A leggyakoribb mozgásszervi panasz a hát- és derékfájás. Sokféle oka lehet, érdemes kivizsgáltatni, mi állhat a hátterében. Célzott kezeléssel, a tartáshibák korrigálásával, egészséges életmóddal, rendszeres mozgással enyhíthetők ezek a fájdalmak.

A fájdalom a test önvédelmét szolgálja. Egyrészt cselekvésre késztet, mert aki megfogja a forró sütőlapot, azonnal elrántja a kezét, és ezt egész életére megjegyzi. Másrészt sérülés esetén a fájdalom pihenésre kényszerít, így az érintett testrész időt kap a regenerálódásra.

1. Fájdalomtípusok

* Nociceptív, más szóval közönséges fájdalomnak nevezzük, ha a test szövetei megsérülnek, például vágás, égés, izomhúzódás, ficam, csonttörés esetén. Ilyen fájdalom lép fel műtétek után is.

* A neuropátiás fájdalom látszólag ok nélkül jelentkezik, valójában az idegbántalom a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre. A fájdalom lehet állandóan égő, bizsergető, vagy időszakosan jelentkező, áramütésszerű, mint az arcidegzsábánál. Neuropátiás fájdalom hátterében nem az érintett testrész betegsége áll, hanem az, hogy az agy tévesen értelmezi a beérkező jeleket.

* Testi ok nélkül is kialakulhat úgynevezett pszichogén, vagyis lelki eredetű fájdalom. Amennyiben felfedezhető a hátterében szervi probléma is, jellemzően az átélt fájdalom jóval nagyobb, mint azt a tünet indokolná, mert lelki tényezők miatt a beteg fokozott szenvedésként éli meg. A pszichogén fájdalom kezelése összetett, a fizikai panaszok ellátása mellett szükség van pszichológusi vagy pszichiáteri közreműködésre is.

2. Okok, tünetek

A hátfájás oka, hogy a mozgásszegény életmód mellett a túlsúly, a rossz testtartás, illetve az ismétlődő megerőltetés ártalmait nem tudják ellensúlyozni a gyenge vázizmok, a gerinc melletti szalagok. Irodai munkavégzésnél a kar, a váll, a nyak merev tartása, a görbe hát okozhat fájdalmat – edzés, lazítás és nyújtás hiányában. Egy kimozdult csigolya, a gerinc kisízületeit érintő bántalom folyamatos nyomást gyakorolhat a gerinc melletti idegekre is, ami idegkárosodást, fájdalmat, zsibbadást okozhat, és csökkentheti a mozgás képességét. A testtartás a lelkiállapotról is árulkodik, a szorongó ember behúzza a nyakát, lógatja az orrát, míg az egészséges önbizalomról a felemelt fej, a leengedett váll, az egyenes derék tanúskodik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .