A gyógyszerek sok esetben enyhíthetik a mozgásszervi fájdalmakat, de nem csodaszerek, túlzásba pedig pláne nem szabad vinni az alkalmazásukat. Hogyan érdemes használni az ilyen készítményeket, és milyen egyéb módszerek csökkenthetik a fájdalmakat?

Ha fáj a hátunk, a derekunk vagy éppen a csuklónk, hajlamosak vagyunk bekapni egy-egy pirulát, majd várni a panaszok enyhülését. Ha ezt csak ritkán tesszük, akkor nincs baj, ám ha nap mint nap, akkor annak már komoly következményei lehetnek – akkor is, ha ezt vény nélküli gyógyszerrel tesszük.

– A nem szteroid gyulladáscsökkentők hatásmechanizmusuk miatt befolyással bírnak a szív- és érrendszerre, okozhatnak gyomor- és bélrendszeri problémákat, akár szervkárosodáshoz vezető szövődményeket keringési betegségben szenvedők esetében. Pár éve pont a felügyelet nélküli, túlzott használat rizikói miatt csökkentették azt a hatóanyag-erősséget, amely alatt az ibuproféntartalmú gyógyszerek vény nélkül kiadhatók. Az ilyen jellegű szigorításokat jellemzően a skandináv országok nyomán javasolja az Európai Gyógyszerügynökség, amelynek ajánlásait aztán a nemzeti gyógyszerhatóságok is követik. Ez történt az ibuprofénnél, és ez várható a diklofenáknál is, aminek belsőleg alkalmazott készítményei Svédországban pár éve váltak vénykötelessé a szív- és érrendszeri rizikók miatt – mondja dr. Katz Zoltán gyógyszerellátási szakgyógyszerész, egyetemi oktató.

Gyógyszert csak ésszel

Nem szteroid gyulladáscsökkentőket inkább csak akut, átmeneti panaszoknál érdemes szedni, tartósan fennálló krónikus betegségeknél nem. Ilyen esetben olyan készítményeket célszerű alkalmazni, amelyeket szakorvos vagy legalább a háziorvos javasol, és hosszú távon is biztonsággal szedhetők.

– A panaszok enyhítését külsőleg alkalmazott készítmények, gélek, krémek, tapaszok is segíthetik, kiegészítő kezelésként azok is alkalmazhatók – akár a vény nélküli gyógyszerek, akár a receptkötelesek mellett. Ha a panaszok csak időjárás-változás vagy túlerőltetés miatt erősödnek fel, akkor ezek akár önállóan is használhatók, egyéb gyógyszerek nélkül. Azoknál az állapotoknál, amelyek a vázizomzat enyhébb fájdalmával járnak – ilyen például a megerőltetésből fakadó izomláz –, illetve a görcsöknél a fájdalom- és gyulladáscsökkentőknél hasznosabb lehet a magnéziumpótlás, valamint a masszírozókrémek használata. Utóbbi az izmok vérellátásának fokozásával hozzájárul az anyagcsere-folyamatok javításához, így pedig
a panaszok enyhüléséhez – mondja a gyógyszerész.

Fájdalomra gyógytorna?

A mozgásszervi panaszok kezelésé­ben alapvető jelentőségű a gyógytorna, ami a kutatások szerint – sok egyéb előnyös hatás mellett – a fájdalomcsillapításban is szerepet játszik.

– Ennek vannak önálló módszerei és speciális irányzatai, amelyeket a mindennapi gyakorlatban is alkalmazhatunk. Ilyen a vízitorna, ami nagyon jó hatású a rehabilitáció számos területén, így a fájdalmas betegségek, sérülések kezelésében is. A víz előnye, hogy a tér minden irányába lehet mozogni benne, egyszerre nehezítheti és könnyítheti is a mozgást. Nem szükséges hozzá úszástudás, bármely életkorban alkalmazható. A vízitorna mellett ki lehet emelni a manuál­terápiát, a McKenzie-módszert és a limfödématerápiát is – mondja Marcsik Ákos gyógytornász, okleveles rehabilitációs szakember (MSc).

Segíteni a szervezetet

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .