Két évet és a nyaralás örömét is elvette az életünkből a Covid, mert erősen korlátozta az utazás lehetőségét is. A kényszerű bezártság után ez a nyár remek alkalom arra, hogy formába hozzuk magunkat fizikailag és mentálisan, hogy átéljük az élet apró örömeit, élvezzük a jó időt és a vakációt.

1. 

Népszerű a wellnessélmény, ami pihentet, kikapcsol és kényeztet. Ennél több aktivitást és tudatosságot kíván a rekreáció, amikor az ember olyan tevékenységeket végez, amikkel jót tesz a fizikumának, edzettebb lesz, fiatalosabb, és mentálisan kipihent. Segítségével képes kezelni a lelki feszültséget, a stresszt, így harmóniába kerülhet önmagával. Röviden a rekreáció a szabadidő hasznos eltöltését jelenti, megteremtve a testi-lelki egészség helyreállításának lehetőségét. Más szóval egészségtudatos, tevékeny pihenés.

2.

Az egyoldalú fizikai terhelés, például az ülőmunka, a home office hátrányait az egész testet megmozgató edzéssel lehet ellensúlyozni. Könnyű hozzászokni a mozgás öröméhez, mert nemcsak a derékbőség lesz tőle kisebb és az izmok feszesebbek, de javul a keringés és a légzés minősége, ezáltal csökken a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, sőt, megszépül a bőr a friss levegőn. Ha ehhez még zöldségekre épülő, gyümölcsökben gazdag, kevés édességet tartalmazó étrend társul, nem kell aggódni a cukorbetegség kockázata vagy a bikiniviselés miatt sem.

3.

Fizikailag jó formába hoz a tartásjavító torna, a pilates, a saját testsúlyra alapozott gyakorlatok, az úszás, a futás sétával és kocogással váltogatott formája, a kerékpározás, a kertészkedés. A baráti kapcsolatoknak is jót tesznek a csapatjátékok, a foci, a strandröplabda vagy éppen a társastánc.

4.

A világjárvány megtépázta az emberi kapcsolatokat is. Az elmagányosodás érzésén nem segít a telefonhívás, a Skype-kapcsolat. Az együttlét varázsát, az érintést, az ölelést nem helyettesítheti a számítógép. A home office mellékhatásaként jelentkezhetett kiégés, lehangoltság, vagy a motiváció hiánya például arra, hogy érdemes felöltözni és megfésülködni akkor is, ha egyedül él az ember. Sokan panaszkodtak szorongásra a vírushelyzet miatt, és aki hajlamos a depresszióra, az különösen megszenvedte a bezártságot.

5.

Jó tudni, hogy a lelki problémák kezelésében is hatásos a fizikai terhelés. Fontos döntés előtt érdemes „járni egyet”, mert a tempós séta közben rendeződnek a gondolatok, a „mellette és ellene” érvek latolgatásával szinte magától kialakul a helyzet optimális megoldása. Az irodai munkában megfáradt embernek a túrázás nemcsak fizikai megterhelést jelent, a természet változatosságának élménye a lelkét is gazdagítja.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .