Az elmúlt hónapokban sok szó esett a fűtési költségekről, mindenki sorra vette, mi mennyibe kerül, mennyiért építhető ki. Viszont az ilyen rendszerek nemcsak ár, hanem komfortérzet szempontjából is különböznek, és hatással lehetek az egészségünkre is. Mit érdemes tudni az egyes megoldásokról?

Ma már kevés helyen van cserépkályha, de ha ilyet látunk, régi emlékek, rokonlátogatások jutnak eszünkbe, fölelevenedik, milyen kellemes érzés hozzábújni a kályha falához. Ezeket az emlékeket nemcsak az idő szépíti meg, hanem az a tény is, hogy szervezetünk számára a felületi fűtés – a cserépkályha mellett ilyen a padlófűtés, a mennyezet- és a falfűtés is – mindig komfortosabb, mint a keringetett levegő. Mert ugyan a radiátorok és a konvektorok gyorsabban be tudják fűteni a lakást, de kevésbé adnak jó érzetet, és jobban keverik a port is.

– A felületfűtésekre ez nem igaz, azoknak a porszemcsékre nincs ilyen hatásuk: esetükben a hő sugárzással terjed, a környező felületeket melegíti fel. Bár sokan gondolják, a port a padlófűtés sem keveri: míg a klasszikus radiátorok akár 70-90 fokosak is lehetnek, tőlük pedig fölfelé száll a levegő, addig a maximum 25-28 fokos padlófűtés nem okoz a normálisnál nagyobb légmozgást. Amikor ez a hőfok folyamatosan hűlve a mellkasunkig és a fejünkig ér, addigra pont kellemes érzetet ad. Ha ugyanilyen hőmérsékletű levegő fölülről érkezik – a fejünk erre elég érzékeny –, egyből meleget érzünk és szellőztetni kezdünk, közben pedig a lábunk fázik – mondja  dr. Jókai Erika rehabilitációs környezettervező szakmérnök, ergonómus.

A padlófűtés egyedül rosszul szigetelt házakban nem praktikus, ott ugyanis olyan melegre kell állítani a benne keringő víz hőmérsékletét, ami egyrészt árt a rendszernek, másrészt lépdelni sem kellemes rajta – pláne ha fönnáll nálunk valamilyen keringési probléma. Plusz ilyen esetben még a 35-40 fokos fűtőfolyadék sem feltétlenül képes kifűteni a házat. A nagyon jó hőszigetelésű, hőszivattyúval felszerelt házaknál sem a padlófűtés a legjobb választás, aminek oka prózai: ilyen esetben a fűtőfolyadék hőmérséklete annyira alacsony is lehet, hogy a padlón hűvösnek hathat. Ilyen épületekben emiatt is terjed a mennyezetfűtés.

Fűtési last minute

Mivel egy új fűtési rendszer kiépítése nem megy egyik pillanatról a másikra, és nem is olcsó mulatság, sokan más lehetőségeket keresnek. Ilyen lehet az infra fűtőszőnyeg, más néven infra padlófűtés, ami a hagyományos változat komfortját nyújtja, ugyanakkor utólag is könnyen kivitelezhető, kerülhet parketta, padlószőnyeg alá is. Ezek gyártói tanúsításait mindig meg kell nézni, azokból ugyanis kiderül, milyen mértékű az elektromágneses sugárzásuk: a jó minőségűeknél az elektroszmog-kibocsátás a megengedett határérték 5 százalékát sem éri el, 20 centiméter magasságban pedig már nem is mérhető a hatása.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .