Az élelmiszerárak emelkedése miatt többségünk jobban megnézi, hogy a boltokban milyen termékeket vásárol, és azokból milyen ételeket készít, viszont ennek nem feltétlenül kell a minőség rovására mennie. Íme, kilenc módszer, amelyek segítségével egészségesebben étkezhetünk úgy, hogy még pénzt is spórolunk.

Joghurt házilag

Ahol sok joghurt fogy, ott érdemes elgondolkodni annak házi elkészítésén. Az ehhez szükséges gépek átlagosan 12-15 ezer forintba kerülnek, de vannak ennél olcsóbbak és drágábbak is. Mi a sajátunkat három éve szereztük be, elsősorban azért, mert rengeteg joghurtot eszünk, és emiatt frusztrálóan sok műanyaghulladékot termeltünk. Sejtettük, hogy a gép nem fogyaszt sok áramot, de a pontos számról egészen addig fogalmunk sem volt, amíg a cikk kedvéért ki nem számoltuk. A 20 wattos teljesítménnyel bíró eszköz – ami egyszerre hét joghurtot készít el – a tizenkét órás üzemidő alatt 240 wattot használ el, ami az áram 35-36 Ft/kWh árával számolva kevesebb, mint 10 forintot jelent, és még 70 Ft/kWh mellett sem érné el a 20 forintot. Ha számolunk az elkészítéséhez szükséges tej és egy darab joghurt árával, akkor natúr változatban is csak elvétve találunk olyat, ami versenyképes lehet a házi verzióval, gyümölcsös változatban pedig egyszerűen nincs ilyen. Ha a család sok joghurtot fogyaszt, a gép ára megtérül akár már néhány hét, vagy maximum pár hónap alatt. Ráadásul a saját joghurt lehet úgy gyümölcsös, hogy hozzáadott cukrot sem tartalmaz – ilyen a boltiak közt alig akad -, kerülhetnek bele magok, és igazából bármi, amit szeretünk – nálunk például nagy kedvenc a házilag készült csilis mangólekvár, amiből a joghurtba elég egyetlen kanálnyi. Aki csak ritkán eszik joghurtot, az elkészítheti tűzhelyen vagy sütőben, de lehet dunsztolni is. Viszont ilyenkor egyrészt magasabb lehet az energiaigény, másrészt az elkészítés is macerásabb.

Kenyérkérdés

A kenyérsütés kérdése nehezebb, az erre alkalmazott gépek ugyanis 600-1600 watt teljesítményűek, és három óra alatt legalább 1,8 kWh áramot fogyasztanak, a hagyományos sütők pedig még több áramot esznek. A házi kenyér árát a liszt típusa és minősége, illetve a hozzáadott egyéb alapanyagok – például magok, zöldségek és fűszerek – is megdobhatják, így általánosságban nem igazán lehet megmondani, hogy az otthoni sütés olcsóbb-e, mint a készen vásárlás. Például ha valaki a kézműves pékségek termékeit szereti, de azokról le kell mondania, akkor alternatíva lehet az otthoni előállítás. Az áruházi kenyerek közt vannak egészen olcsók, bár nem túl jó minőségűek, ezeket árban otthon nem lehet alulmúlni, de a középkategóriásokkal már versenyképes a házi sütés. Jobb minőségű lisztből például ki lehet hozni adalékmentes, a boltinál egészségesebb fehér kenyeret. Ha kevés pékárut fogyasztunk, a cipót szeletelve le is fagyaszthatjuk.

A kukta reneszánsza

A kukta a főzési időt harmadára, vagy akár negyedére is csökkentheti, ami egyben mérsékli a rezsiköltséget is. Mivel az ilyen eszközökkel – amelyekből a modernek sokkal biztonságosabbak, mint a régebbi darabok – az alapanyagokat kevesebb ideig éri hőhatás, jobban megőrződnek bennük az értékes anyagok. Pluszelőny, hogy mivel kifelé szinte semmi nem párolog, az ételek ízei koncentráltabbak, erősebbek lesznek. A gyakorlatban azokat az ételeket érdemes kuktában készíteni, amelyeknek főzési ideje húsz percnél hosszabb, és nem igazán lehet őket túlfőzni. Készülhetnek benne például raguk és pörköltek, hús- vagy krémlevesek, lencse- és babfőzelékek, húsételek, kis tapasztalattal akár rizottó is.

Pénztárcabarát cserék

Lehet spórolni az alapanyagok helyettesítésével is. Erről Szűcs Zsuzsannával, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk, aki elmondta, hogy az alapvetően drága húsféléket időnként érdemes hüvelyesekkel, például babbal vagy lencsével helyettesíteni. Fehérjében azok is gazdagok, és nagyon változatosan készíthetők el. Drága a hal is, ugyanakkor rendkívül egészséges, így pusztán az ára miatt nem szabadna lemondani róla. A megoldás az lehet, ha ilyesmit konzerv formában szerzünk be, abban a kiszerelésben ugyanis olcsóbb ez a húsféle. Itt persze nem a tonhalpástétomra kell gondolni, hanem például a szardínia- vagy makrélakonzervekre.

Csodák céklából

A cékla olcsó és egészséges alapanyag, ráadásul igen változatosan használható föl. Készülhet belőle smoothie és saláta, krémleves, rizottó és húsmentes fasírt, de akár desszert is. Nagy előnye, hogy kevés benne a kalória, viszont rostokban gazdag, sok folsavat, káliumot, C-vitamint és magnéziumot tartalmaz.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .