Gyakran halljuk, hogy a túlzott sófogyasztás nem egészséges, ám pusztán emiatt nem szabad ellenségként tekinteni rá. Gond ugyanis nem önmagában a sóval van – nélküle nem is élhetnénk –, hanem azzal, ha nem megfelelően használjuk. Megnéztük, milyen alkalmazási módjai lehetnek a sónak és a sós vizeknek a gyógyászatban és az egészségmegőrzésben.

Ha a sót és az egészséget egy mondatban halljuk, nagy eséllyel eszünkbe jut, hogy a túlzott sóbevitel emeli a vérnyomást és árt a vesének. Ez igaz is, viszont nagy hőségben, megerőltető munkánál vagy sportolásnál komolyabb sóvesztés is bekövetkezhet, az ionok ilyenkor az izzadsággal együtt távoznak. Fokozott lehet a sóvesztés hasmenéses állapotoknál is, a sópótlásra ilyen helyzetekben is kiemelten figyelni kell. A sós gyógyvizeknek jótékony hatásuk lehet egyes betegségeknél is.

– Ezek jók lehetnek krónikus gyomorpanaszoknál, egyes típusaik – például a keserűsós vizek – pedig hashajtó hatásúak. A nátrium-, kálium- és hidrogén-karbonát ionokat is tartalmazó alkálikus vizek csökkenthetik a gyomor sósavtermelését. A nátrium-klorid-alapú sónak a tüdőgyógyászatban lehet szerepe, hasznosítható azon a területen is. Viszont itt nem a régi időkből ismert gőzölésre kell gondolni, hanem a párásító készülékekre. Ami ugyanis hasznos, az a hideg, sós pára, annak inhalálása – mondja dr. Hídvégi Edit PhD gasztroenterológus, tüdőgyógyász főorvos.

Segítség a tüdőnek

Asztmánál, hörgőtágulatnál és COPD-nél – ez a rövidített neve a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek, ami elsősorban dohányosoknál alakul ki – a sós vízzel történő inhalálás különösen hasznos.

– Ez a kezelés a légutakat párásabbá teszi, így az azokban lerakodó váladék könnyebben feloldódik. A sókoncentrációra viszont figyelni kell, jó arról szakorvossal is egyeztetni. Ennek oka, hogy ha a koncentráció túl magas, akkor az asztmások befulladhatnak. Ezzel szemben hörgőtágulatnál és COPD-nél a magasabb sókoncentráció az előnyös, ezeknél a betegségeknél ugyanis sűrű és tapadós váladék képződik, aminek felköhögését az ilyen inhaláció segíti – magyarázza dr. Hídvégi Edit.

A főorvos kiemeli, hogy a sókamrát nem szabad összekeverni a sós inhalációval – az úgynevezett haloterápiával –, annak ugyanis a minimális sókoncentráció miatt nincs tartós hatása. Előnyt csak addig jelent a tiszta levegő miatt, amíg a betegek benne ülnek. Nem szabad túlbecsülni a sólámpát sem, aminek élettani hatása maximum a pszichére lehet, azért, mert kellemes hangulatot teremt.

A só allergiánál és megfázásnál is jó szolgálatot tehet. A tengervizes orrspray-k például segíthetnek kimosni az orrból az odatapadt polleneket és egyéb allergéneket, ezáltal csökkenthetik az allergiás tüneteket.

– A gyógyászati segédeszköznek minősülő orrmosók az orrfolyással, orrdugulással járó felső légúti fertőzéseknél is praktikusak lehetnek. Ezekbe a legjobb fiziológiás – 0,9 százalékos – sóoldatot tölteni. Ehhez a pontosan adagolt sót patikában is be lehet szerezni, de akinek van otthon grammos mérlege, az maga is elkészítheti konyhasó vagy tengeri só kimérésével. A ballonos orrmosás azért hasznos, mert segítségével deciliterben mérhető vízmennyiséggel lehet átmosni az orrjáratot és az orrüregeket. Ha a műveletet megfelelően végezzük, az oldat nem csorog a garatba, hanem az orrsövény végénél átjut a másik orrfélbe, majd annak orrnyílásán távozik. Így az orrváladék – ami tele van a gyulladásos folyamatok biológiailag aktív anyagaival – kiüríthető az egész rendszerből, ami már önmagában csökkenti a gyulladás mértékét. Ez a fajta orrmosás orrmandula-megnagyobbodás esetén is hasznos lehet, az útmutatót viszont ilyenkor is figyelni kell. Orrmosás közben például nem szabad fújni az orrot, mert úgy a folyadék a fülkürtön át a középfülbe kerülhet, és kellemetlen, feszítő érzést okozhat – mondja Bella Zsolt PhD fül-orr-gégész, osztályvezető adjunktus.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .