sutyorgásnak is legyen vége. Itt is ügyeljünk a fokozatosságra, hiszen az alvási szokásaink nemcsak idegi, de hormonális úton is szabályozódnak – csak lassan szokunk át egy másik idősávra. 

Ha nem alszanak eleget, a gyerekek még az őszi szünet előtt ki fognak merülni. Nem tudnak figyelni, teljesítményük, kedvük erősen ingadozni fog, túlpörögnek, szabálykövetési készségük erősen romlik. De ezt el lehet kerülni.

Nézzük az óvodakezdést. Egy kiegyensúlyozott környezetben élő hároméves általában vágyik már társakra, s ha kezdetben idegenkedve is, de jól érzi magát a közösségben. Persze vannak könnyen oldódó és visszahúzódóbb gyerekek. Itt is fontos a lassú szoktatás. Érdemes beszélgetni, mesélni az óvodáról, apa-anya élményeit is felidézni, elsétálni az óvodakert felé. De drámai nagy hangsúlyt nem kell adni az eseménynek. Van óvoda, ahol az első napokban kicsit ott lehetnek a szülők, másutt nem. A búcsúzást mindenesetre nem szabad elhúzni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .