A menopauza tüneteit a hormonpótlás mellett gyógynövények és fitoösztrogén-tartalmú növények is enyhíthetik, sok esetben elég lehet pusztán ezek alkalmazása. Mi jelenthet segítséget, és minek köszönhető a változókori panaszokra gyakorolt jótékony hatás?

A változókor a nők jelentős részénél kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal jár, sokan ingerlékenyebbé, lehangoltabbá válhatnak ebben az időszakban, éjszaka aludni is alig tudnak. Ezt az életszakaszt csak az érintettek nagyjából negyede ússza meg panaszok nélkül. Vannak, akik a kellemetlenségekkel megpróbálnak együtt élni, pedig ez nem szerencsés, ebben az időszakban mindenképpen meg kell ejteni legalább egy szakorvosi kivizsgálást. Az eredmények tükrében szükség lehet hormonpótlásra, de enyhébb esetekben elegendő a növényi készítmények, fitoösztrogének alkalmazása. Ha a megoldást a gyógyszeres terápia jelenti, akkor azt nem szabad önhatalmúlag módosítani, és ha gyógynövényes termékeket szedünk, akkor arról fontos említést tenni az orvosnak.

Főszerepben a szója

– A legismertebb fitoösztrogén-tartalmú növény a szója, amit élelmiszerként is sokan fogyasztanak, pláne Ázsiá­ban. Léteznek olyan szójaalapú étrend-kiegészítők is, amelyek kifejezetten a menopauza időszakában jelenthetnek segítséget. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeknek ösztrogénszerű, ahhoz hasonló hatásuk van. Ez már gyerekkorban is érezhető, emiatt fontos, hogy a kicsik ne kapjanak túl sok szóját vagy szójaalapú tápszert. Ha ez mégis megtörténik, a lányok menstruációja idő előtt elkezdődhet. A változókor idején a szójának már csak jótékony hatása van, enyhítheti a menopauza tüneteit – mondja dr. Tóth Barbara, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa.

A gyógyszerész kiemeli, hogy a fitoösztrogéneket tartalmazó szója ilyenkor segíti a csontállomány és a csontsűrűség megtartását is, így alkalmazni nem csak a szubjektív tünetek csökkentése miatt érdemes. Populációs vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendszeres szójafogyasztásnak különböző daganatos betegségek, például az emlőtumorok megelőzésében is lehet szerepe. Viszont fontos, hogy ezt ázsiai kutatások igazolták, így nem egyértelmű, hogy a más genetikával rendelkező európai embereken is jelentkezik-e ez a hatás. Nálunk csak az biztos, hogy a szójafogyasztás a menopauza kellemetlen tüneteit enyhítheti.

A szója mellett vannak fitoösztrogének a földimogyoróban, a kék szőlőben, a görögszénában és a vörös herében is, illetve az elsősorban Ázsiában ismert jamgyökérben. A kékszőlő-őrlemények és -termékek fogyasztása azért is előnyös lehet, mert a bennük lévő rezveratrol segíti csökkenteni a szív- és érrendszeri események, betegségek rizikóját. Ezen hatás miatt a kék szőlőt gyógyszeres hormonpótlás mellett is érdemes alkalmazni, az ugyanis emelheti az ilyen problémák kockázatát. Mivel a szív- és érrendszeri történések rizikóját a fokhagyma is csökkenti, a gyógyszeres hormonpótlás mellett érdemes ilyen étrend-kiegészítőt is szedni.

Túl a fitoösztrogénen

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .