Bár léteznek olyanok, akik nem kedvelik, a masszázsnak inkább rajongói vannak, és akadnak, akik nemcsak a közérzet javulását, hanem egyes panaszok enyhülését is ilyen kezelésektől várják – sok esetben joggal. Utánajártunk, min alapul e módszer jótékony hatása.

A masszázs szinte mindenkiben jó érzetet kelt, sokan rendszeresen járnak ilyen kezelésekre, míg mások csak alkalmanként szánnak rá időt. Egyes esetekben egyenesen az orvos javasolja, azt várva tőle, hogy támogatja az alkalmazott terápiát, segíti a beteg fölépülését. A módszer nem csupán szubjektív értelemben tesz jót testnek és léleknek, hatásai mérhetők is.

– Az érintés oxitocint szabadít föl az emberi szervezetben, a masszázs egyik előnyét ez adja. Ez a hormon kellemes közérzetet biztosít, testi-lelki megelégedettséget vált ki, a szoptatós anyákban is ez alakítja ki az újszülött iránti szeretetteljes köteléket. A masszázs nyugtatja az idegeket, segíti megteremteni a testi-lelki egyensúlyt, a homeosztázist. A kezelések elősegítik a stresszoldást és a relaxációt, de van pozitív hatása a bőr dörzsölésének is. Ennek köszönhetően endorfin szabadul fel a szervezetben, ami szintén szerepet játszik a jó közérzet kialakításában, és fájdalomcsillapító hatással is bír. Előnye továbbá, hogy segíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását, amivel megakadályozza, hogy a verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek elzáródjanak. Ez azért fontos, mert így ezek a szerveink is hatékonyabban tudnak működni. A finom masszázs a bőr vérellátását is stimulálja, ezáltal serkenti annak táplálását – mondja Marcsik Ákos gyógytornász, okleveles rehabilitációs szakember.

Mint egy pumpa

A masszázs egyik legfőbb jótékony hatását az adja, hogy általánosságban is javítja a vérkeringést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miatta a végtagokból jobban áramlik a vér a szív felé, a szövetek pedig oxigénben és tápanyagokban gazdagabb vért kapnak. Furcsának tűnhet, de mindeközben csökken a vérnyomás, és lassul a vér szívből történő kiáramlása, felmelegszik a test. A nyomó mozdulatok segítik a szén-dioxid és a bomlástermékek elszállítását a szövetek közül, javítva a szövetszintű anyagcserét.

– A terápia az izmokat is több vérhez juttatja, támogatja azok relaxációját, megnyúlását, a feszesség és a fokozott izomtónus oldását. A masszázs az izomműködés során keletkező tejsav távozását is segíti, így szerepe lehet az izomláz megelőzésében, kezelésében. Nem véletlen, hogy a versenysportolóknak általában van „gyúrója” – emeli ki a rehabilitációs szakember.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .