Második dackorszak?

Mi a feleségemmel kihasználtuk a régi szép időket. Nem fecséreltük el, nem utólag szépültek meg. Ha Hanna jó­kedvűen ébredt, és hajlandó volt azt csinálni, amit kértünk, a fellegekben jártunk. Egy sikeres felöltözésért vagy levetkőzésért, megevett ebédért, egy könnyebb altatásért megköszöntük a szentek közbenjárását, és megbecsültük magunkat. Gyönge szülői képességeinket erő felett kihasználva igyekeztünk gyakran adni visszajelzést. Nemcsak azt ismételgetni, milyen szép (ez apának különösen nehezen ment), de jutalmazni a helyes viselkedésmintákat is, jól dicsérni. Így készülve fel a három- és négyéves kor között izmosan visszatérő kedélyváltozásokra, a nagy (második?) dackorszakra. 

Megkönnyebbülve vettem tudomásul, teljesen mindegy, mit csináltunk jól, és mit nem, hogy egyáltalán próbáltunk-e következetesek lenni, pozitív megerősítéseket adni, mert Hannát ez a legkevésbé sem érdekli. Nem is titkolja, hogy a válasza minden alkalommal luciferi, a tagadás maga. A „Mit szeretnél enni?” kérdésre a mi egykori jó kislányunk azt feleli: „Ami nincs itthon!” Egyébként kérdezni se muszáj, elég a mezei szülőnek levegőt venni, Hanna már azt rikoltja: „Nem!” 

A szakkönyvek, blogok empátiáról regélnek, dalolásról, szerepjátékokról. Azt hiszem, ezek a cikkek félnek kimondani az igazságot: nincs mit tenni. És hogy türelmesnek lenni egy csomón is kákát kereső, pengeéles eszű, gátlástalan három és fél évessel, nos, nehéz. Én óvakodnék a jótanácsoktól, talán a vécén sírást, a teljes kétségbeesést, éjjel az ablakon kibámulást, az óvoda előtt térden támaszkodva lihegést tudom javasolni. Nekem ezek be szoktak jönni. Állítólag segít a hatalmas falatokban harapott táblás csokoládé, a feles nyugtató és a bor is, de ezek nem szabadon párosítható módszerek, az utóbbi kettőt csak elszeparálva lehet használni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .