Bár nem feltétlenül ezért isszuk őket, de a teáknak nemcsak élvezeti értékük van, hanem egészségügyi hatásuk is, nem is akármilyen. Minek köszönhető mindez, és mi a különbség a legalapvetőbb típusok között?

Egy csésze tea mindig jólesik a téli napokon, sokan már a reggelt is azzal indítják, majd napközben is többször újratöltik a csészéjüket. Ezt nemcsak az íz és a jóleső melegség miatt érdemes megtenni, hanem azért is, mert a tea – legyen az fekete vagy zöld – jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Az ezért felelős anyagok egy része nem magában a teanövényben képződik, hanem a szüretelést követően keletkezik a teafű előállítása során.

– A zöld és a fekete tea alapanyaga ugyanaz, de maga a teafű már más összetevőket tartalmaz, a két típus ízében, zamatában is különbözik. Ennek oka, hogy a zöld tea készítésekor a friss tealeveleket megpörkölik, ami hatástalanítja a bennük lévő enzimeket, leállítva ezzel a tea vegyületeinek enzimatikus átalakulását, lebomlását. A fekete tea előállításához szintén friss tealeveleket használnak, de azokat nem pörkölik, hanem fermentálják. Ennek eredményeként olyan enzimatikus bomlások mennek végbe, amelyek a friss tea hatóanyagainak egy részét átalakítják. Kedvező hatása viszont ennek a típusnak is van – emeli ki dr. Csupor Dezső farmakognózia- és fitoterápia-szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője.

Van például olyan kutatás, amely kimutatta, hogy napi legalább kétcsészényi fekete tea mellett tizenkét százalékkal alacsonyabb lehet a szív- és érrendszeri halálozás kockázata. Ennek oka vélhetően az, hogy ugyan kevesebbet, mint a zöld, de a fekete tea is tartalmaz olyan antioxidáns anyagokat, amelyek csökkentik ezt a rizikót.

Mit tud a zöld?

A zöld tea kedvező tulajdonságait szintén az antioxidáns-tartalom alapozza meg, de pusztán az nem magyarázza az összes jótékony hatást.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .