Minden új fejezet az életünkben kibillent addigi egyensúlyunkból, mert új kihívásokkal kell szembenéznünk. Hogy a változások adta átmenet mind fizikailag, mind lélekben könnyebb legyen, hívjuk segítségül az illatokat!

Minden változást stressznek él meg a szervezet, hiszen az addigi – még ha nem is feltétlenül szeretett, de jól ismert – helyzetet és ezen belül a határainkat egy ismeretlen, ezáltal kiszámíthatatlan szituáció váltja fel. El kell engednünk a megszokottat, és elindulni valami új és bizonytalan felé. Legyen szó az egészségünket támogató életmódváltásról vagy a közvetlen környezetünkben, esetleg a munkahelyünkön történt változásról, a stressz, a szorongás ilyenkor gyakran áthatja mindennapjainkat. 

Szerencsére számos stresszoldó gyakorlat, technika létezik, amely segíthet átvészelni ezeket az átmeneti időszakokat. Talán nem is gondolnánk, de az aromaterápia különösen hatékony támogatónk lehet ilyenkor. Az illatokat, illóolajokat ugyanis nagyon könnyen alkalmazhatjuk a mindennapokban, és kiaknázhatjuk a bennük rejlő holisztikus gyógyító erőt. Hiszen finom illatukon túl képesek támogatni idegrendszerünket, immunrendszerünket, oldani a stresszt, új energiával feltölteni és élénkíteni szellemünket, javítani hangulatunkat. 

Gyógyító szippantás

Az illatok jótékony hatását évezredek óta használják fizikai és lelki töltődés céljára. Az utóbbi évtizedekben ismét reneszánszát élő aromaterápia a különböző növények gyökereiben, kérgében, levelében vagy éppen virágában megtalálható illóolajokat, illetve a növényekből készült kivonatokat alkalmazza különböző testi vagy pszichés tünetek enyhítésére, kezelésére. Egyetlen illóolaj akár több száz vegyületet is tartalmazhat, s ezek, mint apró kémiai laboratóriumok, a bőrön, illetve a szagláson keresztül akár teljes szervrendszerünkre is képesek hatni. Az illatmolekulák az orrunkon keresztül bejutnak az érzelmekért, emlékekért, tanulásért felelős limbikus rendszerbe, jelentős befolyást gyakorolva érzéseinkre, közérzetünkre, viselkedésünkre. Ez a rész közvetlenül kapcsolódik az agynak ahhoz a területéhez, amely többek között szabályozza a szívverésünket, légzésünket, stressz-szintünket.  

Mivel a megváltozott élethelyzetek mind fizikailag, mind érzelmileg hatnak ránk, és ezáltal környezetünkre is, ebben az időszakban különösen nagy hasznát vehetjük egyes illóolajfajtáknak, illetve keverékeiknek, akár kozmetikumok formájában is, mert miközben a bőrön keresztül felszívódva kifejtik hatásukat, illatuk képes észrevétlenül „átprogramozni” érzéseinket. 

Olajozott elengedés

Új dolgokat akkor tudunk beengedni az életünkbe, ha előbb elengedjük azokat, amiknek már nincs helyük. Egy teli pohárba ugyanis nem lehet még több vizet önteni. Ezek az elengedések szólhatnak érzelmekről, helyzetekről, kapcsolatokról, de akár eddigi életmódunkról, szokásainkról is. Az elengedés gyakran kellemetlen, még ha tudjuk is, hogy szükségszerű. Egy-egy aromaterápiás kozmetikum beépítése a napi bőrápolási rutinunkba már rengeteget segíthet. Gondoljunk csak a levendula nyugtató, relaxáló erejére vagy a citrusok frissítő, élénkítő hatására. Ha az illatos arcápolókat mozdulatainkat kissé lelassítva, behunyt szemmel, mélyeket lélegezve visszük fel, máris nagy lépést tettünk lelki egyensúlyunk helyrebillentése érdekében. 

Ha tiszta illóolajokat vásárolunk, elektromos diffúzorba vagy mécsessel melegített kerámiapárologtatóba cseppentve párologtathatjuk a lakásban. Ennek előnye, hogy jótékony hatásukat az egész család élvezheti. A nyugtató levendulán kívül jól jöhet a menta frissessége vagy a tömjén relaxáló, elengedést támogató illata. A szoba méretétől függően tíz-tizenöt cseppet érdemes tennünk a párologtatóedénybe. 

Az illóolajok szaglóüvegcsébe töltve is remekül működnek, és a fent említett levendula-menta-tömjén keverék minden olyan esetben segíthet, amikor feszültséget érzünk. Egyes illóolajokat forgalmazó márkák készítenek golyós applikátorral ellátott keverékeket is, ezeket nemcsak szagolgathatjuk, de közvetlenül a bőrünkre is kenhetjük. Ha használatukat mély és lassú lélegzetvétellel kombináljuk, még inkább az illatokra és azok hatásaira hangolódhatunk. Ha komfortos, a légzőgyakorlatot végezhetjük behunyt szemmel is, ez segít lelassulni, befelé figyelni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .