A halhús tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, értékes zsírsavakkal, ám időről időre felmerül, hogy fogyasztásának nem csak előnyös hatása lehet. Megnéztük, mennyire kell megijedni azoktól a kutatásoktól, amelyek időnként nagy port kavarnak ezzel kapcsolatban.

Közelednek az ünnepek, mi, magyarok, éves halfogyasztásunk jelentős részét ebben az időszakban teljesítjük, az európai országok mögött kullogva: miközben az uniós átlag 20 kilogramm fölötti, addig nálunk évente fejenként kevesebb mint 7 kilogramm hal fogy. Ráadásul ez csak a statisztikai átlag, rengeteg családnál a karácsonyi halászlé az egyetlen étel, ami halból készül. A jelenség oka sokrétű, hiszen nálunk eleve szerényebb a kínálat, sokan a magas ár miatt sem engedhetik meg maguknak ezt a húsfélét. Vannak, akik a tengeri herkentyűket tudatosan kerülik, mert tartanak a vizek szennyezettségétől vagy a mikroműanyagoktól, amelyek a halak közvetítésével az emberi szervezetbe is bejuthatnak. Ráadásul az idén nyáron végigsöpört a sajtón egy kutatás is, és sokan úgy értelmezték, hogy a halfogyasztás – köztük a tonhalé – növeli a melanoma kockázatát. A megfigyeléses vizsgálat hat amerikai államot ölelt fel, ezekben több százezer embernél nézték meg, hogy a halfogyasztás mértéke milyen összefüggésben áll azzal, hogy tizenöt éves időtávlatban érinti-e őket a melanoma.

Bonyolult módszertan

– A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű halfogyasztás emelkedett melanomarizikóval jár együtt. Azért ezt az eredményt óvatosan kell értelmezni. Nem mintha hibás lenne, hanem azért, mert egy ilyen felvetésre nagyon nehéz megfigyeléses vizsgálatokkal válaszolni – mondja Ferenci Tamás orvosbiológiai mérnök, klinikai biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberek nemcsak abban különbözhetnek, hogy mennyi halat esznek, hanem rengeteg egyéb paraméterben is, az ezekben való eltérés pedig összemosódott a halfogyasztással. Köztük lehetnek olyanok is, amelyek összefüggenek a bőrrák kockázatával, innentől kezdve viszont hiába látjuk, hogy a sok halat fogyasztók közt több a bőrrákos, abból önmagában még nem lehet következtetéseket levonni. Mert mi van, ha a több halat fogyasztók egyúttal több időt is töltenek a napon, és ez a több melanomás eset valódi oka, miközben a halfogyasztásnak semmi szerepe benne?

A megfigyeléses vizsgálatokban ezeket az összemosódásokat megpróbálják kiszűrni, ezt jelen vizsgálatban is megtették rengeteg tényezőre. De mindig ott marad a kérdés, hogy mi van, ha valamilyen tényezőről megfeledkeztek. Emiatt mondták azt maguk a kutatók is, hogy a kérdés megválaszolásához további vizsgálatokra van szükség.

Több a pró, mint a kontra

Attól a következtetéstől, hogy a halhús melanomát vagy egyéb betegségeket okozhat, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is óva int.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .