Az ajakherpeszt senkinek sem kell bemutatni, minimum hírből mindenki ismeri, a szemherpeszről és a fülherpeszről viszont kevesen tudnak. Miért alakulhatnak ki ezek a különös betegségek, mi közük az ajakherpeszhez és a bárányhimlőhöz?

A herpeszvírus furcsa szerzet, mert miközben típusai más és más betegséget okoznak – az egyik például az ajakherpeszt, a másik a bárányhimlőt és az övsömört –, arra szinte mindegyik képes, hogy a szemet is megbetegítse. Ha nem is klasszikus szemherpesz, de ilyen betegség lépett föl idén júniusban Justin Biebernél is, aki emiatt több fellépését lemondta. A popsztárnak az alapvetően a fület érintő Ramsay Hunt-szindróma miatt (ezt nevezik fülherpesznek) bénult le a fél arca, az egyik szemével képtelen volt pislogni. Ő ezt megúszta, de herpeszvírus ennél a betegségnél is képes komoly látásproblémát okozni. Mégpedig azért, mert ezek a kórokozók az elsődleges fertőzést követően (ezen életük folyamán az emberek 90-95 százaléka átesik valamilyen formában) eljuthatnak az úgynevezett háromosztatú ideg, köznapi nevén az arcideg dúcába, ahol tárolódhatnak. Maga a fertőzés sokszor semmilyen tünetet nem okoz, panasz csak akkor jelentkezik, ha a későbbiekben az immunrendszer meggyengül. Ez több ok miatt is bekövetkezhet, állhat a hátterében például immunbetegség, kezeletlen cukorbetegség vagy egyéb krónikus betegség, de provokálóan hathat a túlzásba vitt napozás vagy egy megterhelő étkezés, felső légúti betegség vagy komoly stressz is. A herpeszvírus ilyen esetekben aktiválódhat, függetlenül attól, hogy a vele való fertőződés esetleg már évtizedekkel korábban történt.

A szem mint végállomás

A tünetek, amelyeket az idegdúcban megbúvó herpeszvírus okozhat, attól függnek, hogy a kórokozó a háromosztatú idegben merre indul el. Legtöbbször az ajak irányába, emiatt számít leggyakoribbnak az ajakherpesz. Ez a betegség a legártatlanabb, súlyos következményei – noha tünetei kellemetlenek és látványosak – nincsenek. A herpesz okozta, orrban jelentkező panaszok (a vírus arra is elindulhat) ugyancsak kellemetlenek, de szövődményekre ott sem kell számítani, nem úgy, mint a szemet érintő herpesznél. Ez a forma szerencsére ritka, becslések szerint itthon évente öt-hatszáz embert érint.

– A szemherpesznek többféle típusa lehet, az egyiket az ajakherpesz vírusa okozza. Ha ez megfertőzi a szaruhártya hámrétegét, ott pontszerű, szurkált elváltozások keletkeznek. Ilyenkor bepirosodhat a kötőhártya, de mindez nem feltétlenül okoz komolyabb tüneteket, a gyógyulás spontán is megtörténhet. Ha a fertőzés érinti a szaruhártya mélyebb rétegeit, már a látás is romlik, mellette komoly fájdalom jelentkezik. Ennek oka, hogy maga a vírus az idegágak mentén faágszerűen terjed, a szaruhártyában pedig rengeteg idegvégződés van. A kórokozó ezekben sokszorozza magát, emiatt a hámsejtek megduzzadnak, kipukkadnak. Ha ilyenkor a szemet szemcseppel megfestjük, ez a faágszerű minta szépen kirajzolódik – mondja prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A szemherpeszre léteznek antivirális szerek, amelyek tabletta formájában, kenőcsként vagy infúziósan érhetők el. A mélyre nem hatoló, elsődleges fertőzések ezek hatására általában nyom nélkül elmúlnak, de ha a szaruhártya középső része is érintett, a helyzet bonyolultabb: ilyenkor a gyógyulás maradandó heggel történik. Előfordul az is, hogy a szaruhártya teljes vastagsága megfertőződik, beleértve a legbelső sejtsort is. Ez esetben a károsodás megfordíthatatlan, állandó ödéma alakul ki.

Az ajakherpesz vírusa okozhat problémát a szem belsejében is, elsősorban immunhiányos betegeknél. Ilyenkor retinaelhalás történhet, amit csak akkor tudnak megakadályozni – pontosabban lokalizálni –, ha a beteg azonnal orvosi segítséget kér. Ekkor egy infúziósan alkalmazott antivirális szer jelenthet valamilyen szintű segítséget. Ha a beteg nem fordul időben szemészhez, vagy problémáját nem ismerik fel, az adott szemre meg is vakulhat (a szemherpesz egyszerre mindkét szemen nem szokott előfordulni).

Az ijesztő hírek már a múlté, Justin Bieber felépült

Elfeledett bárányhimlő

Ha a szemherpesz hátterében egy másik herpeszvírus, a bárányhimlő és az övsömör kórokozójaként ismert Herpes zoster áll, a tünetek még komplexebbek, a betegség pedig még veszélyesebb. Miatta régebben kórházba is be kellett feküdni, ma már elég betartani az otthoni kezelésre vonatkozó utasításokat.

– Ez a kórokozó az övsömör bőrtüneteit a fejen, a hajas fejbőrön, a homlokon és a szem környékén is ki tudja váltani, mindig féloldalasan. Fő veszélyét az adja, hogy a szem csarnokvíz-elvezető rendszerében gyulladást okoz, és emiatt az elvezető utak beszűkülhetnek. Mindez komoly szemfájdalmat és szemnyomás-emelkedést, ezáltal pedig másodlagos zöld hályogot okozhat. Ez a helyzet a gyulladás megszűnéséig mondhatni uralhatatlan, a magas szemnyomás hatására összenyomódik a látóideg is. Mindez komoly látótér-beszűkülést és látásélesség-csökkenést okozhat, a beteg a látását el is vesztheti. A gyors orvosi beavatkozás, majd ezt követően az otthoni kezelés emiatt kulcskérdés – emeli ki szakértőnk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .