Elesni és emiatt megsérülni fiatalként is lehet, de olyankor a felépülés egyszerűbb, szemben az időskorral, amikor a rehabilitáció jóval nehezebb – ráadásul ilyenkor már kisebb erőhatásra is törhetnek csontjaink. Mi okozza az ilyen baleseteket, és mi segíti a megelőzésüket?

Az eleséstől a kor előrehaladtával egyre jobban félünk, ami jogos, hiszen az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a hatvan év felettiek 30-40 százaléka elesik évente legalább egyszer. Ez önmagában is magas arány, ráadásul ebben az életkorban a csontok sem állják úgy a sarat, mint a fiataloknál. A baleseteknek nemcsak fizikai, hanem pszichológiai következményei is lehetnek, miattuk elkezdhetünk tartani a mozgástól, ami a helyzetet csak nehezíti. Egyrészt mert az izom sorvad, másrészt mert a félelem olyan stresszhelyzetet eredményez, ami növeli az újabb elesés kockázatát. Emiatt fontos, hogy a járástól ne pánikoljunk, a tényleges veszélyekkel és rizikótényezőkkel viszont tisztában legyünk.

– Idősebb korban az esések jelentős százaléka szédülés miatt történik, amihez több ok is vezethet. Ilyen a nem beállított vérnyomás, ami főleg akkor okoz bajt, ha valaki hirtelen feláll a buszon, fölkel az ágyból, kilép a kádból, vagy fölemelkedik a vécéről. Emiatt fontos tudatosítani, hogy felállásnál – ha van – a karfára kell támaszkodni, vagy megfogni a kapaszkodót. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor jó a tenyérrel a combra támaszkodni, majd a felállást köve­tően néhány másodpercig egy helyben maradni, a testsúlyt az egyik lábról a másikra helyezni. Ezt úgy kell elképzelni, mint a topogás, ami alig észrevehető. Úgy szokták ezt magyarázni, hogy a felállás után meg kell várni, amíg a vérnyomás is megérkezik – mondja Petneházy Nóra okleves komplex rehabilitációs szakember (MSc), senior tréner, egyetemi oktató.

Ha a szédülés komolyabb, fontos orvossal is konzultálni róla, kideríteni, nem áll-e a hátterében kardio­lógiai, neuroló­giai probléma, majd, ha kell, kezelni azt. Lényeges a rendszeres szemészeti kontroll is, amin kiderülhetnek az esetleges látásproblémák, köztük az időskorban gyakori szürke hályog. Utóbbi szükség esetén műtéttel kezelhető, más problémáknál pedig általában szemüveget kell viselni.­ Olyan esetekben, amikor a látás szürkületkor lesz rosszabb, a programokat úgy kell szervezni, hogy a bevásárlás, jövés-menés lehetőleg ne az esti órákra essen. 

Védeni az izmokat

A szédülés és a látásproblémák után gyakori oka az elesésnek az izomerő-csökkenés, azaz a szarkopénia. Ez olyan izomtömeg- és izomerővesztést jelent, ami a kor előrehaladtával egyre több embert érint, de lehet ellene védekezni. Ennek eszköze a testmozgás, ami hihetetlen mértékben javíthatja a helyzetet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .